Itthon » Ifjúság

Tűzmadár: nem sok időnk lesz otthon unatkozni

Modern heavy metal, ami egyre profibb, egyre érettebb és szombaton meghallgathatjuk: újra jön a Tűzmadár a Thunderbe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

itthon_ifjusag
itthon_ifjusag
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 21., 15:36
0 hozzászólás. 

A magyarországi Tűzmadár zenekar szombaton este csap a húrok közé a Kossuth utcai Thunder Rock Clubban: nem először teszik ezt, hiszen 2010 rockkarácsonyán már zenéltek az udvarhelyi rockbarlangban. Tavaly jelent meg legutóbbi, harmadik nagylemezük, idén pedig sokat fognak koncertezni, s videóklippjeiket is egyre többen nézik.

Kérdéseinkre Horváth Zsolt, a csapat billentyűse (aki egyébként Deák Bill Gyula zenekarának is tagja) válaszolt.

itthon_ifjusag

Fotó: Kifra


Klasszikus alapokon nyugvó, de alapvetően friss, fémes hangzású rockzenét játszik a Tűzmadár első hallásra. Ti hová soroljátok magatokat ilyen szempontból - vagy manapság kell egyáltalán besorolni egy zenekart?

Nem vagyunk hívei a zenei skatulyáknak, meglehetősen széleskörű a zenei érdeklődésünk, egyáltalán nem korlátozható le a klasszikus metál gyökerű muzsikákra, de természetesen azokat is szeretjük.

Sokféle mai és régebbi, néha egészen más jellegű és indíttatású szerzők, zenekarok inspirálnak minket, ennek is köszönhető, hogy a többnyire műhelymunka során megszülető nóták egy színes, ingergazdag zenei világot tárnak a hallgató elé. Ez a "modern heavy" egy elég jól eltalált stílusmegnevezés, mivel elég sok minden belefér.
 


Már három nagylemezetek van - milyen módszerrel juttatjátok el ezeket a közönségetekhez, sok-sok koncerttel, ingyenes letöltés lehetőségével, vagy a klasszikus módon (koncerten, lemezboltban megvásárolható CD)?

Mindhárom általad megnevezett módszert alkalmazzuk. Próbálunk minél több helyszínre eljutni és élőben zúzni a – hál' istennek – egyre népesebb közönségünknek; annak a lehetőségét is megteremtettük, hogy a honlapunkról letöltve ingyenesen hozzájuthasson mindenki az eddig megjelent albumainkhoz mp3-ban, de CD formájában is megvásárolható az anyag a honlapunkról elérhető webshopon keresztül, vagy koncertjeinken (ez esetben mindjárt dedikálhatjuk is), ill. a lemezboltokban.

Érdemes megvenni, mert nagyon szép, igényes booklet-ek tartoznak hozzájuk Somi Robi barátunk képeivel. De egyre több rádió is érdeklődik utánunk, ennek különösen örülünk.
 


Rengeteg nagy névvel koncerteztetek együtt fesztiválokon - mesélj el egy ezzel kapcsolatos, vicces backstage-történetet!

Ez nem vicces, de mégis talán a legjobb ilyen élményünk volt, amikor a Petőfi Csarnokban játszottunk az Iced Earth előzenekaraként, és az énekesük, Matt Barlow meghallgatta a műsorunkat és tetszett neki, a frontemberünket, Schrottit pedig külön megdicsérte.. Azért ez elég komoly elismerés.

itthon_ifjusag


Erdélyi miniturnétok keretében jöttök újra Székelyudvarhelyre - mi jön ezután, mik a terveitek erre az évre?

Elég jól alakulnak a dolgaink, a tavaszi koncertsorozatunk keretében nemcsak az anyaországi nagyobb városokba sikerült bulikat szervezni, hanem a környező országok magyarlakta területeire is eljutunk. Erdélyben most három állomást kötöttünk le: Székelyudvarhelyt, Marosvásárhelyt és Szászrégent, viszont április 27-én is viszonylag közel leszünk, mert a kolozsvári Irish & Music Pub lát minket vendégül.

De voltunk már Felvidéken, megyünk még a Vajdaságba és ha minden jól megy, akkor a nyár folyamán lesz kárpátaljai buli is. A nyári fesztiválokat is megcéloztuk, egyelőre szervezés alatt állnak még a koncertek, de úgy tűnik, hogy nem sok időnk lesz otthon unatkozni.

Az őszi-téli klubszezont elképzelhető, hogy népes baráti körben töltjük majd, ugyanis szó van róla, hogy több, hozzánk hasonlóan erősen motivált zúzós zenekarral fogjuk járni az országot, de ne szaladjunk ennyire előre...
 


Nem először jártok Udvarhelyen, hiszen 2010-ben a Rock-karácsonyon ti voltatok az egyik fő zenekar - mire emlékeztek abból a koncertből és mire számíthatunk most szombaton?

Hú, nagyon jó buli volt, nagyon jól sikerült az este, annak ellenére is, hogy elég későn sikerült színpadra lépnünk. Nagyon szeretjük az udvarhelyi közönséget (és Zotyó pálinkáját). Már nagyon várjuk a szombati koncertet, mindegyik albumunkról válogattunk nótákat, biztos mindenki talál majd a kedvére valót, de nem akarom előre megszellőztetni a műsort, legyen inkább meglepetés...
 


Külföld felé is nyitott a csapat - mennyire befogadó a nyugat-európai közönség az ilyen zenére, mit tapasztaltatok?

Van angol nyelvű műsorunk, amit szükség esetén elő tudunk venni, ezt feltétlenül bővíteni akarjuk az Álmok legkedveltebb nótáival, de a fordítások még készülnek. A majdani új albumot szeretnénk már eleve magyarul és angolul is felvenni, de ez még csak távlati terv.

Az eddigi reakciók pozitívak voltak, csak sajnos nagyon ritkán volt rá lehetőség, hogy külföldön is megmutathassuk magunkat. A jövőben tervezzük, hogy minél szélesebb körben megpróbáljuk terjeszteni a zenénket angol szöveggel is a külföldi közönséget megcélozva, reméljük, hogy hasonló örömmel fogadják majd, mint a hazaiak az eddigi produkciónkat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."