Fizess azért, amit eldobtál

A csomagolóanyagokból keletkezett hulladék kezelésére vonatkozó sürgősségi rendeletet fogadott el keddi ülésén a kormány.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

ok-szemettermesutcaRDE10ufo
Fotó: archív/Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2018. július 18., 08:23
0 hozzászólás. 

Nelu Barbu, a kabinet szóvivője elmagyarázta, hogy a jogszabály összhangban áll az európai normákkal, de az országos hulladékgazdálkodási terv célkitűzéseivel is.

A jogszabály értelmében 2019. január elsejétől a helyi hatóságok kötelesek lesznek bevezetni a 'Fizess azért, amit eldobtál' rendszert, amely Európa-szerte működik már. A hatóságoknak biztosítaniuk kell külön tárolókat a száraz, illetve a nedves hulladék számára, és együttműködést kell kiépíteniük a csomagolt termékek gyártóival és a szállítókkal, amelyeknek át kell vállalniuk a csomagolóanyagok összegyűjtésének és kezelésének költségeit a lakosságtól. Ily módon a lakosságnak csak a háztartási (nedves) hulladékért kell majd fizetnie.

A jogszabály leszögezi a kötelezettségeket is a hulladékkezelési lánc valamennyi szereplője számára, kezdve a lakosságtól, a begyűjtőkön, hulladékgazdálkodási vállalatokon át egészen az újrahasznosító vállalatokig és a helyi hatóságokig.

A rendelkezés értelmében szakaszonként kell majd helyettesíteni az egyszer használatos csomagolóanyagokat – főleg a műanyag italospalackokat – újrahasznosíthatóval.

A jogszabályt a környezetvédelmi minisztérium javaslatára fogadták el – tette hozzá Barbu.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."