Akkor most magánügy, vagy nem magánügy?

Az udvarhelyszéki RMDSZ nem bízza rád, hogy mit gondolj a családról és a házasságról. Inkább megmondják a tutit, hogy ne kelljen gondolkozz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Sok a kérdés, de még több a homály. Fotók: Pál Edit Éva
Sok a kérdés, de még több a homály. Fotók: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: SZILÁGYI ISTVÁN
2018. szeptember 25., 13:06
14 hozzászólás. 

Határozott igen az udvarhelyszéki RMDSZ válasza az október 6-7-én esedékes referendumon való részvételre és a felvetett kérdésre egyaránt. Az elnökség által elfogadott álláspontot Bíró Barna Botond elnök tolmácsolta hétfőn a széki szervezet sajtótájékoztatóján, alig néhány nappal a Szövetségi Állandó Tanács részben eltérő döntése után. Ennek értelmében a Szövetség vezetősége ugyan részvételre buzdít, de nem befolyásolja szavazóit, hanem mindenki saját belátása szerint dönthet.

Más is igennel szavaz

A sajtótájékoztató során Bíró Barna Botond többször is hangsúlyozta: nem valami ellen, nem a melegek ellen, hanem a hagyományos keresztény értékrend mellett teszi le a voksát. Elmondása szerint az RMDSZ mindig is arra buzdította szavazóit, hogy éljenek demokratikus jogukkal, vegyenek részt minden választáson és népszavazáson. „Nem árulok zsákbamacskát, előre borítékolható, hogy az igenek lesznek túlsúlyban, ezt bizonyítják a felmérések is” – magyarázta az udvarhelyszéki elnök.

Ezer éve is így volt

Bíró Barna Botond azt is belátja, hogy nem teljesen egészséges, ahogy összemossák a házasság fogalmát a családdal, hiszen sokféle családmodell ismeretes, de úgy gondolja, hogy az alkotmány szerepe az aktuális társadalmi (jelen esetben: hagyományos keresztény) kereteket tükrözni, valamint egyfajta ideális modellt népszerűsíteni, amely egyben a természetes népszaporulat lehetőségét is magában hordozza.

alt

„Sokféle vélemény és nyilatkozat elhangzott, de leszögezném, hogy az alkotmánymódosítás nem hoz se többet, se kevesebbet a romániai jogrendben, de ha már kiírták, akkor az a feladatunk, hogy megerősítsük a keresztény társadalmi modellt, amely köré szerveződünk és amely megtartott minket is az elmúlt ezer évben” – taglalta a széki elnök.

A Google is ezt dobja

Kérdésünkre, hogy a keresztény értékrenddel mégis hogyan összeegyeztethető mások kirekesztése, jelen esetben a hagyományostól eltérő modellek a család fogalmából, valamint a meleg párok a házasság intézményéből való kizárása, ráadásul bármilyen alternatíva nélkül, azt a "megnyugtató" választ kaptuk, hogy az új alkotmány semmivel sem lenne kirekesztőbb, mint amennyire eddig, és nem tesz egyebet, mint hogy leszögezi a társadalmi normalitást.

alt

„Teljesen magától értetődik, hogy ha rákeresünk a család fogalmára, például a Google milyen képeket dob ki. Magam is ilyen családból származom, ebben hiszek” – fejtette ki meggyőződését Bíró Barna Botond, aki úgy gondolja, hogy az egyszülős családokkal sem ildomos kontrázni, hiszen ezek is hagyományos módon indultak. 

