Itthon » Civilek

Hogyan bánjunk helyesen a fűszer-és gyógynövényekkel?

Ha tudni szeretnéd, jelentkezz a Civitas Alapítvány gyógynövénygyűjtő programjába.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

gyógynövény
gyógynövény
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2015. augusztus 21., 14:24
0 hozzászólás. 

A civil szervezet főszervezésében kétéves, többcélú gyógynövénygyűjtő projekt indult útjára, amelyhez most jelentkezőket várnak.

Bara Ágnes projektvezetőtől megtudtuk, a program fő célja, hogy elősegítsék a Székelyudvarhely környékén, vidéken élő, elsősorban hátrányos helyzetű emberek szociális integrálását azáltal, hogy szakemberek vezetésével megismerkedhetnek a helyi vadon élő gyógynövényekkel, azok felhasználási módjaival és értékesítési lehetőségeivel.

A célok között szerepel, hogy a képzés végére az érdeklődők megtanulják, hogyan tudnak létrehozni egy fenntartható fűszer- és gyógynövénykertet, sőt a projekthez megpályázott gépek segítségével azt is megismerhetik, hogyan készülhet értékes illóolaj a növényekből.

Olyan, már aktív gyógynövénygyűjtőket is várnak, akiknek fontosak a természetes gyógymódok, illetve az ezzel kapcsolatosan felhalmozott tudásukat megosztanák másokkal. Azok segítségére is szükség lesz, akik szívesen irányítanák a 4-5 faluból összegyűlt 8-10 fős önkéntes csoportokat. Ők heti rendszerességgel szerveznének klubszerű találkozásokat, ahol megosztanák egymással a tapasztalatokat.

A közösségeket megszólító sokrétű projekt egyben kutatás és felmérés is lesz a környék gyógynövényfajtáinak beazonosításáról.

Ha akarod, gyógynövényfeldolgozó vállalkozásod lehet

Bara Ágnes elmondta, a 2015-2017 között működő projekt keretében jövő év február-márciusától tizenegy alkalommal gyakorlati és elméleti képzésben részesülnek a jelentkezők, ahol helyi és svájci szakemberek segítségével tudhatnak meg többet a gyógynövényekről.

Ez alkalomból egy kisebb tankönyvet is megjelentetnek majd, amely szintén nagyban segíti a tudás elmélyítését. A projektvezető hangsúlyozta, nem a mennyiségi gyógynövénygyűjtést szorgalmazzák, sokkal inkább a helyi gyógynövények fajtáinak és a velük kapcsolatos felhasználási lehetőségek, gyógymódok ismertetését. Ez a képzés alkalmas arra, hogy az ez iránt érdeklődők megszerezzék azt a tudást, amivel akár egy fenntartható gyógynövényfeldolgozó vállalkozást is indíthatnak.

Lókodban szemléltetik a gyógynövényeket

A Svájci Államszövetség finanszírozásával és a Lókodi Ifjúsági Alapítvány partnerségével működő, Erdélyi Gyógynövénykert elnevezésű projektben az idei évtől elindítják Lókodban egy szemléltető gyógynövénykert és kompetenciaközpont létrehozását is, ahol a gyógynövénygyűjtést, termesztést és feldolgozást tanulhatják meg az önkéntes csoportok által kiválasztott személyek. A projekt végére egy gyógynövény egyesületet is létrehoznának.

A főszervezők már most folyamatosan járják a környező falvakat, mint Bikafalva, Nagygalambfalva, Máréfalva, Fenyőkút, Derzs és Küküllőkeményfalva. Itt bemutatják a teljes projektet, és kérdőívek által mérik fel a helyiek ismereteit. A Civitas azonban továbbra is várja az érdeklődőket egész augusztus és szeptember folyamán a 0755 488 371-es telefonszámon vagy az info@lialokod.ro email címen.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."