Itthon » Ifjúság

Nosztalgia: egy kis diáknapok-sztori

Idén egy híján húsz. De mikor és hogy kezdődött? Mikor volt lapos és mikor volt fasza? Megmondjuk. A diáknapok története.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

diaknapok_kampany_120510_thumbs
diaknapok_kampany_120510_thumbs
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. május 12., 14:04
1 hozzászólás. 


A Székelyudvarhelyi Diáknapokról rögtön két dolog jut eszébe egy olyan fiatalnak, aki még a legelsőn is ott volt (jelen sorok írója még középiskolás fejjel érte meg a legelső kettőt): valószínűleg lesz minimum egy jó koncert egy nevesebb magyarországi előadóval, illetve választanak egy diákpolgármestert. Általában ez szokott lenni a két fő attrakció, ami közé befértetnek még előadásokat, bulikat, vetélkedőket. A néhánynapos rendezvénynek lényege, hogy az udvarhelyi középiskolások, illetve huszonévesek azt érezzék, hogy ezek a napok nekik vannak és eltérnek a megszokott hétköznapoktól.

Diaknapok_DiaknapokTortenet

A kezdetek és lelkesedés

Aszékelyudvarhelyi ifjúsági szervezetek őssejtjei rögtön 1990-ben kezdtek mozgolódni, vagy a legújabb számítások szerint még 89 szilvesztere előtt: először volt a RISZ (Rockkedvelő Ifjak Szervezete), majd a SzISZ (Székelyudvarhelyi Ifjak Szervezete), utóbbiból pedig megalakult a Polisz. Ezt később UFF-nak (Udvarhelyi Fiatal Fórum) keresztelték át: a szervezet megalakulása (1991) után mindjárt két évvel piacra dobta az első Székelyudvarhelyi Diáknapokat: 1993 májusának egyik hétköznapján a változás után Márton Áron térnek elnevezett egykori Deák téren két békéscsabai zenekar, a Dobókocka és a Nyulambulam koncertezett. Ez sem véletlenül volt: az UFF akkori tagjai kelet-magyarországi, egyik legelső testvérvárosunk Garabonciás Napok nevű rendezvénysorozatáról vették a jól bevált mintát. A gerinc minden évben nagyjából ugyanaz: van egy nyitókoncert, a záróakkord pedig a diákpolgármester megválasztása.

Az időpont nem mindig volt a legszerencsésebb, pl. 1994-ben, amikor május elseje beleesett a Diáknapokba, és emiatt teljes pangás volt. Leszámítva az akkor még nem túl ismert Kispál és a Borz (ekkor léptek fel először Erdélyben, a kutya se ismerte őket, de később igen...), illetve a Takáts Tamás Dirty Blues Band koncertjeit a Patkóban. Nagyjából innen számítható a Pocsolyába léptem című dal térhódítása a bulikban, később a lakodalmakban és más helyeken (ilyen haszna is volt az akkori diáknapoknak).

Diaknapok_DiaknapokTortenet

Ekkoriban még több száz, illetve több ezer diák gyűlt össze egy-egy szabadtéri koncertre - a diáknapokkal tömegben csak a március 15-i ünnepség vagy a karácsonyi éjféli mise vehette fel vele a versenyt. Egy másik érdekesség a vonzóerő volt: a kilencvenes években nemcsak helyi attrakciónak számított ez a pár nap, hiszen más városokból is érkeztek koncertre, bulira és egyebekre vágyók Udvarhelyre. Ez ma - tudomásunk szerint - már nincs így, nem sokan stoppolnak Csíkból át diáknapokozni.

Diákpolgármesterek - a legtöbb gimis volt

2000 után némiképp csökkent a diáknapok népszerűsége, a megszokott dolgok ellaposodtak. Jött néhány olyan év, amikor a rendezvénysorozat nem feltétlenül számított a város legrangosabb eseményei közé. Aztán 2003-tól ismét belehúztak az UFF-osok, napjainkban kevesebb, de talán minőségibb program várja a diákokat. A diákpolgármester-vetélkedők mindig az egyik legnépszerűbb műsorszámnak számítottak a diáknapokon. Például ezen lehet szívből és teli torokból szurkolni, üvölteni az iskola jelöltjének, jól beszólni a másikénak - egészségesen kijön a sulik közti versenyszellem, illetve egyben a csordaszellem is.

phocagallery_18-diaknapok/thumbs

A diákpolgármesteri cím olyan sok dolgot nem jelent, de feltételezzük, hogy például az illető néhány napig kicsit nagyobb népszerűségnek örvend a középiskolás csajoknál. Minden évben találkozik, kezet fog és beszélget az aktuális, valódi polgármesterrel, esetleg beleül a bőrfoteljébe. Ha rápillantunk a névsorra, megnézzük, érdekes módon a volt diák-városvezetők közül többen a sajtóban helyezkedtek el, de voltak, akik később a zene, a tudomány, a képzőművészet, illetve az irodalom területén alkottak és alkotnak maradandót, a legfrissebbek többnyire egyetemisták. Ami közös bennük, hogy mindannyian nagyon örvendtek akkor, amikor elnyerték a címet, majd mindannyian rájöttek, hogy megválasztásuk után nem sokat tehettek diáktársaikért.

