Itthon » Civilek

Itt eshetsz a legnagyobbat bringával

Van néhány veszélyes szakasz, ahol nagyon kell figyelni, ha kerékpárral jársz. Szűk utcák, betört vízlefolyók, cseles járdaszegélyek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

bicaj2
Több veszélyforrás egyszerre jelentkezhet: autó, úthiba, gyalogos
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. október 16., 09:36
0 hozzászólás. 

Nem mindig az autósok a hibások, sőt, néha csak egy-egy autóvezető ügyessége, jó reflexe menti meg a bringást egy nagyobb sérüléstől. Megnéztük, mitől zakózhatnak nagyot az Udvarhely utcáin karikázó bringások.

Főleg azok az útkereszteződések veszélyesek, ahol nincs, vagy csak sárgán ég a jelzőlámpa, illetve a körforgalmak is hasonlóan problémásak – az autósok ilyen helyeken okozzák a legnagyobb ijedelmet a bicikliseknek.

A Bethlen Gábor utcában, ha a vonatállomástól igyekszünk a rendőrség irányába, több veszélynek is ki vagyunk téve. Egyrészt az ugyanarra haladó gyalogosok, a szűk járda vagy a nemtörődömség miatt gyakran szét sem néznek mielőtt az útra lépnek, másrészt sok autós itt hirtelen nagyobb sebességre kapcsol azért, hogy elérje a zöldet. Menjünk lassan, és húzódjunk a járdaszegély mellé, ami egyébként itt magas, nehéz hirtelen felugrani rá normális bringával.

A Bethlenfalvi út is veszélyes – a Fások utcájába való betérőnél ugyancsak a zöld lámpa miatt lépnek a gázra az autósok, ezen a szakaszon pedig sok a betört kanálisfedő is. Ne menjünk itt se gyorsan, nézzünk gyakran balra és húzódjunk le, ha egy-egy kamion vagy reklámokkal teleragasztott ügynökautó seper el mellettünk.

bicaj1

Veszélyes szakasz a Bethlen Gábor utca Kőkereszt tér utáni része is: a parkoló autók hátsó fele néha pont azt a vékony részt foglalja el, melyen egy biciklis kényelmesen tudna haladni – ám ha egy szélesebb autó megy el az úton, rászoríthatja a bringást egy kiálló kocsira. Ugyanez a helyzet a Függetlenség sugárút Bethlen-lakótelepi, egyirányú szakaszán az ott parkoló autók miatt.

bicaj-1016-01

A Kisköved utca mintegy 200 méteres szakaszán a járdaszegély és az úttest között húzódó mélyedés miatt a biciklis vagy kismotoros kénytelen bennebb haladni, a másik oldalon parkoló autók helyfoglalása, és e miatt a szűk térben közlekedő kocsik miatt kerülhet bajba. Az is veszélyes, hogy a magas bokrok közül bármikor kiléphet egy figyelmetlen gyalogos.

Érdekes a helyzet a kórház melletti körforgalomnál, amennyiben az unitárius templom felől megyünk a jelzőlámpák felé, útba ejtve a körforgalmat. A körforgalomból kiérve az út kissé összeszűkül, ugyanakkor a körforgalom stresszéből frissen szabadult autós pontosan itt szokott jól rálépni a gázra, az autók szele és tükre sokszor megriasztja a kerékpárost.

Biciklivel ne hősködjünk az autók előtt, inkább húzódjunk minél jobban a járda mellé, mert mi húzhatjuk a rövidebbet. Ugyanez a Küküllő szálloda előtti körforgalomra is érvényes, itt nem szűkül az út, de veszélyforrásnak ott van a fémkerítés, aminek nekiszorulhatunk, ha nem vagyunk elővigyázatosak.


A három aranyszabály


Ha a kerékpáros három alapszabályt betart, sok kellemetlenségtől megkímélheti magát – ezekből kifolyólag az autósok által elkövetett hibákat is kiküszöbölheti: 1. minden forgalmi szabályt szigorúan betart, 2. lassan halad, 3. fokozottan figyeli mind a parkoló, mind pedig a közlekedő gépkocsikat.

Utóbbival azokat a helyzeteket is megelőzheti, amikor a parkoló autós szét se nézve kinyitja bal oldali ajtaját – ha a biciklis gyorsan megy, átrepülhet az ajtón.

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."