Itthon » Ifjúság

A Peda olyant mutatott, hogy csak ámultunk

Pénz is ütötte a markukat ezért, de nem csak ők, a Színezd újra! összes résztvevője nagyot küzdött a környezetvédelemért.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Szinezdujra 03
Csak ámultunk, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. március 06., 14:55
0 hozzászólás. 

Rengeteg diák gyűlt össze a régi Stúdió Mozi nagytermében hétfőn délután, kiosztották ugyanis a legjobb filmekért járó szobrocskákat. Nem, nem az Oscar-gálát tartották, hanem az Udvarhelyi Fiatal Fórum Színezd újra! elnevezésű, környezetvédelemmel kapcsolatos, videókészítő pályázatának díjkiosztó gáláját.

A versenyben nyolc osztályközösség volt érdekelt,

az UFF az általános és a középiskolások körében külön versenyt hirdetett, mindkét kategóriában négy-négy csapat versengett a fődíjért. Vass Orsolya UFF elnök nyitóbeszédében megköszönte a fiatalok hűségét a környezetvédelemhez és a programhoz, ugyanis a legtöbb gyerek már visszatérő résztvevője a pályázatnak.

Az első, 2015-ös pályázat óta, amelyen már mi is ott voltunk, és írtunk róla itt, szemmel láthatóan színesedett a program. A gyerekek zöme már egyenpólóban jelent meg a díjátadón, sőt karácsony előtt figyelemfelkeltő akcióként 1200 textilszatyorral ajándékozták meg a vásárlókat különböző üzletekben, felhívva a figyelmet arra, hogy lehetőleg minél kevesebb műanyag csomagolóanyagot használjunk. A résztvevő osztályok az osztálytermeiket is környezettudatosra rendezték át, erre több hónapjuk is volt.

Szinezdujra 02

Emellett a kisfilm elkészítésénél is voltak különböző szempontok, amikhez kellett tartaniuk magukat, például egy helyi vállalkozó megszólaltatása a környezettudatosság szempontjából.

A pályázat főtámogatója az ALT Technologies vállalat, amelyet Burszán Andrea és Márton Katalin képviselt a zsűriben. Rajtuk kívül Sólyom Andrea, az Agora Fenntartható Fejlesztési Munkacsoport elnöke, illetve Bedő Erika, Fülöp Attila, Józsa Levente, Szabó Károly fotós, filmes szakemberek, akik a képzéseket is tartották a fiataloknak, és Török Tünde, az UFF alelnöke voltak tagjai a bíráló bizottságnak.

A zsűriből Fülöp Attila és Szabó Károly intézett néhány szót a versenyzőkhöz. Ahogy ez szokás, megdicsérték őket a részvételért, előbbi elmondta, három kisfilm forgatókönyvét értékelték maximális pontszámmal, hogy kiét, egyelőre nem árulta el. „Nagyon nehéz volt nekünk, a zsűrinek, rengeteg filmet kellett megnéznünk, ne feledjük el, hogy tegnap volt az Oscar-gála" – viccelődött Szabó Károly.

A kitartás győzött

Ugyan a csapatok videói különböző koncepciók köré épültek, mindegyik fő témája a környezettudatos vásárlás volt. Az 5-8. osztályosok kategóriájában negyedik lett a Bethlen Gábor Általános Iskola VII. B osztálya, harmadik helyen a parajdi Áprily Lajos Általános Iskola VIII. osztálya, másodikon a Móra Ferenc Általános Iskola VII. A. osztálya és első helyen az Orbán Balázs Általános Iskola VII. B osztálya végzett. Vass Orsolya külön is megdicsérte a kategória nyertes csapatát, hiszen az előző években rendre részt vettek a pályázatban, hosszú út vezetett ahhoz, hogy csúcsra érjenek.

Szinezdujra 04

Ugyan pénzjutalom csupán az első három csapatnak járt, senki nem ment el üres kézzel a díjkiosztóról. Az ALT Technologies felajánlásainak köszönhetően mindkét kategória nyertes csapata egy 6000 lejes összeggel lett gazdagabb, amelyet osztálykirándulásokra, osztálytermük felújítására fordíthatnak. A második helyezettek 4000, a harmadikok 2000 lejt vághattak zsebre.

Utolsónak is megérte lenni

Hogy minden csapat részesüljön díjban, mindkét kategória negyedikjei a Europe Direct Iroda hátizsákból és tanszerekből összeállított csomagját vehették át.

A nagyok versenyében a zöld hátizsákokat a korondi középiskola XI. A. osztályos diákjai kapták, a dobogó harmadik helyére a zetelaki P. Boros Fortunát Középiskola XI. osztálya állhatott, a másodikra a Tamási Áron Gimnázium X. B. osztálya.

Kategóriája legjobbjának a Benedek Elek Pedagógiai Líceum XI. A. osztályát választották, igaz, Tornai István személyében volt a csapatukban egy ifjú titán, akinek kisujjában vannak a videós trükkök, így a hyperlapse technika mellett drónnal készített felvételeket és további filmes trükköket is tartalmaz az alább is látható videó.

A program idei kiírásában közel 200 gyerek vett részt, szembe is nézhetsz velük, itt találsz képeket a díjazott csapatokról, itt pedig újranézheted mind a nyolc osztály videóját.

„Köszönjük, hogy jelentkeztetek a versenyre, azt a sok munkát és energiát belefektettétek mind az akcióba, mind a tanulásba, a részvételbe, a képzésekbe, mind a ma este látható kisfilmekbe"- mondta az UFF elnöke az akkor már zsibongó, zöld pólós diákseregnek, akik jövőre újra ringbe léphetnek a legtutibb videós környezetvédő osztály címéért.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."