Itthon » Ifjúság

„MIT-es” hétvége Székelyudvarhelyen

Február 25–27-e zsúfoltnak ígérkezik Székelyudvarhelyen, ugyanis több ifjúsági szervezet is itt rendezi eseményeit ezen a hétvégén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 24., 16:01
0 hozzászólás. 


A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és tagszervezetei így egymás programjaira is könnyedén ellátogathatnak, illetve alkalom adódik a közös programrészek kialakítására is.

A „MITes" hétvége péntek 14 órától a MIT évi első küldöttgyűlésével kezdődik, melyet az egyik tagszervezetének, az Udvarhelyi Fiatal Fórumnak (UFF) az irodájában tartanak. Az országos tagszervezetek küldötteinek jelenlétével zajló küldöttgyűlésen az ernyőszervezet időszerű kérdéseivel foglalkoznak. Az elmúlt negyedév kiértékelője mellett külön szó esik az Adj, király, katonát! csoportos ifjúsági vetélkedőről – melynek elődöntői ebben a hetekben zajlanak Erdély-szerte –, és az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor általános szervezési teendőiről. A rendezvények mellett külön napirendi pontként szerepel a kárpát-medencei szintű Magyar Ifjúsági Konferenciával (MIK) kapcsolatos kérdéskör, a magyar kormányzathoz benyújtott javaslataink helyzete, illetve az őszi MIT-tábor és egyéb szervezési, kapcsolatbővítési kérdéskörök.

A MIT Küldöttgyűlésének munkálatait bezárva átsietünk az egyik országos tagszervezet, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) által szervezett Versmondó- és népdaléneklő verseny megnyitójára, a Kriza János Szeretetotthonba. Az ODFIE évente megszervezett versenyén az előzetes bejelentkezések alapján idén 54 versmondó és népdalénekes lép fel, Erdély különböző unitárius egyházközségeinek képviseletében. Idén a következő települések fiataljai versenyeznek: Alsórákos, Barót, Datk, Erdőfüle, Felsőrákos, Homoródalmás, Homoródszentmárton, Homoródszentpál, Kálnok, Kobátfalva, Kolozsvár, Korond, Magyarsáros, Marosvásárhely, Medgyes, Nagyajta, Othévíz, Sepsiköröspatak, Sepsiszentgyörgy, Szabéd, Székelykeresztúr, Székelyszáldobos, Székelyudvarhely, Torockószentgyörgy és Vargyas.

A határidőre bejelentkezett versmondók 2 verssel kellett készüljenek: az egyiket teljesen szabadon választhatták, míg a másikat a következő évfordulós költők versei közül kellett – kötelező módon – választaniuk: Pilinszky János, Romhányi József, Tóth Árpád és Nemes Nagy Ágnes. A népdalosok egy 5+1 népdalból álló listát kellett összeállítsanak, amelyből egyet (ezt jelöli a +1) szabadon elénekelnek, és a másikat (az 5 közül egyet) a bíráló bizottság választja ki a listáról. A rendezvényre a belépés díjtalan, a részletes program elérhető a honlapjukról: www.odfie.hu.

Másnap, február 25-én a Romániai Magyar Cserkésszövetség (RMCSSZ), mely ugyancsak a MIT tagszervezete, tisztújító küldöttgyűlést tart, ugyancsak Székelyudvarhelyen, a Backamadarasi Kiss Gergely Református Kollégiumban. Az Udvarhely Körzet által szintén e hétvégén szerveznek ünnepséget a 100 éves az erdélyi magyar cserkészet évfordulójára. Ugyanitt történik az Árpád fejedelem díj megítélésének a hivatalos kihirdetése, melyet 2007-ben a Művészetekért Alapítvány és a Herendei Porcelán Manufaktúra hozott létre, és melyet 2011-ben a Romániai Magyar Cserkészszövetségnek ítélték meg. A tisztújító küldöttgyűlés és az ünnepségek keretében sor kerül az RMCSSZ új zászlajának szentelésére, valamint egy együttműködési megállapodás aláírására a román cserkészszövetséggel (Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei).

MIT Sajtóiroda


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."