Itthon » Civilek

A Csíki-havasokban túráznak az Ekések

Hosszabb, túrasís gyaloglásra hív az EKE. A Nyerges-tetőtől a Cecele csúcsra mennek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

eketura
Újabb téli túrára mennek a természetjárók
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. február 12., 10:01
0 hozzászólás. 

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya gyalogos és túrasí-túrát szervez szombaton, február 14-én a Csíki-havasok főgerince egyik szakaszára, a Nyerges-tetőről a Cecele csúcsra. Az útvonal: Nyerges-tető (876 m) - Len-kert (1092 m) - Nyerges éle (Balázs dombja - Töris-tető) - Cecele (1173 m). A túrasízésben kevésbé jártas érdeklődőknek megfelelő a terep, gyalogosoknak az egyetlen gondot az esetleges mély hó jelentheti.

A Nyerges-tetőről a turistaút az emlékmű mellől indul, erdei, havas úton kanyarog fölfelé a Nyerges oldalán, aztán lankásabb rész következik, majd a gyönyörű, tágas Len-kert jön, ahol tízóraizni fognak. A Balázs dombja (1074 m) tájékán összeszűkül a hegyhát tisztás-szalagja, ezért a panoráma csak a Csíki-havasok északi gerincére nyitott. Folyamatosan sétálnak délnek, a Köpüs-kút sarkától leereszkedve a Töris előtti hegynyeregbe, innen látható Lázárfalva „tündérkertje", a Kápolna-mező. A Töris csúcsáról meredeken lefelé visz az út, majd fel a Cecelére (1173 m).

A pihenő és ebéd után a Ceceléről a gerincösvényen és saját korábbi nyomainkon visszatérnek a Nyerges-tetőre. A túra hossza kb. 18 km, forrás téli időszakban nem biztos. Réteges öltözet, hóvédő, napszemüveg, termoszban meleg tea ajánlott.

Találkozó szombaton reggel 7-kor a C+C parkolójában, ahonnan személygépkocsikkal mennek. A menetidő az időjárástól és hóviszonyoktól függ, tervek szerint még világosságban visszaérnek a Nyerges-tetőn hagyott autókig. A túravezető Pollner Levente lesz, érdeklődni a 0740-681774-es telefonszámon lehet.


címkék: EKE túra Cecele

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."