Itthon » Intézmények

Ezt nem teheti többé a helyi rendőrség

Az eddigiekhez képest egy dologban szabnak gátat a helyi rendőrség munkájának.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

fotó: Szász Emőke
fotó: Szász Emőke
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. július 03., 16:30
0 hozzászólás. 

Helyt adott a Legfelső Ítélő- és Semmítőszék a Nép Ügyvédje kérésének a helyi rendőrség tevékenységével kapcsolatban.

Nemrég több hírportál, még az avocatnet.ro jogi portál is arról adott hírt, hogy a helyi rendőrség többé nem büntetheti a közúti forgalomban szabálysértésen ért sofőröket. Ebben a formában azonban a hír nem igaz. De mi igaz belőle?

A Nép Ügyvédje még februárban fogalmazta meg kifogásait azzal kapcsolatban, hogy bizonyos bíróságok helyt adnak, mások pedig elutasítják a helyi rendőrség által felvett jegyzőkönyveket, az azokban megszabott büntetéseket. Ez pedig jogegyenlőtlenséghez vezet. A Legfelső Ítélő- és Semmítőszék június végén közzétett közleményében helyt adott a Nép Ügyvédje kérésének.

Ez a döntés azonban nem vonatkozik a helyi rendőrség minden közlekedésrendészeti tevékenységére, mint ahogy több helyen is megjelent, bizonytalanságot okozva a sofőrök körében.

Csak egy dologban szabtak gátat a helyi rendőröknek.

A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék döntése alapján a helyi rendőr nem, csak a román állami rendőrség közlekedésrendészeti alkalmazottja kérheti el egy jármű tulajdonosától, vagy a használatára felhatalmazott személytől annak az illetőnek az adatait, akinek odaadta, vagy kölcsönadta a kocsit. Ennek megfelelően, csak a közlekedési rendőr szabhat ki büntetést, amennyiben szabálysértés történik.

László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője szerint Székelyudvarhelyen ez a törvénykezési anomália eddig sem okozott gondot. Amennyiben szükség volt rá, a helyi rendőrség alkalmazottai az 1991/61-es törvény szerint jártak el, ami a társadalmi együttélés normáit, a közrend fogalmát és a szabálysértéseket, a kiróható büntetéseket tárgyalja. A helyi rendőrség behívatja igazoltatás céljából azokat, akiket igazoltatni akar, és ha nem jelennek meg, akkor hatósági személynek való engedetlenség címén 100-500 lej közötti büntetést róhat ki rájuk.

A parkolással, tilosba hajtással kapcsolatos hatásköre azonban megmaradt a helyi rendőrségnek. Bátran ellenőrizhetik és büntethetik a tilosban megálló, állomásozó és parkoló autók sofőrjeit.

A kiállított jegyzőkönyvben foglaltakat, akárcsak az állami rendőrség esetében, 15 napon belül meg lehet fellebbezni, a fellebbezésről annak indoklását figyelembe véve a helyi bíróság dönt. A helyi rendőrségnek nincsenek arra vonatkozó adatai, hogy a megbüntetett személyek hány százaléka fellebbez, László Szabolcs szerint körülbelül 25-30 százaléknyian lehetnek azok, akik kifogásolják a helyi rendőrség döntéseit.

A helyi rendőrség hatásköreiről itt írtunk bővebben. Jelenleg folyamatban van a KRESZ módosítása, a 14 honatya által kezdeményezett módosítási javaslat a helyi rendőrségnek a közlekedési rendőrökéhez hasonló hatáskört biztosítana. A helyi rendőrség működését szabályozó törvény eddig is lehetővé tette ezt, de minthogy a jóval korábban elfogadott KRESZ-ben csak a közlekedésrendészet volt megemlítve, jogi hézag keletkezett.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."