Itthon » Ifjúság

Iskolák az intelligens energiahasználatért

Nemzetközi környezeti nevelési projektbe bekapcsolódni szándékozó iskolák illetve energiahatékonysággal vagy megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kérdésükre választ kereső cégek jelentkezését várják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. szeptember 27., 13:30
0 hozzászólás. 


Erdélyben a Fókusz Öko Központ Egyesület koordinálja az „Iskolák a felelősségteljes energiahasználatért" (SIEU) nemzetközi környezeti nevelési programot. Ennek fő célja, hogy lehetőséget biztosítson középiskolás korú tanulóknak az energiahatékonyság, megújuló energiaforrások témaköréről való aktív ismeretszerzéshez.

Bedohazi

Ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy diákcsoportok (osztályok) iskolai projektek keretében, képzeletbeli energetikai tanácsadó cégekként tevékenykednek és kereskedelmi társaságok vagy más intézmények energiahatékonyságának növelésére vonatkozó ajánlásokat fogalmaznak meg.

Ezeknek az iskolai projekteknek kettős hasznuk van, ugyanis amellett hogy a diákok élményközpontú tanulással gyakorlati ismereteket sajátítanak el, a vizsgált intézmények ingyen hozzájuthatnak az energiafogyasztásuk és az energiaszámláik csökkentését eredményező megoldásokhoz.

Példaként megemlíthetünk két olyan marosvásárhelyi szakközépiskolát, amelyek a 2009-2010-es tanévben vettek részt a programban és jelentős mértékű energiafogyasztás-csökkenéshez vezető megoldást nyújtottak át a "kliens" intézménynek: a "Mihai Eminescu" Pedagógiai Líceum XI. E osztálya a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal felkérésére egy város szintű kerékpárút-hálózat tervezéséhez járult hozzá, az "Electromureş" Iskolaközpont diákjai a Glover Prodexim Srl kesztyűgyár villamosenergia fogyasztásának 20%-al való csökkenését eredményező, egyszerűen és költséghatékonyan kivitelezhető megoldást vázoltak fel.

A Fókusz Öko Központ egy képzést nyújt a program iránt érdeklődő tanárok számára. A képzés során a tanárok megismerhetik az "Iskolák az intelligens energiahasználatért" (SIEU) program alapját képező metodológia alapelveit. Az egyesület az iskolai projektek keretét is megszervezi, valamint azok folyamatos koordinálását is biztosítja.

A bekapcsolódni szándékozó tanárok (iskolák) valamint a diákok számára feladatot biztosító cégek (vagy más intézmények) az alábbi telefonszámon, illetve címeken jelezhetik részvételi szándékukat, illetve kérhetnek bővebb tájékoztatást: Focus Eco Center Crinului utca 22 szám, Marosvásárhely, Kósa István programvezető, telefon 0740-132665; email: istvan_kosa@yahoo.com; www.sieu.info.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."