Itthon » Ifjúság

Papondekli dobozból fotómasina

Szombat reggel kilenckor legtöbben csak átfordulunk a másik oldalunkra, hogy a hét fáradalmait vagy éppen az éjszakai dinom-dánomot kipihenjük. De van aki már ilyenkor lyukkamerát gyárt a fotózáshoz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

2011_Egyeb
2011_Egyeb
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. június 27., 12:50
0 hozzászólás. 


Egy kis csoport fotográfus viszont már kora reggel talpon volt és a városi könyvtár alagsorában érdekes mutatványra készült, mégpedig úgy, hogy a fényképezés egyik alapeszközéhez a Camera obscurat, azaz a lyukkamerát próbálták "beüzemelni".  Annak is egy egyszerű változatát, a "készítsd el magad a géped egy kis fényjátékhoz2 jelszóval.  A fiatal érdeklődök Flórián Csaba fotós irányítása alatt tekinthettek be a fotózás szépséges világába.
2011_Egyeb/0625_LyukkameraKiderült azonnal, hogy a Nokia-s doboz nem csak a piszkos pénz kicsempészésére vagy egy újabb Nokia-termék csomagolására alkalmas, és az aluminium sörösdobozokból sem csak sört lehet inni. Mindkét doboz remek kellékül szolgált a fotómasina elkészítéséhez.
2011_Egyeb/0625_Lyukkamera

Volt, aki komolyan készült és úgy érkezett, hogy már előre gyártott fejlettebb lyukkamerával lepte meg a társaságot. A lyukkamera elkészítése egyébként nem túl bonyolult. Kell hozzá egy jól zárható papírdoboz, amibe elhelyezzük majd a „filmet" . A megfelelő helyre vágunk egy lyukat az „objektívnek". Ez nem más, mint egy lemezke, amit kilyukasztunk és fényzáró lappanccsal ellátunk, így már kész is az eszközünk.

2011_Egyeb/0625_Lyukkamera

Miután mindenki megértette a fény útjának és reakciójának lényegét, következhetett a sötét szoba. A halványan világító piros fénynél helyezték a gépekbe a fényérzékeny felülettel ellátott papírokat. A piros fényre nem reagál a papíron levő fényérzékeny anyag, így nyugodtan lehetett ki-be pakolászni.

2011_Egyeb/0625_LyukkameraA gondos előkészítés után következhettek a próbaképek, amikor mindenki letesztelhette a nemrég gyártott fényképezőgépét. A lemezre vágott lyuk mérete szabja meg a kamera záridejét, azaz meddig is kell engedni a fényt a papírra, hogy megfelelően reagáljon a fénnyel. Ezt először ki kell tapasztalni, mert a mai modern gépektől eltérően itt nem írja ki a kijelzőn. A hosszú exponálás miatt a kamera mozdulatlan kell maradjon, az állványt most könnyen pótolhatták a földre, virágtartóra helyezéssel.

2011_Egyeb/0625_Lyukkamera

Az idő nem igazán kedvezett az ifjú fotográfusoknak, ugyanis exponálás közben eleredt az eső. Ezt a papír kivitelezés nem viselte a legjobban. Itt némi előnyt élveztek a sörös dobozból eszkábált fényképező alkalmatosságok. Szerencsére nem esett egyik gépnek sem komolyabb baja és sikerült a tesztképeket elkészíteni.

2011_Egyeb/0625_LyukkameraIsmét a halványpiros fény mellett folytattuk a fényképkészítést. Következhetett az előhívás. Az asztalon különböző tálcákban reagens és blokkoló anyagok voltak. A sötétben kivett papírt egy reagens oldatba teszik, ahol a fénnyel érintkezett felületek besötétülnek. Ezután egy stop fürdő, ahol leállítják a további reagálást, majd a lemosás és a szárítás hozta meg a végső eredményt, egy fordított negatívot.

2011_Egyeb/0625_Lyukkamera

Azaz majdnem következett, merthogy a kis alkotók nem bírtak betelni a képekkel és kézről kézre jártak az alkotások, újabb inspirációkat adva egymásnak és az ázott dobozokkal újra és újra munkának láttak.

Több kép:



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."