Itthon » Arcok

A probléma, az nem baj

Mosolyog a szeme, és nem akar mást, csak tökéletesen szeretni. Eheti Proust kérdéseinkre Gáll Anna óvónő válaszolt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szikszaierno02

Indulás haza, a választott életembe

Újrakezdte az életét 38 évesen, hazaköltözött...
biharilorant01

A fásultságban semmire nincs igény

De meg lehet teremteni. Bihari Lóránttal, vagyis Kukával...
elviraneni02

A város arcai: Csak másnap kell veszekedni!

Nagy humorista Elvira néni, csak próbálja titkolni....

gall anna
Gáll Anna Fotó: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. április 13., 15:36
0 hozzászólás. 

Mikor nevettél utoljára úgy igazán, teljes szívből?

Ez a kérdés számomra kihagyhatatlan, minden nap nevetek. Elég baj, ha egy nap nem tudok. Ha tilos volna a nevetés, akkor azt nem élném túl.

Min tudsz igazán felháborodni?

Azt szeretném, ha már nem tudnék felháborodni egyáltalán, de ezt még sajnos nem értem el. Az fel tud háborítani, ha látom, hogy az emberek képtelenek önállóan gondolkodni. Nem ők háborítanak fel, hanem maga a tény, hogy milyen könnyen lehet manipulálni. Egyszerűnek tűnő helyzetekben is könnyebb elfogadni a készen kapott ideológiát, mint gondolkodni.

Mi az, ami a legjobban elkeserít?

Ha valaki érdekből és számításból tesz rosszat. Ha meggondolatlanságból vagy tudatlanságból származik rossz, az bármelyikünkkel előfordulhat. De a szándékos ártás az, ami a legelkeserítőbb.

Történt-e az életedben igazi csoda?

Minden egyes nap történik mindannyiunknak az életében. Reggel felkelek, kinyitom a szemem, mindenem működik és tudok menni dolgozni. Én a csodát így fogom fel. Igazából az a csoda, hogy minden nap beindulunk rendesen. Ezért lehetnénk minden nap hálásak, és akkor nem kellene semmin elkeseredni vagy felháborodni. A probléma, az nem baj, csak egy megoldandó helyzet. Amikor ezt átlátom, akkor megnyugszom.

Kinek a sorsára cserélnéd el az életed?

Nem cserélnék senkivel. Ez nem új, már tinikoromban sem cseréltem volna senkivel. Tisztelem az emberi képességeket, de nem cserélnék senkivel, már csak azért sem, mert mindenki mindenre képes, senki sem több vagy kevesebb a másiknál. Mindenki kihozhat magából bármit, amit akar. Cserére nincs szükségünk.

A Proust-kérdőív nevét a francia író, Marcel Proust (1871-1922) után kapta. A kérdéseket nem ő találta ki, csupán az ő válaszai miatt váltak híressé, a feljegyzések szerint ugyanis Proust két különböző időpontban is válaszolt az egyébként több mint harminc kérdésből álló sorozatra.

A következőkben interjúalanyaink tetszőlegesen kiválaszthatnak a Proust-kérdőív kérdéseiből tizenegyet, az utolsó, vagyis, hogy kinek passzolnák tovább a kérdőívet, mindenki számára kötelező.

Mi az a kifejezés, amelyet túl gyakran használsz?

Azt mondják, hogy az általam leggyakrabban használt szó a szerintem. Szerintem azért van, mert sosem szeretnék általánosan, mindenki nevében beszélni. Empátia ide vagy oda, nem lehet érvényes mindenkire, amit én mondok.

Ha választhatnál, melyik emberi képességet, tehetséget birtokolnád a legszívesebben?

A feltétel nélküli szeretet képességét szeretném magamnak. Igyekszem, dolgozok rajta, de nem tökéletes. Azt, ami az ingyen kegyelemnél is magasabb szint talán. Úgy szeretni az embereket, annak ellenére, hogy bármit tettek. Nem is csak másokért, hanem magamért szeretném. Azt hiszem ez a belső béke egyetlen útja.

Ki a kedvenc irodalmi vagy film-béli hősöd?

Rengetegen vannak. A kedvenceim egyre gyűlnek és váltogatják egymást az első helyen.

Hol élnél legszívesebben a világon?

Azt kell mondjam, hogy a Kárpát-medence a világ legszebb, legcsodálatosabb helye. Minden látszat ellenére a leggazdagabb is. Ebben a tekintetben teljesült a vágyam azzal, hogy itt élek. Én innen nem tudnék elmenni. Csak kirándulni.

Hogyan szeretnél meghalni?

Önmagam teljes tudatában, a jól elvégzett életút nyugalmával, szeretném, ha arra letisztulna minden, így szeretnék elbúcsúzni ettől az élettől. Azt szeretném, ha az adott helyzetben a félelmeimet le tudnám vetkőzni, hogy könnyedén tudjak elbúcsúzni.

Milyen lelkiállapotod most?

Különleges érzések kavarognak bennem, mert érdekes hatással volt rám ez a sokféle kérdés. Érdekes dolgokat figyeltem meg magamban. Észrevettem, hogy kerülni szeretném a negatív kérdéseket, de van, amit nem lehetet kikerülni.

Kinek tennéd fel ezeket a kérdéseket?

Érdekelne, hogy Miklós Levente mit válaszolna rájuk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."