Itthon » Intézmények

Mit dolgozik a helyi rendőrség?

Utánajártunk, hogy miben különbözik a helyi rendőrök hatásköre az állami rendőségétől, és azt is megtudtuk, hogy mennyibe kerül egy rendőri felszerelés.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

helyirendorseg10
Fotók: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. február 06., 15:43
1 hozzászólás. 

Meglátogattuk a helyi rendőrséget a szép új épületében, ahová szeptember végén költöztek, és egyúttal az intézmény vezetőjétől, László Szabolcstól kérdezősködtünk. Sokat.

Elsősorban azt szerettük volna kideríteni, hogy feladataikat tekintve mi a különbség az állami rendőrség, és a helyi rendőrség között. Mikor melyik hatósághoz kell fordulni?

Az állami rendőrségnek három feladatköre van: a közlekedés biztosítása, a rendfenntartás és a bűnüldözés. Ehhez képest a helyi rendőröknek a közlekedést illetően kisebb a hatásköre, de bizonyos szabálytalanságokért ők is büntethetnek, a rendfenntartás tekintetében ugyanolyan hatáskörrel bírnak, mint az állami rendőrök, a bűnüldözés azonban már kívül esik a jogkörükön – magyarázta László Szabolcs – hozzátéve, hogy a bűncselekmények esetén is kötelesek együtt működni az állami szervekkel, és joguk van például letartóztatni egy tetten ért bűnelkövetőt.

Közrend a lelke

A helyi rendőrség létrehozására és feladataira vonatkozó törvény szerint a közrend fenntartása, vagyonvédelem, közlekedésbiztonság, építkezési ellenőrzések, környezetvédelem, kereskedelmi tevékenységek ellenőrzése, és a lakosságnyilvántartás tartozik a tennivalóik közé.

helyirendorseg01

A rendfenntartás érdekében a helyi rendőrök, akárcsak az állami rendőrök és a csendőrök, a 61-es törvény alapján járhatnak el. Kötelességük fenntartani a közrendet a tanintézmények, kórházak, kereskedelmi területek, közterületek, szórakozóhelyek, parkok és temetők, illetve minden más olyan terület esetében, amely az állampolgárok által sűrűbben látogatott. Emellett az alább felsorolt intézkedések tartoznak a helyi rendőrség jogkörébe:

- Részt vesz más hatóságokkal együtt a mentési akciókban természeti katasztrófák esetén, illetve a károk helyreállításában.

- Együttműködik a polgármesteri hivatal szociális osztályával a hajléktalanok, koldusok és hátrányos helyzetű kiskorúak beazonosítása és segítése érdekében.

- Ellenőrzi a veszélyesnek minősített kutyafajták tartásának körülményeit, illetve az erre vonatkozó szabályok betartását. Ugyanakkor részt vesz a gazdátlan kutyák begyűjtésében és menhelyre szállításában.

- Felel a helyi közintézmények személyzetének biztonságáért.

- A társadalmi együttélési szabályok megszegéséért bírságot róhat ki például tiltott alkoholfogyasztás, csendzavarás miatt.

- Sportesemények, vallási összejövetelek alkalmával – más hatóságokkal közösen − felel a közbiztonságért.

- Az utcai bűnözés megelőzése érdekében együttműködik az állami rendőrséggel a közösen elfogadott protokollum alapján.

- A törvény által beidézett személyeket bevihetik, ha nem jelennek meg a bíróságon.

A gazdátlan állatokkal kapcsolatban László Szabolcs elmondta, Udvarhelyen nem jelentenek túl nagy problémát a kóborkutyák, időszakosan észlelhető, hogy nagyobb számban vannak jelen a városban. Egyes információk szerint más településekről szállítják ide őket, ezt azonban még nem sikerült bizonyítani – mondta. Mivel az udvarhelyi kutyamenhely még épülőben van, tavaly Csíkszeredába szállították át a gazdátlan ebeket.

Pontos munkát követelnek

Az építkezések ellenőrzése szintén a helyi rendőrség feladata – magyarázta László Szabolcs. Megalakulása után a helyi rendőrség átveszi a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó ellenőrzéseket, vagyis a hivatal által kibocsájtott (építkezési, kereskedelmi stb.) engedélyeket a rendőrség ellenőrzi.

helyirendorseg04

Ha szabálytalanságot észlelnek, akkor értesítik az urbanisztikai osztályt, az esetleges épületbontások helyszínének biztosítását pedig szintén a helyi rendőrök végzik.

