Itthon » Intézmények

Jön a mulatozás hónapja

Kerékpáron kezdődik meg a Székelyudvarhely tavasza rendezvénysorozat idei kiadása. Egy hónapig vigad a város.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

Plakátokon a következő egy hónap. Fotók: Kakasy Botond
Plakátokon a következő egy hónap. Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. április 28., 15:15
2 hozzászólás. 

Humorizálással kezdte és fejezte be a székelyudvarhelyi városnapokról szóló eligazítást Bunta Levente polgármester csütörtökön, a Városháza tanácstermében: elsőként megdöbbentő bejelentéssel élt, miszerint idén is lesz tavasz.

Ha pedig tavasz, akkor Székelyudvarhely tavasza: a kulturális és szórakoztató programok sora egy hónapon át tart, május elsejétől június elsejéig jegyzik a programot. Ebben szerepel egyebek közt több nagyszabású szabadtéri koncert, a majális, a Szejke Fesztivál, a Haáz Rezső Múzeum első kiállítása a Haberstumpf-villában, a gyereknap, a városi maturandusz, az Udvarhelyi Fiatal Fórum által megszervezendő diáknapok, sőt az IP.SE Városnapi Tömegfutás is.

bunta tavasza sajtaj-2933A programot részletesebben az udvarhelyi kulturális intézmények első emberei, Miklós Zoltán múzeumigazgató, Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója, illetve Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház vezetője ismertették.

Többnapos programok torlódása

A nyolcadik városnapok első, nagyobb tömeget megmozgató rendezvénye a vasárnapi majális lesz a Szejkén, amelyre hagyományosan körülbelül kétezren érkeznek kerékpárral évente. Aznap este kilenckor a magyarországi Hooligans zenekar lép színpadra a Márton Áron téren.

Már másnap startol az Udvarhelyi Fiatal Fórum rendezvénye, a XXIV. Székelyudvarhelyi Diáknapok, amely egész héten változatos programokat kínál az érdeklődőknek. Hétvégén virágba borul a Bethlen-negyedi park: az idei dísznövény-kiállításon a megszokott színvonalat ígérik. Ugyancsak jövő hétvégén tartják a ClassJazzFestet, amelyen a dzsessz hazai és magyarországi sztárjai is fellépnek.

Ha egy jó kis bárányétekre vagy finom itókára fájna a fogunk, május 7-én, szombaton benézhetünk a 4. Pünkösdi bárány- és pálinkafesztiválra is, a Városi Sportcsarnok szomszédságába. A régi korok rajongóit ugyanott a III. Erdélyi seregszemle és középkori fesztivál várja, a városi strand előtti téren pedig a kutyabarátok versenyeztethetik keverék kedvenceiket a legszebb kutya címéért. Vasárnap átadják a felújított teret a II. Rákóczi Ferenc utcában.

Kocsmafesztivál és életmentő beruházás

A következő héten is lesz mit nézni, hallgatni: slam poetryvel, irodalmi estekkel, kocsmaszínházi előadásokkal és a magyar alternatív zenekarok javával vár egész héten a G. Café, a G. Feszt alkalmával.

Több szabadtéri koncert is várható: a Városi Maturandusz idei sztárvendége Majka és Curtis lesz, akik május 12-én, csütörtökön a minifocipályán lépnek színpadra. Előzenekaruk az udvarhelyi Friday Rehab. Másnap a Márton Áron tér telhet meg a Kistehén Tánczenekar rajongóival, a banda koncertjét a népszerű Bagossy Brothers Companyé előzi meg.

bunta tavasza sajtaj-2912Orvosi körökben kiemelt érdeklődés övezheti a XIX. Mentésügyi konferenciát, amely május 12. és 14. között zajlik a Művelődési Házban. Ennek részeként az intézményben üzembe helyeznek egy defibrillátort, amely tömegrendezvények közbeni rosszullét esetén életeket menthet – ismertette Elekes Gyula.

Népi muzsika és villaavatás

A hónap második felében számos színházi és táncelőadás, táncház, pünkösdi vásár és néphagyományőrző óvodapedagógus-képzés várható. Május 21-én tartják az 5. Erdélyi Floorball Kupát. Ekkor kezdődik Udvarhely egyik legrégebbi rendezvénye, az immár ötvenedik Szejke Népzene- és Néptáncfesztivál is, amelyre több nép hagyományőrző csoportjai is ellátogatnak.

Bábelőadás, gyerektáncház és a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárnapok koncertjei színesítik a negyedik hét programját. Május 25-én, szerdán megtartják a Székelyudvarhelyi Sportgálát, amelyen kiemelkedő teljesítményű sportolókat díjaznak.

Másnap Tamási Áron halálának 50. évfordulója alkalmából tartanak megemlékezést, május 27-én, pénteken pedig babahordozós találkozó és animációs filmfesztivál várható. A nap szenzációja, hogy délután hatkor megnyitják a felújított Haberstumpf-villát, amelyben a Haáz Rezső Múzeum első tárlata is megnyílik.

Közeledik a tömegfutás

Május 28-án az IPSE Egyesület és az uh.ro által megszervezendő 8. IPSE Városnapi Tömegfutás várja a kikapcsolódni vágyókat, a továbbiakban számos kulturális program tekinthető meg. Június elsején a Városi gyermeknapra várják az ifjakat és örökifjakat. A Kaláka együttes koncertjét minden korosztály képviselői örömmel hallgathatják.

bunta tavasza sajtaj-2923Bunta Levente záróvicce a szervező, korábbi városmenedzser Farkas Györgyre vonatkozott, akiről a csütörtöki tanácsülésen sem derült ki, pontosan milyen funkciót is tölt be most az intézménynél. Ő felel a jó időért – jelentette ki Bunta, amiből komoly előléptetésre lehetett gondolni.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jlogan
2016-05-04 21:59:08
Szeretet csomag
Éssss, ma megkaptam a szeretet csomagot, természetesen Bunta úr kampányfogása, csak kérdem, mennyibe is fáj ez Nekünk, értem már mire volt a nagy adó, csak úgy véletlenül, most jutottak el odáig, hogy tájékoztassanak... valaki tudja mennyibe került a boriték+levélke (Bunta úr mű aláirásávak)+füzetecske...
avatar
jutacs
2016-05-04 23:05:13
Orbán 15 millió levelet szokott küldeni.
Mi ahhoz képest Bunta néhány bélyegének ára?
Ha szeretünk egy politikust, kicsire ne adjunk!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."