Itthon » Civilek

Gyalog és túrasível a Csíki-havasokba

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület székelyudvarhelyi osztálya gyalogos és túrasí túrát szervez vasárnap.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Téli túra
Téli túrára vár az UEKE
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. január 30., 08:45
0 hozzászólás. 

Február 2-án a Csíki-havasok főgerincének egyik szakaszára, a Nyerges-tetőről a Cecele csúcsra indulnak: Nyerges-tető (876 m) – Len-kert (1092 m) – Nyerges éle (Balázs dombja, Töris-tető) – Cecele (1173 m).

A túrasízésben kevésbé jártas érdeklődőknek megfelelő a terep, ha nem unják, jöhetnek profik is – tájékoztatnak a szervezők.

Gyalogosoknak az egyetlen gondot az esetleges mély hó jelentheti. A Nyerges-tetőről a turistaút az emlékmű mellől indul. Rögtön belevesz a sötét fenyőerdőbe. Ezen az erdei havas úton kanyarog fölfelé a Nyerges oldalán, aztán lankásabb rész következik, és hirtelen kint találják magukat a gyönyörű, tágas Len-kertben.

A Balázs dombja (1074 m) tájékán összeszűkül a hegyhát tisztás-szalagja, ezért a panoráma csak a Csíki-havasok északi gerincére nyitott. Folyamatosan sétálnak majd délnek, úgy ahogyan az út vezet, kissé szinuszosan, de mindig előre.

A kis, ide-oda hajló kanyarok a kétoldali harántpatakok forrásvidékének íveit követik. A Köpüs-kút sarkától leereszkedve a Töris előtti hegynyeregbe (jobbra elhagyják a Vályus-kutat) gyönyörű helyre érkeznek.

Kilátás csak nyugatra van. Előttük Lázárfalva "tündérkertje": a Kápolna-mező. Ott vigyázzák szomszédai, a hegyes Mohos, Fűharam, a Nagyharam. Távolabb, a nyugati láthatáron még a Nagy-Piliskét is felfedezhetik (Dél-Hargita).

A Töris csúcsáról meredeken lefelé visz az út. Alig ér le egy kis nyeregbe, rögtön fel is kaptat a szemben lévő domboldalra bükk- és cserefa (tölgy) erdők között. Az út derékszögben keletre hajlik az erdő felső peremén, felvezetve az előttük tornyosuló hatalmas, füves (havas) kupolára, a Cecelére (1173 m). Itt állnak meg a Csíki-havasok végvárán.

Tiszta időben csodálatos kilátópont. Nyugaton a Dél-Hargita Kakukk hegyétől a Mitács-pusztáig és Nagy-Piliskéig tart a horizont. Délnyugaton kibontakozik a Bodoki-havasok gerince és a Büdös.

A második hegyláb végén szinte kézzel tapintható közelségben ott áll Bálványosvár csonka tornya. A pihenő után visszatérnek a Ceceléről a gerincösvényre, és saját korábbi nyomaikon visszatérnek a Nyerges-tetőre.

A túra hossza kb. 18 km, forrás téli időszakban nem biztos. Réteges öltözet, hóvédő, napszemüveg ajánlott. Hálás dolog a termoszban hozott meleg tea.

Találkozó vasárnap reggel negyed 8 órakor a C+C parkolóban. Kisautókkal indulnak, ezért aki teheti, a parkolóig jöjjön autóval, az esetleges felesleges kocsikat ott hagyják.

A menetidő az időjárás és hóviszonyoktól függ, a tervek szerint napvilág visszaérnek a Nyerges-tetőn hagyott autókig. Fejlámpa remélhetőleg nem kell, de jó, ha van.

A túravezetőnél (Pollner Levente, 0740681774) érdemes érdeklődni.

uh.ro/sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."