Az úttesten, vagy a járdán végzett munkálatok esetében arra figyelnek, hogy megfelelő minőségben állítsák vissza az útburkolatot, például ne legyen egyenetlen a járda. Ezen kívül ellenőrzik a közterületen való plakátolást, és a közlekedés biztonságára veszélyt jelentő hirdetéseket, például fényreklámokat.

A környezetvédelmi előírások betartásáért szintén felelősségre vonhat magán- és jogi személyeket is a helyi rendőrség. A szabálytalan szemétlerakásért például 100-500 lej közötti büntetést róhatnak ki magánszemélyekre, és 500-1000 lej közötti bírságot jogi személyekre, emellett felügyelik a források, folyómedrek tisztán tartását is.

helyirendorseg17

Az utóbbi időben a rendőrségi ellenőrzéseknek köszönhetően többen rácsatlakoztak a szennyvízhálózatra, például a Szászok táborában volt ez nagyobb probléma, és a hulladék elszállítására is többen kötöttek szerződést, legalábbis erről számoltak be az illetékes közműszolgáltatók a helyi rendőrségnek.

A kereskedelmi egységek ellenőrzése kapcsán László Szabolcs elmondta, az utcai kereskedelemre fektetnek nagyobb hangsúlyt. Figyelemmel kísérik az időszakos árusítási engedélyeket, például a karácsonyfa vagy virágárusok esetében, a termékek származására vonatkozó előírások betartását, a piaci árusoknál pedig ellenőrzik a mérlegek bizonyítványát.

Emellett az alkoholt és dohányárut forgalmazó egységekben a kiskorúakra vonatkozó figyelmeztetések kihelyezését is ellenőrzik, akárcsak a nyitvatartási program tiszteletben tartását. Ez utóbbi különösen a szórakozóhelyek hosszított nyitvatartása miatt fontos, azt ugyanis külön engedélyeztetni kell.

helyirendorseg13

A fogyasztóvédelemmel is együttműködnek a helyi rend őrei, jelenthetik, ha nem megfelelő minőségű terméket vagy szolgáltatást találnak.

A lakosságnyilvántartással kapcsolatosan érdemes tudni, hogy a lejárt személyi igazolványok, lakhatási engedélyek miatt áll jogában büntetést kiszabni a helyi rendőrségnek. A megújítandó okmányok tulajdonosait a megfelelő állami szervekhez irányítják.

Helytelen parkolásért a helyi is büntethet

A közlekedést illetően a 195-ös törvény alapján a helyi rendőrség büntetéseket róhat ki bizonyos kihágásokért, a személyi sérüléssel járó baleseteknél azonban nem helyszínel, hanem megőrzi a nyomokat és előkészíti a terepet az állami rendőrség számára. Az említett törvény alapján a helyi rendőrség jogkörébe tartoznak a következők:

- Biztosítja a forgalom folytonosságát a közutakon. Jogában áll irányítani, megállítani a gépjárműveket.

- Akárcsak az állami közlekedésrendész, a helyi rendőr is büntetőpontot ad és pénzbírságot szabhat ki helytelen megállásért, állomásozásért és szabálytalan parkolásért, illetve tilosba való behajtásért. A szabálytalan előzés vagy a megengedett sebesség túllépése esetén azonban csak az állami közlekedésrendészet büntethet.

- A gyalogosokat és bicikliseket a szabálytalan úttesten való átkelés, a nem kijelölt sávban történő közlekedés és a felszerelés hiánya miatt büntethetik. A robogók és szekerek vezetőit pedig a láthatósági és biztonsági előírások be nem tartásáért bírságolhatják meg a helyi rendőrség tagjai.

- A közúti jelzések (jelzőlámpák, táblák, átjárók) állapotát szintén a helyi rendőrök ellenőrzik, és segítséget nyújtanak ezek felszerelésénél is.

- Biztosítják a nehéz vagy különleges szállítmányok áthaladását a városon, ellenőrzik az egyes útszakaszokon érvényes súlykorlátozás betartását.

Segítenek a románul nem tudóknak

László Szabolcs elmondta, azoknak a személyeknek is segítséget nyújtanak, akik nyelvi korlátok miatt nem szívesen fordulnak az állami rendőrséghez.

helyirendorseg09

„Mi abban segítünk, hogy ha a hatáskörünket meghaladó problémákkal fordulnának a nemzeti rendőrséghez de úgy érzik, hogy nem megfelelően tudják ezt elmondani, akkor a panaszt letehetik hozzánk, mi lefordítjuk, és úgy küldjük át. Azt tapasztaljuk, hogy nagyobb bizalommal fordulnak hozzánk az emberek."

