Itthon » Civilek

A sajtóra kennék a félreértést a hegyimentők?

Közleményt juttattak szerkesztőségünkbe a hegyimentők és a Madarasi Hargita sípályáinak üzemeltetői. Sántít a dolog, erősen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

hegyimento, madarasi hargita
Szerződés még mindig nincs, magyarázkodás van.
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. január 15., 15:00
8 hozzászólás. 

A Harmont Hegyimentő Egyesület, a Madarasi Hargita síközpontot üzemeltető Bagolykő Kft., valamint Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálata közös sajtóközleménye szerint a sajtóban pontatlanul, félreérthetően, sőt egyes esetekben egyértelműen félreértelmezve jelent meg a hír arról, hogy a Madarasi Hargitán nincs hegyimentő szolgálat. Mint írják, szeretnék leszögezni, Hargita megye egész területén, beleértve a Madarasi Hargitát, és az ott található sípályákat is, folyamatos, éjjel-nappali hegyimentő szolgálat működik.

Ezzel kapcsolatban Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálata is nyilatkozatot adott ki, pontosítva a téves sajtóinformációkat. Fekete Örs, a közszolgálat vezetője szerint riasztás esetén mindenhová kivonulnak a hegyimentők, mind a Madarasi Hargitán, mind pedig az egész megye területén.

A Madarasi Hargita Síközpontot üzemeltető Bagolykő Kft. és a Harmont Hegyimentő Egyesület között jelenleg egyeztetés alatt álló szerződés arról szól, hogy az egyesület ne csak a kötelező riasztásos rendelkezésre állást, hanem folyamatos helyszíni jelenlétet biztosítson. A szerződés egyes pontjaira vonatkozó egyeztetés még folyamatban van, várhatóan néhány napon belül ez is aláírásra kerül, így a folyamatos helyszíni jelenlét is biztosítva lesz.

A D3 Televízió híranyaga az esetről

Ugyanakkor a közlemény szerint "sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a Harmont Egyesületnek a Facebook oldalán közzétett nyilatkozat olyan módon került a nyilvánosság elé több sajtóorgánum közvetítésével is, hogy a Madarasi Hargita sípályáin nem látják el a sérülteket". Megjegyzik, hogy a Facebook oldalon megjelent tájékoztatás szó szerint azt tartalmazza, hogy „a székelyudvarhelyi Harmont Hegyimentő egyesület nem teljesít állandó szolgálatot hétközben és hétvégén a Madarasi Hargitai sípályákon". Hangsúlyozzák, hogy a riadó rendszerű éjjel-nappali hegyimentő szolgálat most is üzemel, és a folyamatos helyszíni jelenlétről szóló szerződés is hamarosan aláírásra kerül, mindössze egy-két részletkérdést kell még pontosítani.

Ki a pontatlan és a félreérthető?

A közleményhez részünkről annyit fűzünk hozzá, hogy hétfőn reggel, még a Facebook-on megjelenő rövid felhívás közzététele előtt telefonon kereste munkatársunkat (illetve több más sajtóorgánum dolgozóját) a hegyimentők egyik képviselője. Az eredeti Facebook-felhívás egyébként ez volt. Az uh.ro ezt hétfőn 10.15-kor módosítás nélkül közölte le: „Kedves téli sportot kedvelő barátok és sportbarátok. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy 2013 január 14-től a székelyudvarhelyi Harmont Hegyimentő csapat nem teljesít szolgálatot a Madarasi Hargitai sípályákon hétvégén és hétközben sem, mivel nem született szerződés a pálya üzemeltetőjével. Baleset esetén kérjük hívják a 112-es segélyhívószámot. Megértésüket köszönjük! Balesetmentes síszezont kívánunk."

Tehát nem pontosan úgy volt az, ahogy azt kedden délben a közös sajtónyilatkozat taglalja („a székelyudvarhelyi Harmont Hegyimentő egyesület nem teljesít állandó szólgálatot hétközben és hétvégén a Madarasi Hargitai sípályákon"), s így megpróbálják a sajtó által elkövetett hibának, félreértésnek beállítani a visszakozásukat.

Kis utánajárással kideríthető, hogy a Facebook-posztot utólag megváltoztatták. Kivették belőle a "Baleset esetén kérjük hívják a 112-es segélyhívószámot" mondatot és beleírták az "állandó" szót. Ezzel megpróbálták a sajtó munkatársaira kenni a félreértést.

