Itthon » Kék fény

Beismerő vallomás született Borbolyék perén

Az egyik vádlott minden ellene felhozott vádpontot beismert. Borboly ártatlannak vallja magát, kérik a vádirat újraírását.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

borboly-vasarhely-06
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. január 23., 15:26
0 hozzászólás. 

Bár jogi szempontból még a január 23-i bírósági tárgyaláson sem kezdődött el a Borboly Csaba és 12 másik vádlott-társa elleni büntetőper, azonban most már érdemi haladás történt. Borboly Csaba és Pálffy Domokos ügyvédje a Büntetőeljárási Törvénykönyv 300. cikkelye szerint kérte a vádirat visszaküldését az ügyészségnek, és a szöveg újraírását.

Az ügyvéd állítása szerint ellentmondás van a vádiratban: Borboly Csaba esetében a dossziéban az szerepel, hogy a tanácselnök ellen okirathamisítás és okirathamisításra való felbujtás vádpontokban megszüntették a nyomozást, vagyis ezekkel nem vádolják őt, ám a vádirat további részei mégis erre vannak alapozva.

borboly-vasarhely-10

Az ügyvéd külön kifogásolta, hogy az utóbbi vádpont szerepelt a DNA sajtóközleményében, így szerinte a korrupcióellenes ügyészség sincs pontosan tisztában azzal, hogy kit mivel vádol. Mivel minden vádlottnak alapvető joga, hogy pontosan tudja, mivel vádolják, és csakis azon vádak ellen kell védekeznie, ezért kérik, hogy írják újra a vádiratot, így tisztázva ezeket a félreértéseket.

Többszörös ellentmondás?

Pálffy Domokos esetében hasonlóan érvelt az ügyvéd: szerinte a vádiratban szerepel egy állítás, miszerint Pálffy kenőpénzt adott volna valakiknek a Hargita Megyei Tanácsnál, ám ebben az ügyben minden más érintett esetében megszüntették a nyomozást, kivéve Pálffynál – az ő ügyében semmit sem rendeltek el. Az ügyvéd szerint ez procedurális hiba, hisz így nem tudni, hogy vádolják korrupcióval, vagy sem.

Gábor László és Sajó Tibor ügyvédje is hasonlóan érvelt, és szintén kérte a vádirat újraírását. A további vádlottak ügyvédei ugyan nem kérték ezt, de mindegyikük egyetértett az első két ügyvéd kérésével, tehát ők is szeretnék, ha visszakerülne az ügyészséghez a vádirat.

borboly-vasarhely-01

Az ügyész ellenezte a kérést, szerinte a vádirathoz minden szükséges iratot mellékeltek, valamint az ügyet részletesen, konkrétumokkal alátámasztották. Ugyanakkor szerinte nincs ellentmondás sem, hiszen Borboly ellen valóban megszüntették az eljárást a kérdéses vádpontokban, és a vádiratban nem is szerepel ez a két pont. Szerinte csupán a vádirat bevezetőjében hivatkoznak ezekre, de nem bűnvádként, hanem csak a letartóztatás körülményei között.

Beismerte tettét

Az ügy egyik vádlottja, Mandache Daniel Cristian minden vádpontban beismerte bűnösségét, és kérte, hogy ellene egyszerűsített bűnügyi eljárást folytassanak le. Az illető egy jászvásári építkezési laboratórium alkalmazottja, ahol korábban szakképzetlen munkásként, majd labori dolgozóként alkalmazták.

A vád szerint az ügyben érintett egyes megyei utakon végzett bizonyos technikai vizsgálatokat, méréseket az említett labor, Mandache pedig az ezekről készült jelentéseket hamisította meg. A vádlott, rossz pénzügyi helyzetére hivatkozva nem kíván megjelenni a tárgyalásokon, így azok vélhetőleg távollétében folytatódnak.

A korrupciós perben a következő tárgyalást január 30-ra tűzték ki, a bírónő ekkor fog dönteni a vádirat újraírása kapcsán érkezett kérésekről is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."