Itthon » Civilek

Megriadhatnak a kutyák a petárdától

A petárdák hangjától pánikba eső kutyák elmenekülhetnek otthonról, sőt haraphatnak is. Vigyázzunk rájuk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

felos kutya
Az állat menekül, elbújik, pánikba esik
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. december 31., 11:06
4 hozzászólás. 

A szilveszteri durrogtatástól annyira megijedhetnek a kutyák, hogy sokan elkóborolnak, de sajnos arra is volt példa néhány évvel ezelőtt, hogy az ólba zárt, megriadt házőrzőt holtan találták.

Az otthon tartott kutyák egy része nagyon érzékeny a petárdarobbanás hangjára, legtöbbször pánikszerű menekülésbe fog, képes elszakítani a láncot, illetve a pórázt és napokra eltűnik, csendes és biztonságos helyet keres magának. Sajnos az is előfordulhat, hogy a kutya nem jön haza, legyengül, megfagy, gépkocsi gázolja el, stb. Félelmében agresszívvé válhat, harap, támad. A nyári viharok hangjától, a villámlástól szintén megridanak az állatok, a szilveszteri, számukra szokatlan durrogtatások nagyon megviselik az idegrendszerüket.

Az állat számára ilyenkor a legjobb a gazda jelenléte – lehetőleg a kutyát ne zárjuk be és ne hagyjuk magára, mert az még rosszabb lehet. Biztonságos, csendes helyre kell vinni, a gazdi jelenléte nyugtató hatással van az ideges, félénk állatra. A kutyák nyakörvére érdemes bilétát tenni, amin szerepel a gazdi neve és telefonszáma, hogy a megtalálás esetén könnyebb legyen hazajuttatni.


címkék: kutyák petárda

4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
urfi
2013-01-01 21:55:22
pulikutya
Nagyon szerencsés lenne,ha parlamentereink javasolnák a petárda betiltását ugyanúgy mint Magyarországon.Sok baleset elkerülhető volna,arról nem beszélve,hogy négylábú társainkat nagyon megviseli a petárda hangja.Szegények 1Ox-es erősséggel hallják.Csodálom,hogy az állatvédő egyesületek még nem léptek fel e prímítiv szórakozás ellen!!!
avatar
esemes
2013-01-01 23:50:35
By Margarin Margarinovics...
kEDVES kUTYAFÉLTŐ bARÁTAIM:
Idei első dünnyögésem:
Már a harmadik hozzászólást olvasom, miszerint Prüntyike, Fifike, Tyutyuka még most is reszket az ágy alatt a tegnapi petárdázás okozta sokkban, és teljesen ki van készülve idegileg....
Nos.... nálunk is volt petárdázás. Sőt, vadásztak is újév tiszteletére nálunk. (az egyik magasles 250 a másik 300 méterre van a házamtól.) Reggel kimentem, megetettem mindenkit, senki nem remegett, még a tegnap született bárányok sem. A kutyáim és macskáim mind megvannak. A lovaim sem léptek meg, pedig menekülő fajként sokkal könnyebben pánikolnak, mint pl. a ragadozó kutyák....
Tehát két dolgot tudok elképzelni:
az egyik, hogy kurvára unatkozol és próbálsz lájkokat, meg együttérző hozzászólásokat gyűjteni, miközben Prüntyikéd elégedetten vakarózik a fekhelyén, és már régen el is felejtette a tegnap estét. Ebből légyszíves az értelmes embereket (pl. én) kihagyni, mert szar ahogyan átlátszik.
A másik pedig, hogy Prüntyikéd még mindig remeg valób
avatar
esemes
2013-01-01 23:54:15
prüntyögések...2
Prüntyikéd még mindig remeg valóban. Ebben az esetben kérlek még ma altattasd el, lövesd le, vagy csapd a falhoz, mert súlyosan ideggyenge és nem tesz neked sem jót, ha egy ilyen elmeháborodott állattal kell együtt élned. Ha szereted a kutyákat-macskákat-lovakat-muslicákat stb. akkor azzal teszed a legjobbat nekik, ha segíted a faj (fajta) megerősödését, idegrendszeri és szervezeti szilárdságának pozitív irányba fejlődését.
Az elmúlt évtizedek idióta szaporítói és kutyatartói gyakorlata vezetett oda, hogy ma vannak fajták, ahol képtelenség normális idegrendszerű egyedhez jutni, mert az összes debil szart megtartották, un. sajnálatból, sőt szaporították is.
Jó lenne belátni, hogy a rengeteg ideggyenge, agresszív, félős, és elmeháborodott kutyának pont az ilyen gazdák miatt sikerült mindenhova beözönlenie.
Ja! És ha nincs szíved elvinni egy állatorvoshoz, hogy altassa el, akkor egyszerűen csak harapd le a fejét.... :/
Puszcsika, bujékcsike! ;)
avatar
Nadragulya
2013-01-02 13:16:32
Miért hegyezitek ki csak a petárdára ?
Némelyik rakéta, vagy " bomba" 100x hangosabb + ott a fényhatás is.
Nagyvárosokban ahol tüzijáték van olyan a hangzavar mintha szőnyegbombázás lenne.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."