Az Udvarhelyi Hírportál mind a hegyimentők képviselőjétől, László Gábortól – egyébként ő még a Facebook-poszt megjelenése előtt (ez hétfőn 9.36-kor jelent meg), hétfőn reggel 8.50-kor megkereste telefonon munkatársunkat –, mind pedig a sípályaüzemeltetők sajtószóvivőjétől, Magyari Teklától is információkat kért. Így tegnapi cikkünk megfelel a valóságnak és a szakmai követelményeknek.

Az üzemeltetők és a hegyimentők belső konfliktusának a továbbiakban nem kívánunk eszközei lenni.

Ugyanakkor balesetmentes síszezont kívánunk!



8 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2013-01-15 15:26:26
Legegyszerűbb a sajtóra fogni mindent. Inkabb a saját házuk táján nézzenek szét az üzemeltetők...
avatar
perretz
2013-01-15 15:47:45
A -Tárgyal az üzemelteto a hegyimentokkel- cikkben ez all:

"A hegyimentok a Hargitán tartózkodnak, a sípályákon kívül bekövetkezett balesetek sérültjeit ellátják."

Ez az en ertelmezesemben azt jelenti, hogy a sipalyan levoket nem. Most akoor ki is a felreerheto?
Amugy a "megfelel a valóságnak és a szakmai követelményeknek" nem jelenti azt, hogy a cikk iroja vallaja a velemenyet sajat nevevel es nem az uh.ro moge bulyik?
avatar
pek
2013-01-15 16:27:51
Elírták
Közelményt jutattak szerkesztőségünkbe - nem közleményt? És juttattak, nem jutattak!
avatar
kameleon
2013-01-15 16:42:34
................A közleményhez részünkről annyit fűzünk hozzá,.............igy van fogalmazva. Tehat a cikkel az ujsagiro, az egesz szerkesztoseget kepviseli, nem csak sajatmagat. Jelen esetben ezt is tekinthetjuk egy kozlemenynek. Es akkor miert irjon nevet, vagy irja oda az egeszuket?. Amugy en is lattam azt a megosztast Facebook-on, hogy nem teljesitenek szolgalatot. S, ha mar annyira tudunk hibat kapni, mert azt ugye lehet nalam is, masnal is, mutassuk meg, ha jobbnak erezzuk magunkat. Mindenkinek adott a lehetoseg, mukodtessen sipalyat, irjon cikket a sajat neve alatt, de egyszer nezzen utanna, hogy irjak azt a szot, hogy BULYIK, ha nem tudta annak idejen megtanulni. Tisztelettel.
avatar
pek
2013-01-15 16:58:38
Még most sem jó!
Stresszes a legelső mondat, még most is: a hegymentők környezetvédők talán - de vannak ilyen mentők? Tehát: hegyimentők, emberéletet védők. A hozzászólók helyesírását nem javítom, mert akkor a gép mellett ülhetnék napi 24 órát...
avatar
pek
2013-01-15 17:38:35
sőt egyes esetekben egyértelműen félreértelmezve - ennek a logikai bukfencnek kik a szerzői? A Harmont Hegyimentő Egyesület, a Madarasi Hargita síközpontot üzemeltető Bagolykő Kft., valamint Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálata? Mert ha valami félre van értelmezve, legkevesebb kétféle értelmezési lehetőség van benne, tehát nem egyértelmű. Ezzel vissza is vonultam a magyar nyelvet mentő és üzemeltető íróink, Arany, Gárdonyi, Móra, Móricz Zsigmond és hasonlók műveinek társaságába... Ők tudták, hogy félreértelmezni szándékosan, vagy tévedésből lehet, többértelmű, több jelentéssel rendelkező szövegeket.
avatar
kameleon
2013-01-15 18:16:39
pek, ha meg visszanezel ide, volna egy kerdesem, ami mar regota foglalkoztat. Sokszor hallom emberektol, na mentem is, na leptem...meg ilyenek. Te is ugy irtad, vissza is vonultam......, de meg itt vagy, legalabbis voltal es meg folytattad. Ilyen esetekben, en azt gondolnam, hogy az a helyes, ha azt mondom, na megyek, vagy lepek, vagy vonulok, mivel jovo idorol van szo, Arrol, hogy mit fogok tenni. Most, ha irom neked, na leptem is, mert valami bajom van stb, s folytatom, akkor nem leptem, csak fogok. Szoval ezek a dolgok, igy helyesek?
avatar
pek
2013-01-16 17:08:58
Nincs logikai ellentmondás szövegemben: miután kiléptem Gárdonyi stb. szövegének társaságába, kiléptem a netről is. Egy nap múltán, ma léptem vissza...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."