Nem is a melegekről szól

Meglátása szerint a homoszexuális párkapcsolatok jogi vonatkozása is más tál tészta, és különben sem az alkotmány szintjén kellene rendezni a nem hagyományos viszonyokat, hanem a törvénykönyvekben, ahogyan sikerült az élettársakra is kiterjeszteni a családon belüli erőszak fogalmát. (Szóval ha verik egymást, csak akkor számítanak családnak?)

alt

Elhangzott az is, hogy hasznos volna az élettársi kapcsolatot leválasztani a házasság intézményéről és külön szabályozni, ahogyan például Magyarországon is tették. Szerinte is óriási probléma, hogy ha nem veszünk tudomást a többségtől eltérő emberekről, de szemmel láthatóan a kormány nem akar ezzel foglalkozni. Ilyen rövid idő alatt nem lehet átfogó közvitát folytatni, de nem is ez a célja a referendumnak. Innen ismét nem világos, hogy akkor mire is jó a referendum: közvitát nem generál, a társadalmat megosztja, sok pénzbe kerül és csak a jelenlegi állapotot erősíti meg. 

Oszd meg és uralkodj!

Közben maga is belátja, hogy megosztó kezdeményezésről van szó, és szerinte úgy kellene túlélni ezt az egészet, hogy a Bukarestben keletkezett politikai törésvonalból ne csináljunk országosat és az erdélyi magyar közösségen belül is ússzuk meg sértődések és támadások nélkül.

De vajon nem épp a megosztást erősíti, ha egyértelműen valami mellett vagy ellen buzdít szavazásra? - tettük fel magunkban a kérdést, hogy ne szakítsuk megint félbe.

alt

De mire jó ez az egész?

Többször is felmerült viszont az a kérdés, hogy ha lényegében semmi sem változik, akkor mi haszna és miért vegyenek részt (többek közt) az udvarhelyiek ezen a referendumon.

Bíró Barna Botond egyrészt jónak tartja, hogy nyíltan beszélhetünk erről a – régebb tabunak számító – témáról, ugyanakkor a romániai társadalomban eljött az ideje, hogy megerősítsék a hagyományos keresztény álláspontot, miközben a Nyugat láthatóan álértékekre épít és rossz úton halad. Hiába kérdeztük, nem tudtuk meg, hogy konkrétan mit ért ez alatt.

A Nyugat ne szóljon be

Felvetettük azt is, hogy Románia ebben a kérdésben miért úszik szemben az árral, nyitás helyett miért zárkózik el még jobban egy valós társadalmi igény megoldásának a lehetőségétől is? Válaszában arra tért ki, hogy tudomása szerint az EU-ban jelenleg tizenöt tagországban engedélyezett a melegházasság, de nem tud olyan nemzetközi döntést Romániára nézve, amely erre kötelezné az országot és különben is "a szexualitás magánügy, nem is kellene szabályozni".

alt

Emlékeztettük az elnököt, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága nem is olyan rég arra kötelezte az országot, hogy a külföldön kötött melegházasságot érvényesnek ismerjék el itthon és a hagyományos házastársaknak megfelelő jogokkal ruházzák fel a feleket (pl. letelepedéshez vagy állampolgársághoz való jog). Nos, meglátása szerint még a befogadó nyugati társadalmakban is kevesen élnek a lehetőséggel, kevesen vállalják fel a homoszexualitást. Vagyis, nem kell bevezetni, pontosabban a lehetőségét is korlátozni, ha máshol sem működik, állítólag.

A jó kisebbség keresztény

Végül, rákérdeztünk: nem gondolja visszásnak, ha más (jelen esetben szexuális) kisebbségi kérdésben elutasítók vagyunk, miközben megértést és engedményeket várunk a többségtől, ha magunkról van szó? Bíró Barna Botond már csak ismételni tudja önmagát: szerinte nem a melegek ellen szól ez az egész, különben is veszélyes és helytelen megközelítés párhuzamot vonni a szexuális és a nemzeti kisebbségek között, már csak azért is, mert közösségünk a hagyományos keresztény értékrend szerint épül fel és még nem áll készen erre a kérdésre. Márpedig mi másra épülne a sokat emlegetett kereszténység, ha nem épp az elfogadásra? - merül fel az utolsó gondolat bennünk.

