Itthon » Kék fény

Strasbourgig vitték Krafft ügyét

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a gyilkossággal vádolt Krafft-Szabó István: a testület vizsgálódik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

Krafft-Szabó István 2011-ben
Krafft-Szabó István 2011-ben | Fotó: Duna TV videóarchívum
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. november 19., 16:24
9 hozzászólás. 

Kérelemmel és négy levéllel is a strasbourgi, Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult Krafft-Szabó István, akit azzal vádolnak, hogy 2012 augusztusában különös kegyetlenséggel megölte Fekete Izabellát.

A lány holttestének megtalálása után Krafft beismerte tettét, ám beismerő nyilatkozatát később visszavonta, arra hivatkozva, hogy a rendőrségen megverték, kényszervallatásnak volt kitéve, ezért nyomás alatt vallotta be a gyilkosságot.

Állítja, az eset rekonstruálásakor a rendőrök sugallták neki a szörnyű tett fontosabb helyszíneit, az ő befolyásuk alatt mutatott rá ezekre. Ezért fordult az európai bírósághoz is, melynek fő tevékenységei közé tartozik többek között az élethez és a tisztességes eljáráshoz való jog védelme  is.

Nem mindig van érdemi vizsgálat

A bíróság eljárásrendje szerint minden kérelmet (panaszt) iktatnak, és különböző kiegészítő dokumentumokat vagy információkat kérnek. Ha a kérelmet befogadták, akkor az ügy egy három bíróból álló tanács elé kerül, amely az elfogadhatóság többnyire formai és eljárási jellegű feltételeit vizsgálja.

A testület dönthet (de csak egyhangúlag) úgy, hogy érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a panaszt. Ez ellen nincs helye semmilyen jogorvoslatnak, fellebbezésnek. Az elfogadhatóságnak számos előfeltétele van, amelyek közül az egyik legfontosabb a hazai jogorvoslatok teljes kimerítése, ugyanis ez a bíróság nem a hazai bíróságok újabb fellebbezési fóruma, hanem az Emberi Jogok Európai Egyezményének egyes cikkelyeiben foglalt emberi jogok érvényesülését vizsgálja.

Ha a kérelmet elfogadhatónak találják, akkor az egy héttagú Kamara elé kerül és érdemben a Kamara hoz döntést (ítéletet), vagy jóváhagyja a felek között létrejött egyezséget (ún. békés rendezés), amely utóbbi azonnal végleges és végrehajtható lesz.

A Kamara ítélete ellen bármely fél három hónapon belül a Nagykamarához fordulhat. Az ítélet akkor lesz végleges, ha a Nagykamara döntést hoz, vagy a három hónapos fellebbezési határidő eredménytelenül telik el. A véglegesség, amely lényegében a jogerőt jelenti, azt vonja maga után, hogy az államnak az ítéletet végre kell hajtania. Az ítélet nemcsak egyezménysértést, de gyakran kártérítést (ún. igazságos elégtételt) is megállapít.

Gyakoriak a levelek

Krafft egyébként, szülei elmondása szerint, az államelnököt is megkereste levélben ügye kapcsán, ám érdemben ez nem változtatott helyzetén.

Az ügy alakulását előzetes letartóztatásban váró Krafft-Szabó István szüleivel is gyakran levelezik. Ezekben az írásokban szintén vallomása körülményeit elemzi, valamint érveket sorol amellett, hogy nem lett volna alkalma és ideje elkövetni a gyilkosságot.

Ezeket az érveket mind Krafft, mind ügyvédje rendszeresen elmondják a bírósági tárgyalásokon is, amelyekről korábban részletesen beszámoltunk.

Fekete Izabella meggyilkolásának ügyében a következő tárgyalás november 20-án, szerdán lesz a Csíkszeredai Megyei Törvényszéken.



9 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szattilasz
2013-11-19 23:02:13
>:-(
egy kérdés... te ha esetleg kapnál pár pofont, és a hatóságok el kezdenének ütlegelni, bűnösnek vallanád magad, csak ezért mert bántalmaznak? egy gyilkosságot magadra vállalnál ha pár rendőr esetleg agresszív lenne veled, és megpróbálnának rád erőltetni egy ilyen vádat? Egy vitéz legény nem vallotta volna reggel az ellenkezőjét az igazságnak.
avatar
butalevente
2013-11-20 02:12:43
Krafft egy pszihopata.
A ficko egy pszihopata jellemevel bir, nem kell bedolni neki... nincs vesztenivaloja ha elitelik... es mindent megtesz a szabadulasaert... meg ha kell Strasbourgba is elkuldi az ugyet... a pszichopata nem mutat szorongast, eles helyzetekben is higgadt marad... mindenre hajlando, hogy elerje amit akar.. nem erdeklik mas ember erzelmei.
avatar
kszl
2013-11-20 07:22:13
re: >:-(
avatar
szattilasz
egy kérdés... te ha esetleg kapnál pár pofont, és a hatóságok el kezdenének ütlegelni, bűnösnek vallanád magad, csak ezért mert bántalmaznak? egy gyilkosságot magadra vállalnál ha pár rendőr esetleg agresszív lenne veled, és megpróbálnának rád erőltetni egy ilyen vádat? Egy vitéz legény nem vallotta volna reggel az ellenkezőjét az igazságnak.

