Itthon » Intézmények

Az élhető város: megújul a szennyvíztisztító

Három és fél millió eurótól megtisztul a szennyvizünk. Keresztúr és a halak is élvezni fogják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

Épül az új szennyvíztisztító
Épül az új szennyvíztisztító
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. szeptember 28., 07:36
0 hozzászólás. 

Ha idén őszre nem is, jövő tavaszra teljesen megújul Székelyudvarhely szennyvíztisztító állomása – az önkormányzat egy 3,5 millió eurós pályázatot nyert meg még tavaly, a munkát tavasszal elkezdték, körülbelül a felét el is végezték.

A szennyvíztisztító meglehetősen lerobbant állapotban leledzett az elmúlt években – a hetvenes évek elején épült, a nyolcvanas években újították, de sajnos olyan problémákat is okozott, mint a 2002. évi tömeges halpusztulás a Nagy-Küküllőn – akkor meg is büntették az üzemeltető Urbana Rt.-t. Az állomást ma az Aqua Nova Hargita Kft., illetve közvetlenül az önkormányzat működteti.

szennyv2

Utóbbi az Országos Befektetési Vállalat (CNI) tavalyi pályázatán nyerte az említett összeget, s idén a medgyesi SC Dafora SA kezdhetett neki a felújításnak, miután a CNI által meghirdetett közbeszerzési pályázaton elnyerte a munka elvégzését. Mint megtudtuk, a szennyvíztisztító helyén tulajdonképpen csak az épületek maradnak, a teljes berendezés (szivattyúk, szűrők, berendezések, medencék) átalakul.

A felújítást a tervek szerint még idén befejeznék és átadnák, de amennyiben az időjárás ezt nem teszi lehetővé, akkor csak 2013 tavaszára lesz készen az európai uniós előírásoknak is megfelelő új szennyvíztisztító.

Beüzemelése után a Nagy-Küküllő halállománya biztosan jobban fogja érezni magát, s a folyómenti kisebb-nagyobb települések (Székelykeresztúr, Segesvár is a Küküllőből nyeri a nyers vizet) ivóvize is feljavul.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."