Minden bizonnyal sokáig vitázhattunk volna, de szemlátomást így is szélmalomharc lett az eredménye, szóval inkább pontot teszünk a végére.

Mindenesetre a döntést mi rád bízzuk. Nem buzdítunk, nem is beszélünk le, tégy legjobb belátásod szerint.

Korábbi kapcsolódó írások:

Nem is elég egy nap a népszavazásra

Ufó kifakad a szenátusra, amiért figyelmen kívül hagyják a családját

Manipulációs technikák - hogyan húznak be a csőbe észrevétlenül?

Van-e család a házasságon kívül?



14 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mzolee
2018-09-25 15:38:01
"De mire jó ez az egész?"
Mert a melegek kozotti hazassag csak az elso lepes a sokbol, utana kovetkezne a 3. wc ahova azok a diakok mennek akik meg nem dontottek el a nemuseguket, es igy tovabb...
avatar
jutacs
2018-09-25 17:58:55
Orbán megadta az útirányt.
Őfelsége azért van, hogy gondolkozzon a nép helyett.
Az emberek ne fárasszák magukat azzal, hogy gondolkodni kezdjenek, mert mindenki másképp csinálja, ezért ez káoszt okoz.
A nemzeti egységhez pedig egységes gondolkodás kell.
avatar
taylor
2018-09-25 18:21:24
1. "hagyományos keresztény értékrend mellett teszi le a voksát" akkor már min. 5 gyereke kellene legyen
2. "1000 éve is így volt" és 3000éve nem így volt, mit számít hogy 1000éve hogy volt ... ja tudom régen minden jobb volt :)
3. "a nyugat rossz úton halad" azért mentek innen oda 4 millióan ebből az országból mert ott rossz és azért nem jönnek ide mert itt szuper
4. "a Nyugat ne szóljon be" ... Keleti oldal Nyugati oldal
5. "a Google is ezt dobja" .... aha, mesélj Keleti Bölcs

avatar
Szlaci1
2018-09-25 19:05:25
UDMR
Mar az uh t is megvettek oda kuldtek ezt az rmdszes berjogaszt okoskodni
avatar
jozsef35
2018-09-25 19:15:03
Nem volt felkészülve az elnök úr, micsoda baromság ez a szavazás, ha nem megy át Dragnea megbukik ennyi
avatar
csz
2018-09-25 20:51:13
Hát ez totálkár... előadja, hogy milyen marhaság ez a népszavazás, aztán részvételre buzdít. Legalább darabra megtudjuk, hány agyhalott van az országban, egyébre nem lesz jó.
avatar
dickens
2018-09-26 08:27:26
A liberális kereszténység egy tévút
"Márpedig mi másra épülne a sokat emlegetett kereszténység, ha nem épp az elfogadásra? - merül fel az utolsó gondolat bennünk."

Ezzel a felmerülő gondolattal van a baj. Tudtommal a kereszténység alapja a Biblia, és aki olvassa és ez az alapja a kereszténységének, az tudja, hogy ilyen maszlag benne nincsen, hogy fogadjuk el a melegeket az elfogadás címszó alatt. A kereszténység nem az elfogadásról szól, hanem az isteni rendhez való igazodásról, márpedig abban határozott rendeletek vannak a szexualitásról és a melegekről is. Ugyhogy a szivárványfelhőről le kéne szállni és a realitás talaján belátni, hogy a szexualitásnak célja van, márpedig két egynemü ember élvhajhászata a szeretet és elfogadás címszavai alatt, egy céltalan sehova se vezető abnormalitás. Amilyen iramba terjed ez az elfogadásos meleg áramlat, előbb fog ettől kihalni az emberi faj mint bármi mástól.

