Itthon » Ifjúság

Zöldiskolások a zöldebb környezetért

Három hónap alatt összesen 22135, 81 kilogramm papír-, műanyag és alumínium hulladékot gyűjtöttek a Zöldiskolások - a mozgalomnak lelkes hívei és saját kiadványa is van.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. február 02., 12:17
0 hozzászólás. 

A szelektív hulladékok gyűjtése csupán egy része annak a Hargita megyei általános iskolákban meghirdetett környezetvédelmi programnak, amelyet három évvel ezelőtt, 2009-ben Zöldiskola néven indított útjára a székelyudvarhelyi TRE-F Egyesület.

Bedohazi

A tudatos környezetvédelemre való nevelést nem lehet elég korán kezdeni, vallják a szervezők, akik szerint „egy iskola nem attól zöld, hogy a falait ilyen színűre mázolják". Az ötletgazdák legfőbb érdeme, hogy a Zöldiskola igazi mozgalommá nőtte ki magát és tevékenysége nem plakátokra, szórólapokra kinyomtatott hangzatos szlogenekben merül ki, de konkrét gyakorlati tevékenységben.

A TRE-F Egyesületnek köszönhetően a megye félszáz általános iskolájában működnek környezetvédelmi csoportok - ezeknek zöme a 2011/2012-es tanévben már harmadik alkalommal kapcsolódott be a Zöldiskola elnevezésű csapatversenybe, amely az iskolai év ideje alatt, azaz az első és a második félévben zajlik.

A versenyben részt vevő zöldcsoportok legfontosabb feladata ebben az évben is a szelektív hulladékok gyűjtése. A papírból, műanyagból és az alumíniumból készült, újrahasznosítható hulladékokból az első félévben impozáns mennyiség gyűlt össze: 14749 kg papír, 6415,5 kg műanyag és 100,8 kg alumínium. A gyűjtögetésben élen jár négy székelyudvarhelyi iskola csoportja is: a Bethlen Gábor, Tompa László, Palló Imre és Orbán Balázs általános iskoláké.

A Zöldiskola versenynek nem csak gyakorlati, de elméleti része is van: a mozgalom honlapján közzétett zöld-feladatok megoldását sem hanyagolhatják el azok, akik a legjobbak akarnak lenni.

Az első félévi versenyben első helyen a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola Ökodomokos csapata áll, második a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola Zöld manók, harmadik pedig a felsősófalvi Székely Mózes Általános Iskola S.A.S. csapata.

Az Ökodomokos csoport jutalma egy homoródfürdői kirándulás - tájékoztattak Bíró Enikő és Sebestyén Kinga, a Zöldiskola mozgalom elindítói, szervezői.

A Zöldiskola egy új, hasznos és nagyon tetszetős kiadvánnyal is dicsekedhet. A Környezetvédelmi Alap és az Infopress Group támogatásával jelent meg az a tudatos környezetvédelmi oktatás terén hiánypótlónak számító oktatócsomag, amelynek szerzője Gábos Anna, a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola biológia szakos tanára, jelenleg igazgatója.

A szemnek tetszetős és nem csak a gyermekeknek, de minden, a környezetvédelmet szívügyének tekintő felnőttnek is rengeteg hasznos információt „rejtegető" kiadványból minden iskolának jut egy-egy példány és jó hír az is, hogy hamarosan román nyelven is megjelenik.

Az oktatókönyvről, a Zöldiskoláról és a versenyről ide kattintva lehet bővebben tájékozódni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."