Ezért nem teszik az éjt nappallá

A helyi rendőrség jelenleg 26 főből áll, ebből 21-en képezik az operatív személyzetet, legutóbb tavaly decemberben versenyvizsgáztattak új alkalmazottakat, amely után hét személyt vettek fel. Ők a tervek szerint ezen a héten állnak szolgálatba, amennyiben megérkezik a ruházat számukra.

Az még nem dőlt el, hogy az újoncok kiképzése mikor fog megtörténni. Ennek oka, hogy idén februárban nem indítják el a három hónapos tanfolyamot Gyergyószentmiklóson, a legközelebbi ilyen lehetőség pedig Hunyad megyében lesz, március közepétől – erre viszont a nagyobb távolság és költségek miatt még nem biztos, hogy eljutnak az udvarhelyiek.

Az új alkalmazottak egyébként az alkalmazástól számított egy éven belül kötelesek elvégezni az említett kurzust. Gyergyóban szeptembertől indulna ismét kiképzés, amely személyenként 2 ezer lejbe kerül. A helyi rendőrség 2017-es költségvetését még nem hagyta jóvá a városháza, ezért nem tudjuk, hogy milyen anyagi lehetőségeink lesznek − magyarázta László.

helyirendorseg08

Emiatt függőben van még az éjszakai őrjárat elindítása is, nem dőlt el még, hogy mikor kezdik. A 21 fős létszám elég ahhoz, hogy éjszakánként 6 rendőr járőrözzön a városban, viszont nem lenne ésszerű most elindítani és majd a kiképzés alatt, amíg távol van a csapat egy része, megszakítani az éjszakai felügyeletet. László Szabolcs szerint egyébként a nyári időszakban van nagyobb szükség az éjjeli rendfenntartásra.

Kamerák kereszttűzében a város

Ami az egyéb felszereléseket illeti, megtudtuk, hogy a helyi rendőrség 3 autóval rendelkezik most. Egy rendőr felszerelése beleszámítva a téli-nyári ruházatot és a fegyvereket, körülbelül 4500 lejbe kerül, ennek legalább felét a fegyver ára teszi ki.

A városban tavaly 26 új térfigyelő kamerát szereltek fel, ezekkel együtt összesen már 52 kamera felvételeit követik figyelemmel, illetve rögzítik 20-30 napig.

A rendőrségen tett látogatásunk alatt egy hölgy éppen azért fordult a hatósághoz, mert elvesztette a táskáját a kórház közelében, és kérte, hogy nézzék meg az utcai videofelvételeket, hátha sikerül megtalálnia legalább a benne lévő iratait.

Felkeresték az egyedül élőket

Az elmúlt időszakban több alkalommal is adományozó akciókban vettek részt az intézmény képviselői. Megtudtuk, a helyi rendőrség saját kezdeményezése volt, hogy felkeressék az egyedül élő és anyagi gondokkal küszködő személyeket az extrém hidegben, az akcióhoz azóta civilek is csatlakoztak.

helyirendorseg15

A körút során 20-25 esetben rossz, és 7-8 nagyon rossznak minősülő állapotokat találtak – mesélte a rendőrségi vezető. „Olyan dolgokat észleltünk, ami számunkra is meglepő volt."

A polgármesteri hivatallal közösen első hullámban 17 élelmiszercsomagot osztottak ki a rászorulóknak, majd egy civil társulás ajánlott fel 19-et, várhatóan ezen a héten pedig újabb 20 csomagot osztanak ki egy civil szervezet segítségével.

Folyamatban van továbbá egy teherautónyi tüzifa széthordása is, amelyet az egyik helyi vállalkozó ajánlott fel, mivel a fűtőanyag bizonyult az egyik legnagyobb hiánycikknek az egyedül élők körében. Volt olyan lakás, ahol 13 fok volt. Eddig 20 zsák fát szállítottak el négy személy részére. László Szabolcs beszámolója szerint: „sírtak, amikor odaadtuk".

A székelyudvarhelyi rendőrség a Bethlen Gábor utca 43 szám alatt található. Telefonszámok: 0372-100166 0266-210210 E-mail: office@pollocodh.ro



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Terminator
2017-03-25 12:38:03
Határozottabban!
Szigorúbb,határozottabb fellépést várunk el tőlük a bűnözőkkel szemben!Ha pedig kell,akkor használják azokat a drága fegyvereket,mert nem dísztárgyak!
Csak egy példa a gyengeségükről: Tavaly amikor le volt zárva a központ a rali miatt az egyik helyi rendőr(hölgy) átengedett a biztonsági kordonon egy piros kombi Audi A4-est mert biztos megijedt a két nagydarab rézbőrű indiantól aki benne ült,felhajtottak a járdára és egyet száguldoztak a gyalogosok között.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."