1 Kor. 7:2 - De a paráznaság miatt minden férfiúnak tulajdon felesége legyen, és minden asszonynak tulajdon férje
avatar
csz
2018-09-26 08:50:39
re: A liberális kereszténység egy tévút
Ne keverjük már a szezont a fazonnal, itt egy polgárjogi kérdésről van szó, nem vallási kérdésről. A vallás az más, mindenki abban hisz, amiben akar.
Az meg, hogy néhány szerencsétlen meleg miatt kihal az emberi faj - hát viccnek is rossz.

avatar
dickens
"Márpedig mi másra épülne a sokat emlegetett kereszténység, ha nem épp az elfogadásra? - merül fel az utolsó gondolat bennünk."
avatar
dickens
2018-09-26 09:59:49
re: re: A liberális kereszténység egy tévút
1. Ha már kereszténységet emlegetnek, akkor az nem pusztán politikai téma, ahogyan a család fogalma sem politikai kérdés.
2. Nem néhány szerencsétlen melegről van itt szó, hanem egy a jövőt is befolyásoló irányzatról.
3. És igen ez az egész meleg dolog, hogy egyáltalán téma, az viccnek is rossz. Hisz még biologiailag is csak egy rossz vicc az egész az elfogadásával együtt.

avatar
csz
Ne keverjük már a szezont a fazonnal, itt egy polgárjogi kérdésről van szó, nem vallási kérdésről. A vallás az más, mindenki abban hisz, amiben akar.
Az meg, hogy néhány szerencsétlen meleg miatt kihal az emberi faj - hát viccnek is rossz.

[quote=dickens]"Márpedig mi másra épülne a sokat emlegetett kereszténység, ha nem épp az elfogadásra? - merül fel az utolsó gondolat bennünk."
[/quote]
avatar
taylor
2018-09-26 10:01:23
re: A liberális kereszténység egy tévút
A Biblia ezt írja, a Korán meg azt írja, Jehova azt mondja, Buddha azt mondta, a Hivatalos Közlöny azt írja ... persze ... nehéz önállóan gondolkodni és véleményt alkotni de nem lehetetlen
avatar
dickens
2018-09-26 10:09:34
Amugy meg ez hitbeli és igy mondhatjuk hitvallási kérdés. Az a kérdés, hogy ez az ország miben hisz. Én abban hiszek, hogy a bibliai családmodel és a természetes szaporulat az egyedüli járható út, és minden, ami ezt felvegyíti és megengedi, hogy a gyermek döntse el fiu e vagy lány, hetero vagy meleg akar lenni, az hosszú távon rossz és káros minden nemzetre nézve.
avatar
dickens
2018-09-26 10:12:19
re: re: A liberális kereszténység egy tévút
Ahogy manapság sokaknak azt se könnyü eldönteni, hogy mi van a lábuk között. De ez se lehetetlen.

avatar
taylor
A Biblia ezt írja, a Korán meg azt írja, Jehova azt mondja, Buddha azt mondta, a Hivatalos Közlöny azt írja ... persze ... nehéz önállóan gondolkodni és véleményt alkotni de nem lehetetlen
avatar
csz
2018-09-26 10:53:52
re: re: re: A liberális kereszténység egy tévút
Akkor jól értem, hogy ez úgy működik, hogy látják a heterók, hogy jaj de jó melegnek lenni ebben a mai világban, hát akkor holnaptól én is meleg leszek?! Ilyesmi egy heterónál fel sem merülhet (tudom magamról), csak azoknál a melegeknél, akik a papokrácia, a gyerekkortól végrehajtott tömeges agymosás miatt ma még kénytelenek heterónak tettetni magukat és boldogtalanul leélni életüket, mert különben közmegvetés tárgyává válnak.

Mi lesz a következő zseniális gondolat, jaj de jó mozgáskorlátozottnak lenni, megyek és amputáltatom le a lábamat, mert akkor fenntartott parkolóhelyem lesz?!!

avatar
dickens

2. Nem néhány szerencsétlen melegről van itt szó, hanem egy a jövőt is befolyásoló irányzatról.
avatar
taylor
2018-09-26 10:58:11
dickensnek
igazad van, írjuk bele az alkotmányba hogy kinek mi lehet a lába között :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."