Itthon » Civilek

Az Egyes-kőig meg sem állnak a túrázók

Szombaton a Hagymás-hegység látványos vidékére túráznak az Erdélyi Kárpát Egyesület udvarhelyi osztályának tagjai.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Egyes-kő
Egyes-kő
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. április 11., 10:34
0 hozzászólás. 

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület székelyudvarhelyi osztálya gyalogtúrát szervez április 13-án a Hagymás-hegység látványos és sokak által ismert gyönyörű vidékére, az Egyes-kőhöz és a délkeleti szomszédságában elhelyezkedő Öcsém-tetőre.

A túra Balánbányáról indul, 865 méter magasságról, és ide is érkezik vissza. A valamikori kis bányavárosból a Kovács-patak völgyén másfél-két óra alatt kaptatós erdei ösvényen mennek fel az 1504 m magasan fekvő Egyes-kő menedékházhoz. Itt egyórás ámuló-bámuló pihenőt tartanak: akinek kedve van, és jártas egy kicsit a sziklamászásban, a pihenő alatt felmehet az Egyes-kőre, saját felelősségére. A felső rész sodronyokkal biztosítva van.

A pihenő után szép, de meredek erdei útvonalon kapaszkodnak fel az 1706 m magas Öcsém-tetőre, ahonnan tiszta időben csodálatos táj tárul a túrázó szeme elé minden irányba.

Itt is kis szünetet tartanak, majd elindulnak a Hagymás-hegység déli határát jelentő Terkő-nyeregbe. Kellemes ereszkedővel kényeztet a terep, majd a nyeregből egy erdészúton, az Ördög-hágón keresztül visszaereszkednek Balánbányára az autókhoz. A túra hossza kb 17 km, megtételére normális ütemben, pihenőkkel együtt 8-9 órát számítanak.

A szintkülönbség viszonylag jelentős, kb. 900 m emelkedő és ugyanennyi ereszkedő. Technikailag nem nehéz túra, de ajánlott egy alapfokú fizikai erőnlét. Egy napra való élelmet mindenki hozzon magával, forrás van a menedékház alatt. A vízálló bakancs és lábszárvédő kötelező, réteges, meleg öltözet, túrabot ajánlott.

Indulás április 13-án, szombaton reggel háromnegyed nyolckor a Bethlen-lakótelepi Kis-Szent-Teréz templom melletti nagybani lerakat parkolójából, személygépkocsikkal - a Székelyudvarhely-Balánbánya távot (90 km) másfél óra alatt teszik meg, szeretettel várnak minden túrázni vágyót, a túrát Pollner Levente (0740-681774) vezeti.

uh.ro/sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."