Engem még mindig az zavar, hogy igen hamar eltüntették azt az istállót...
avatar
nakiakiraly
2013-11-20 13:27:02
re: re: >:-(
avatar
kszl

Engem még mindig az zavar, hogy igen hamar eltüntették azt az istállót...

Engem az zavar, hogy akit az egyik országban jogerősen elítéltek, az rá pár évre hogy tud egy lányt bántalmazni.
Az ilyenek és az őket pártolókat is (amilyen te is vagy kszl) életfogytiglanra kellene ítéljenek, hogy ott legyen idejük gondolkozni, hogy istállót miért bontottak le, és erről levelezgessenek Strasbourgba.
Az már nem zavar ugye, hogy Krafft már késelt meg fiatalokat, és nem egyet, hogy azt lehessen állítani, hogy véletlen volt. Vagy akkor is lebontották az istállókat, ahol támadott?
Engem az zavar, hogy miért nincs törvény, hogy téged mint szimpatizánst (aki nem a lányt sajnálja) is el lehessen ítélni legalább 10 évre.
avatar
szattilasz
2013-11-20 14:15:05
.
Kutyát nem érdekel, az az istálló. ha az enyém lett volna, én is lebontattam volna, ha egy ilyen durva tragédia szennyezte volna be a "földemet". a legbosszantóbb ez a faxkodás, és utólagos taplóskodás. nincs bizonyíték? van elég. s még büntetett előélet is. S milyen beszéd ez, hogy majd el kell döntsék, hogy figyelembe veszik-e a büntetett előéletet?! facepalm!
avatar
kszl
2013-11-20 15:22:50
re: re: re: >:-(
Én nem pártolok senkit! Csak vannak dolgok, amit furcsálok.
avatar
nakiakiraly
2013-11-20 15:56:24
re: re: re: re: >:-(
avatar
kszl
Én nem pártolok senkit! Csak vannak dolgok, amit furcsálok.

És azt nem furcsállod, hogy egy szép lánynak meg kellett halnia olyan körülmények közt, hogy arról most inkább ne beszéljünk?
És azt sem furcsállod, hogy azzal védekezik, hogy ő nem visszaeső, mert az az ügye már elévült? És azokat valaki kérdezte-e meg akiket megszúrt, hogy még fájnak-e a sebeik, kell-e kenegessék, vagy már elévült az emlék is?
Azt furcsállod-e, hogy minden jóérzésű ember a lány elvesztését sajnálja, és furcsállja, ha egyesek a bűnösöket próbálják védeni?
Én azt furcsállom, hogy az egész ügyből neked csak a "pajtáért" fáj a fejed.
avatar
kszl
2013-11-20 16:14:09
re: re: re: re: re: >:-(

Ismertem Izát, sajnos megismertem Krafftot is. Vannak bizonyítékok Krafft ellen, sőt azok a bizonyítékok teljesen megalapozottak. Biztos, hogy Ő volt, sőt 100%, hogy Ő követte el. Csak az ügynek, és a román jogrendnek vannak furcsaságai. A pajta még mindig rejthet bizonyítékot ellene.... érted?
avatar
nakiakiraly
2013-11-20 22:09:06
re: re: re: re: re: re: >:-(
avatar
kszl
A pajta még mindig rejthet bizonyítékot ellene.... érted?

Nem, nem értem! Ha van elég bizonyíték a nélkül is, akkor miért osztod-szorzod még mindig?
Citáció:
Csak az ügynek, és a román jogrendnek vannak furcsaságai.

Persze hogy vannak. Nincs tökéletes rendszer! Egy se! Ha tudsz tökéletes rendszert akkor írd le, ha nem tudsz akkor csinálj egyet.
Ha nem megy, akkor fogadd el, hogy nincs tökéletes tett, csak tökéletes szándék.
Citáció:
Vannak bizonyítékok Krafft ellen, sőt azok a bizonyítékok teljesen megalapozottak. Biztos, hogy Ő volt, sőt 100%, hogy Ő követte el.

Ez nagyképűség a részedről.
Előbb kritizálod az istálló lebontását (mintha valaki a bűnjeleket rejtené el), aztán kijelented, hogy azok nélkül is van elég bizonyíték.
Szerintem hagyd, hogy a szakemberek végezzék a dolgukat. Úgy tűnik, hogy értenek hozzá, mert a magyarországi dolgokra is sikerült rájöjjenek.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."