Országos » Gazdaság

Több pénzt kapnak a kismamák

Július elsejétől az országos bruttó minimálbér 85 százalékára, azaz 1063 lejre nő a gyermeknevelési támogatás minimális értéke.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Ha dolgozik, ha otthon marad, nagyobb összeget kap a szülő. Illusztráció
Ha dolgozik, ha otthon marad, nagyobb összeget kap a szülő. Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO/SAJTÓKÖZLEMÉNY
2016. június 28., 12:27
0 hozzászólás. 

A munkaügyi, szociális és családügyi minisztérium közleménye szerint július 1-jétől növelik a gyermeknevelési támogatás havi összegét, a gyes letelte előtti munkába állást ösztönző összeget, és még egy sor lényeges, kedvező módosítás érvénybe lép, a június 22-ei kormányülésen elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében.

A gyermeknevelési időszak havi támogatását a kismamáknak (esetenként apáknak) egyaránt a gyerek születése előtti 12 hónapban szerzett jövedelem átlagának 85 százaléka alapján számolják ki, de ez a támogatás nem lehet kisebb az országos bruttó minimálbér 85 százalékánál, azaz 1063 lejnél (az 1250 lejes minimálbér alapján). Ez a határ korábban 600 lej volt. Ugyanakkor eltörlik a támogatás értékének felső határát is.

Az új rendelet továbbá megszabja, hogy minden család esetében kétéves gyereknevelési szabadságra jogosult a szülő. Az ennél korábban munkába álló szülők a gyermeknevelési támogatás minimális összegének felét, 531 lejt kapnak a tulajdonképpeni kétéves gyes lejártáig.

A sérült gyereket nevelő családok támogatása terén is jelentős növekedések várhatók: az a szülő, aki 3 és 7 év közötti sérült gyerekének gondozása miatt munkájának felfüggesztését kéri, ezentúl 1063 lejes havi támogatást kap. Akik csökkentett óraszámban dolgoznak és sérült gyereket nevelnek, 532 lejes támogatásra jogosultak.

Az ikreknél csak az egyik gyerekért jár a szülő átlagbérének 85 százaléka, az ikerszülésből származó további gyerekek után az országos minimálbér 85 százalékának megfelelő támogatást fizet az állam.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."