Itthon » Ifjúság

Nyertes pályázatok az önkéntesség évében

Az önkéntesség évében meghirdetett három nyertes pályázatot mutattak be az UFF székhelyén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

UFF_Palyazatok
UFF_Palyazatok
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. június 23., 13:33
0 hozzászólás. 


Három programról van szó, ezekből kettőt az Udvarhelyi Fiatal Fórum, egyet pedig a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ) bonyolít le a közeljövőben.

Elsőként az Udvarhelyi Fiatal Fórum, Colour your life green! - Színezd zöldre az életed - Fiatalok a környezetvédelmi önkéntességért című programját vázolta a szervezet alelnöke, Vass Orsolya.

Mint ahogy a neve is mutatja a projekt célja a környezetvédelmi önkéntesség népszerűsítése - a programot a Youth in Action - Fiatalok Lendületben Program finanszírozza. A tevékenység június elején kezdődött, akkor a városi stadion kerítését festették újra az önkéntesek, de mint a szervező megjegyezte nem csak középiskolásokat várnak a falak további újramázolásához, hanem bárki jelentkezhet, aki tenni szeretne az önkéntesség jegyében. A projekt egy elméleti (iskolákban való népszerűsítés) és egy gyakorlati (festés, flashmob) részből áll, lényege az önkéntesség tudatosítása.

UFF_Palyazatok

A Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ) You're RIGHT, you have RIGHTS! - Vannak jogaid, élj velük! - A részvételi demokrácia határon átívelő ifjúsági projektben című programja hat civil szervezet összefogásával jött létre. A projekt célja a részvételi demokrácia eszméjének népszerűsítése, a fiatalok aktív állampolgársági szerepvállalásának erősítése, továbbá határokon átívelő ifjúsági projektek kidolgozása.

A támogató ebben az esetben is a Youth in Action - Fiatalok Lendületben Program. Somogyi Attila, a MISZSZ elnöke elmondta: „azt szeretnénk megértetni az udvarhelyi fiatalokkal és a közösséggel, hogy az önkéntességben rejlenek értékek, amelyeket jó vállalni, mert változtathatsz a környezeteden."

Tőle tudtuk meg, hogy a program tulajdonképpen egy nyári táborhoz, nyári egyetemhez hasonlítható, ahol olyan projekteket dolgoznak ki, amelyek lényege a részvételi demokrácia eszménye. Ezeket egy szimulációs játék formájában ismertetik, megvédik, ugyanúgy, ahogy egy parlament működik. Aztán a legjobbnak ítélt programokat megvalósítják.

UFF_Palyazatok

„A részvételi demokrácia eszméjét próbáljuk népszerűsíteni a fiatalok körében, azért hogy belőlük a társadalom aktív tagjai váljanak. Ez annyit tesz, például, hogy értsék meg a fiatalok: fontos szavazni, mert csak így szólhatsz bele a körülötted lévő történésekbe" - magyarázta Somogyi.

A harmadik pályázat, melyet a romániai Sport és Ifjúsági Hatóság támogat, már elkezdődött: az önkéntességről töltöttek ki kérdőíveket a középiskolások. A program címe: Vedd ki a részed, légy aktív! és a székelyudvarhelyi középiskolai diáktanácsokra van kiélezve, azaz ezeket a szervezeteket szeretné összefogni. Az UFF mellett a SZUDIT (Székelyudvarhelyi Diáktanács) vállal oroszlánrészt a program lebonyolításában.

"Nagyon jól jött a SZUDIT-nak, hogy egy ilyen programban részt vehet, mert a szervezetünk célja, hogy összefogja a diáktanácsokat" - értékelt Csula-Albert Andrea, a SZUDIT elnöke. Egy közös szórólap készül, melyen a két szervezet programjait vázolják - ezeket elsősorban az iskolákba juttatják el.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."