Itthon » Ifjúság

Karrierkovács Napok – Pályaválasztási és -kezdési felkészítés, tanácsadás fiataloknak

A végzősök és pályakezdők által feltett leggyakoribb kérdésekre és a legégetőbb problémákra kínál megoldást az Udvarhelyi Fiatal Fórum legújabb programja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. április 07., 17:02
0 hozzászólás. 

 

Végzős vagyok, mihez kezdjek, hogyan tovább? Állásinterjúra hívtak, mi a teendő, mit kérdeznek, mit válaszoljak? Hogyan írjak megfelelő önéletrajzot? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak válaszokat mindazok a 11-12. osztályos középiskolások, felsőoktatási intézményekben szakképesítés előtt állók és diplomás pályakezdők, akik az április 15-17. között szervezett pályaválasztási és pályakezdési felkészítési programban részt vesznek. A Karrierkovács Napok keretén belül karrierorientációs tanácsadásra és gyakorlati képzésekre egyaránt sor kerül, önéletrajzírás, állásinterjún való szereplés és álláskeresés témákban.

Székelyudvarhelyen nyolc középiskola és két felsőoktatási intézmény működik, ezekből évente közel 700 pályakezdő kerül ki. A nagyszámú, érettségi diplomával és/vagy egyetemi oklevéllel rendelkező, vagy ezek megszerzése előtt álló fiatal szakszerű és gyakorlati ismereteket hozó felkészítése a tudatos pályaválasztásra és pályakezdésre alapvető fontosságú mind a végzősök, mind a helyi közösség fenntartható fejlődésének szempontjából.

SzaszaA Karrierkovács Napok című program ebből a felismerésből született: szakszerű pályaválasztási és pályakezdési felkészítési program, ezen belül gyakorlati képzések és szakmai tanácsadás biztosítása városunkban.

Élő könyvtár

Miért fáradunk el egy könyvtárba? Többnyire azért, hogy könyveket kölcsönözzünk. Alapvetően olyan könyveket keresünk, melyeknek a tartalma érdekel. Evidens, nem? Szerencsés esetben találunk is, ezeket az iskolába/egyetemre vagy haza visszük, fellapozzuk, elolvassuk, szórakozunk és/vagy tanulunk (javallott esetben).

Mi történik akkor, ha a könyvben leírtakból valami nem világos, első olvasatban nem teljesen érthető? Kézenfekvő, hogy újraolvassuk, értelmezni próbáljuk. Amennyiben világosodik a helyzet, akkor jó úton haladunk, ha mégsem, akkor a kitartó olvasó két lehetőség közül választhat: megkérdezi a könyvet vagy az íróját. A könyv nem válaszol, néma marad, az író pedig rendszerint nincs jelen, különböző nehézségekbe ütközik őt előkeríteni. Ebben a formában tehát nem járható utak...

Mi lenne, ha az épp olvasott könyv válaszolna az olvasó kérdéseire? Lehetséges ez? Igen. A Karrierkovács Napokon szervezett Élő Könyvtár program célja, hogy a karrier-tanácsadáson részt vevők „élő könyveket" olvassanak, különböző foglalkozásokkal/szakmákkal közvetlenül találkozzanak, kérdéseiket feltegyék, és válaszokat kapjanak olyan területek ismert és tapasztalt képviselőitől, amelyeken ők is szeretnétek elhelyezkedni. Eredeti ötlet, nemde?

A tervek szerint többek között a következő „könyveket" lehet majd kölcsönözni: könyvtáros, ügyvéd, operatőr, fogorvos, pszichológus, orvos, tanár, projektvezető, újságíró, rádiós, politikus, állatorvos, rendőr, színész, rendező, tűzoltó, arculattervező, építész, lelkész, menedzser, vállalkozó, kozmetikus, zenész, kertész, környezetvédő stb.

A Karrierkovács Napok az ERGO Egyesület támogatásával valósul meg, szervezői az Udvarhelyi Fiatal Fórum, a Europe Direct Központ és az Udvarhelyi Infó Egyesület, szakmai partnere a Székelyudvarhelyi Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF).



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."