Itthon » Civilek

Felemás zokniban színesebb a világ

Készíts képet színes zokniban, majd töltsd fel a Facebook- közösségi oldalra, hogy így is kifejezd együttérzésed a Down-szindrómásokkal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Felemás zokniban a Down-szindrómásokért. Fotó: lismullenns.ie
Felemás zokniban a Down-szindrómásokért. Fotó: lismullenns.ie
szerkesztoÍRTA: DÁVID ANNA JÚLIA
2018. március 20., 10:47
0 hozzászólás. 

A székelyudvarhelyi Pro Down Alapítvány figyelemfelkető akciót szervez a szolidaritást vállalókkal.

Március 21. a Down-szindróma világnapja. A székelyudvarhelyi alapítvány ebből az alkalomból szólítja fel szimpatizánsait, hogy felemás zokniban készült fotókat töltsenek fel a Facebook közösségi oldalaikra. Az akcióval arra hívhatjuk fel a figyelmet, hogy a Down-szindrómásokkal színesebb a világ.

Pár dolog, amit nem tudtál a szindrómáról

A Down-szindróma, amit korábban kórként is billogoztak, egy veleszületett kromoszóma-eltérés, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. A Wikipédia szerint középsúlyos vagy enyhe értelmi fogyatékossággal jár, és különböző testi rendellenességekkel társulhat. A Down-szindrómás gyerekek ugyanazokon a fejlődési szakaszokon mennek keresztül, mint egészséges társaik. A különbség annyi, hogy hosszabb idő alatt érik el ugyanazokat a mérföldköveket - legyen szó akár felülésről, mászásról vagy éppen járásról. Annak ellenére, hogy vannak bizonyos fizikai jellemzők, amelyekkel a Down-szindrómás betegek általában rendelkeznek, sokkal inkább hasonlítanak a családjukra, mint egymásra - olvasható a házipatika.hu-n.

Jó tudni, hogy arcvonásaik nem határozzák meg a kognitív képességeiket. Csak azért, mert valakin látszik, hogy Down-szindrómás, még nem alacsonyabb az IQ-ja. A lap arról is beszámol, hogy tévedés azt hinni, hogy a Down-szindrómás felnőttek örök gyermekek. Képesek beilleszkedni, igazodni a családjukhoz, az iskoláikhoz, a munkatársaikhoz, a munkáltatóikhoz, vagyis a teljes társadalomhoz. Sok down-szindrómás felnőtt vállal munkát vagy éppen házasodik meg. Vagyis nem élnek örökké a szüleikkel, sokan önállóan is boldogulnak.

Ha a Pro Down Alapítványról szeretnél olvasni, és az általa foglalkoztatott gyerekekről, felnőttekről többet megtudni, kattints ide, ide vagy ide.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."