Itthon » Civilek

Olvasd be Örkényt a vécén is

Várakozás helyett olvasásra buzdítanak azok a fiatalok, akik Örkényre linkelő matricákkal szórták meg a várost. Egypercesek mindenhol.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

QR-kód
Buszmegállóban is beolvashatod a novellákat
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 03., 15:01
0 hozzászólás. 

A kis cetliken egy QR-kód található, abban meg a webcím, ahol Örkény István egyperces novellái olvashatók.

Vadász Zoltán ötletgazda szerint nincs különösebb céljuk a kezdeményezéssel, még csak nevet sem adtak a projektnek, csupán tartalmasabbá szeretnék tenni az üresjáratokat, a buszra, pincérre várást, vagy a vécén töltött időt.

„Az emberek napközben nagyon sok időt töltenek várakozással, ha ezt az időt mondjuk olvasással is el tudják tölteni, akkor az máris nem várakozás, hanem tartalmas szórakozás. Első körben Örkény egypercesei feleltek meg ennek a műfajnak, innen jött az ötlet, hogy feltöltsük a novellákat, majd telefonokon is elérhetővé tegyük azokat" – magyarázta az ötletgazda.

A matricákat felfedezők dolga roppant egyszerű: a QR-kódot okostelefonnal, egy alkalmazás segítségével beolvassák, vagy a cetlin található címet pötyögik a böngészőjükbe, és megkapják Örkény egyik novelláját. Ha több idő áll rendelkezésükre, akkor kérhetnek egy újabb olvasmányt is.

Az érdeklődők jelenleg 40 novellát találnak az egyperc.minic.ro-n. A kezdeményezők tavaly tavasszal kezdték kiragasztani a matricákat, de mint mondják, eddig nem nagyon haraptak rá az udvarhelyiek.

A buszmegállókban „Késik a busz. Van egy perced." címmel, a mellékhelyiségekben pedig „Foglalt a WC. Van egy perced." vagy „Ha már itt vagy. Van egy perced" címmel találják meg a matricákat.

Hamarosan a kolozsváriak és a marosvásárhelyiek is beolvashatják Örkény novelláinak QR-kódját, sőt a fiatalok szerint más típusú tartalmak is helyet kapnak majd az oldalon.

A továbbfejlesztett vonalkód

A QR-kód a két dimenziós vonalkódok egy típusa – a vonalkód elnevezés annak ellenére használatos, hogy négyzetekből, vagy más geometriai formákból áll, és nem vonalakból. Lényege, hogy a klasszikus sávos vonalkódokhoz képest több információt tárol, így rövidebb szövegek – jellemzően linkek – tárolására használják.

Bár a QR-kódot Japánban, az autógyártásban használták először a különböző alkatrészek azonosítására, ma már jóval szélesebb körben használják, többek között termékek, kiállítási tárgyakról további információk közlésére, és URL-ek megosztására.

A QR-kódok olvasására ma már jellemzően minden, kamerával szerelt mobiltelefon képes. Android rendszeren a Google Goggles az egyik alapértelmezett alkalmazás, de a Google Play alkalmazásboltban még száz másikat találunk. Apple készülékekre a QR Reader az egyik legegyszerűbb megoldás, de Windows Phone készülékekre és egyszerű Nokia telefonokra is bőséggel találunk megfelelő alkalmazást a megfelelő alkalmazásboltokban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."