Az eddigi diákpolgármesterek

1993 Bálint Huba (Kós Károly Szakközépiskola)
1994 Szabó Árpád Töhötöm (Benedek Elek Tanítóképző)
1995 Szabó Attila (Tamási Áron Gimnázium)
1996 Nagy Zsolt (Tamási Áron Gimnázium)
1997 Márton Ákos (Mezőgazdasági Szakközépiskola)
1998 Józsa Csongor (Benedek Elek Tanítóképző)
1999 Molnár Csaba (Tamási Áron Gimnázium)
2000 Dimény Zsolt (Tamási Áron Gimnázium)
2001 Tőkés Áron (Tamási Áron Gimnázium)
2002 Tódor Előd (Palló Imre Szakközépiskola)
2003 Bálint Csaba (Palló Imre Szakközépiskola)
2004 Vladu Cornel (Tamási Áron Gimnázium)
2005 Mihály Szilárd (Backamadarasi K. G. Ref. Kollégium)
2006 Albert Sándor (Tamási Áron Gimnázium)
2007 Szabó Attila (Palló Imre Szakközépiskola)
2008 Fancsali Barna (Backamadarasi K. G. Ref. Kollégium)
2009 Józsa Levente (Kós Károly Szakközépiskola
2010 Lőrincz Árpád (Tamási Áron Gimnázium)
2011 ?

Örökranglista, dobogó

1. Tamási (8 diákpolgármester)
2. Palló (3)
3-5. Kós, Baczkamadarasi, Benedek (2-2)

Koncertek és bulik

Egészen 2000-ig számíthatjuk a diáknapoknak azt a korszakát, amikor minden rendezvénysorozat maximális érdeklődés mellett zajlott, és Erdély-szerte unikumnak számított. Érdekes módon a szervezőgárda olyan magyarországi zenekarokat hívott, melyekről később is hallottunk, és csak jót: ilyen volt 1995-ben a dél-amerikai népzenét játszó Los Andinos, illetve a Herfli Davidson (Ferenczi György szájharmonika-művész akkori csapata), 1996-ban a Hot Jazz Band és a Dr. Walter and the Lawbreakers, illetve Tolcsvay Béla, 1997-ben Gerendás Péter (ebben az évben egy 4F Club nevű trió is volt itt - ki emlékszik rájuk?).

A következő két évben két, közben sztárbandává avanzsált együttes, a Kispál és a Borz (1998 - ebben az évben nem nyitókoncerten, de itt volt az Animal Cannibals és St. Martin is), illetve Takáts Tamás (1999 - ekkor járt itt egy szál gitárral Vörös István, a Prognózis frontembere) bluescsapata nyomta a „bítet, a blúzt s a rokkot", de 2000-ben a polgármester-választási kampánynak része lett a nyitóünnepség, és ezt már nem is a Patkóban tartották, hanem egy Európa-napnak nevezett valami volt a Kossuthban. Kb. innen lehet számolni egy pár éves pangási időszakot. 2001-ben az akkoriban feljövő Heaven Street Seven nyitotta a Diáknapokat az Ifiházban, rá egy évre Roy és Ádám alig 50 ember előtt volt kénytelen koncertezni - ennyire megcsappant az érdeklődés, igaz, ezúttal a P. Mobil számított még attrakciónak a zárónapon.

phocagallery_quimby_140510/thumbs

Az újabb lendület úgy 2003-tól számítható, ekkor a Zanzibár adott teltházas koncertet egy vasárnapi napon, egy évvel később pedig a Kárpátia nemzeti rockjára telt meg az Ifiház. 2005-ben a Pokolgép és az Animal Cannibals voltak a sztárvendégek, 2006-ban az Aljas Kúszóbab koncertezett főzenekarként. 2007-ben a Depresszió kőkemény rockja rengette meg az Ifiház falait, 2008-ban a Heaven Street Seven tette újból, akárcsak egy évvel később, 2009-ben - ekkor lépett a ház deszkáira a HS7-t követően a PASO, vagyis a Pannonia Allstars Ska Orchestra. Tavalytól újból a Patkóba költözött a diáknapi nagykoncert: a Vad Fruttik, majd a Quimby adtak élmény dús koncertet, idén pedig a Kistehénre vár ez a feladat.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2011-05-12 18:13:01
Regi szep idok...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."