Itthon » Civilek

A gyógynövény nem gyomnövény

Gyógynövényes sátorral és különleges készítményekkel újít a 8. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál a hétvégén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Minden, amit a gyógynövényekről tudni akartál, a Gyümölcsfesztiválon elérhető
Minden, amit a gyógynövényekről tudni akartál, a Gyümölcsfesztiválon elérhető
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. szeptember 21., 12:39
0 hozzászólás. 

A gyümölcsök mellett a gyógy- és fűszernövényekre szeretne nagyobb figyelmet fordítani a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért a szeptember 23. és 25. között immár nyolcadik alkalommal megtartandó Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.

GyumifesztSajtaj1A hétvégén a minifocipályán jóformán minden a térség terményeiről szól majd: lekvárokból, szörpökből az előző évekhez hasonlóan idén sem lesz hiány, de a kóstolgatás mellett gyümölcs- és tökfaragásra, illetve gyümölcsös nemezelésre is várják majd a látogatókat.

Folytatódik a Cserebere placc és az Időbank pénzmentes ötlete. Ezeknél a standoknál különféle házi finomságok, könyvek vagy akár szolgáltatások, információk cserélhetnek gazdát, ráadásul a zenét is gyümölcshangszereken szolgáltatja a rendezvény egyik fő meghívottja.

A gyógynövényben rejlő lehetőségekről

A szervezők úgy érzik, a Gyümölcsfesztivál több mint fesztivál, hiszen az üzenete, a feléledő gyümölcsészeti mozgalom túlmutat a rendezvényen, a Civitas Alapítványon. Az utóbbi években Udvarhelyszék falvaiban egyre inkább kezdenek figyelni a természetadta kincsekre, amelyeket azonban gondozni kell, azzal a tudással, amelyet őseink még birtokoltak.

Ezt a szellemiséget szeretnék gazdagítani a fűszer- és gyógynövények megismertetésével, termesztésével és feldolgozásával is. Ennek előremozdításaként a fesztivál pénteki konferenciáján, a Városháza Szent István termében a gyógynövényekről és a közösségek életmódváltásáról tartanak előadásokat a meghívottak.

GyumifesztSajtaj3Szó lesz többek közt a már működő gyógynövénykertekről, az értékesítési lehetőségekről és az erre igényelhető támogatásokról is. A Plafar romániai gyógynövénykészítményeket gyártó vállalat székelyföldi partneri kapcsolatokat fontolgat, erről is többet megtudhatnak majd a résztvevők.

A „civil” látogatók viszont a vásáron is megszemlélhetnek majd egy gyógynövénysarkot, tájékozódhatnak a termesztésről, illetve versenyen tesztelhetik növényismeretüket. Sőt, megkóstolhatják a benevező falvak képviselői által főzött teát, amelyet közösen készítenek el gyógynövényekből.

Versenyek erdeje

Az idei fesztiválon rengeteg gyerek kerül a színpadra: az udvarhelyszéki közösségek ifjú táncosai, népdalosai kapnak kiemelt szerepet. A szombat este a Szentegyházi Gyermekfilharmóniáé, előtte viszont a Minestrone Band zöldség- és gyümölcszenekar szórakoztatja a nézőket. A kicsik a Pro Down Alapítvány fiataljaival nemezelhetnek, és péntek délutánig saját készítésű töklámpásaikkal versenybe is nevezhetnek.

A konyhatündérek süteményeikkel harcba szállhatnak az Udvarhelyszék legfinomabb gyümölcskosárkájának kijáró címért, a finomságokat szombat délig várja a zsűri a helyszínen. A kiállító falvak idén nem csak standjaikkal, de népviseleteikkel is vetélkedhetnek, és termékeik közül a legfinomabb gyógynövénnyel ízesített lekvárt díjazzák.

GyumifesztSajtaj5Újdonság, hogy a fesztivál fotósarkában elkészült fényképeket a szervezők közzéteszik a közösségi oldalukon, és lájkversenyt hirdetnek köztük. Mind a helyszínen belépőt váltókat, mind a különféle versenyekbe nevezőket rengeteg ízes nyeremény várja. További érdekesség, hogy a szakmai előadásokon kívül a gyógynövényes sátorban egyszerűbb készítményeket el is lehet készíteni, és haza lehet vinni.

A fesztivál mindhárom napon délelőtt tízkor nyit és este nyolc körül zár. A részletes program a gyumolcsfesztival.ro oldalon böngészhető.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."