Itthon » Kék fény

Féltucat halott az udvarhelyszéki utakon

Hat ember halt meg közúti balesetben Udvarhelyszéken eddig ebben az évben. Főleg a túlzott sebesség és a figyelmetlenség volt az ok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

Fotók: archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. május 15., 14:54
1 hozzászólás. 

A statisztika azt mutatja, hogy ugyanannyi baleset történt az év első négy hónapjában, mint a tavaly, de a halálos kimenetelűek száma megduplázódott. Agache Constantin főügynökkel, a székelyudvarhelyi közlekedésrendészet vezetőjével beszélgettünk.

Januártól május közepéig az Udvarhelyi medencében 16 súlyos kimenetelű közlekedési baleset volt, ezekben hat személy életét vesztette, tizenöten súlyosan, hatan könnyebben sérültek. Ugyanakkor 14 könnyebb baleset is volt, ezekben 14-en sérültek meg. Tavaly az évnek ugyanebben az időszakában 15 súlyos baleset volt, három halottal, 16 súlyos és 10 könnyebb sérüléssel.

Az idei hat, balesetben elhunyt személyből négy Korondon vesztette életét – januárban három fiatal a település melletti főúton halt meg, húsvétkor pedig egy magyarországi lány a település területén.

A másik két halálos baleset Székelyudvarhelyen történt: egy biciklist gázolt el egy teherautó, múlt héten pedig egy gyalogost az átjárón gázolt el egy fiatalember. A húsvéti baleset elkövetője előzetesben van, mivel ittasan vezetett, és elhagyta a helyszínt.

A Bethlen Gábor utcai eset elkövetője nem kerül előzetesbe, szabadlábon védekezhet, mert nem fogyasztott alkoholt, és más, súlyosbító körülmény sincs.

Agache Constantin az üggyel kapcsolatban megjegyezte, hogy az illető vezethet is, mert ideiglenes jogosítványának az érvényességét az ügyészség, illetve a bíróság meghosszabíthatja a kivizsgálás alatt.

Ők felügyelik a közlekedést

A székelyudvarhelyi közlekedésrendészeten az osztályvezető főügynökkel együtt 13 rendőr dolgozik, Korondon összesen négy rendőr van, mindannyian közlekedésrendészek is. Az év első negyedében Udvarhelyszéken 99 gépjárművezetői engedélyt függesztettek fel, ezek közül 34-et bevontak többek közt egészségügyi okokból is.

Tízet ittas vezetésért, huszat tiltott előzésért, elsőbbség meg nem adásért tizennégy, gyorhajtásért kettő, baleset be nem jelentése miatt öt, jelzőlámpánál piroson áthajtásért szintén öt jogosítványt vettek el. Április és májusban megugrott a negatív statisztika, hiszen alig másfél hónap alatt 45 engedély függyesztettek fel, közülük 17-et ittas vezetésért.

"Ennél is sűrűbben fogunk ellenőrizni és büntetni, mert úgy néz ki, hogy a megelőző intézkedések egyszerűen nem hatnak. Az autóvezetők közül nagyon sokan nem tartják tiszteletben a gépjárművezetői rendszabályzatot. úgy látszik, hogy a szép szó nem használ és muszáj a büntetésekhez folyamodnunk, mert az hatékonyabb" – állapította meg az osztályvezető.

Arra a kérdésre, hogy a fiatalok gyakrabban okoznak-e balesetet, Agache határozott nemmel felelt.

Ami a hét elején történt Szarkakő utcai balesetet illeti (mivel egy ház belső udvarán történt, nem számít közúti balesetnek), Agache elmondta, hogy a törvény nem szab meg életkori felső határt – ettől függetlenül megtörténik, hogy a családorvos vagy a szakorvos javaslatára kivizsgálásra küldenek idős személyeket.

Ott viszont nem minden esetben vonják be a gépjárművezetői engedélyeket, ez csupán indokolt esetben történik, azért, hogy megelőzzék az ilyen és hasonló eseteket.

A meleg időszak beálltával egyre több az utakon a kerékpáros, valamint a szekeres – hívta fel a figyelmet Agache, utóbbiak egy része is rendszeresen veszélyezteti saját maga és embertársai életét és testi épségét, mert sokan részegen ülnek a szekérre. A balesetek fő oka mégsem az ital, hanem a túlzott sebesség, az előzések és az elsőbbség meg nem adása.

A közlekedésrendész kiemelte, hogy az átjárók közelében történő parkolás tilos is és veszélyes is a gyalogosokra nézve – habár a törvény azt írja elő, hogy előtte és utána 25 méterre nem lehet parkolni, legalább az előtte levő távolságot tartsuk be, és ne álljunk, állomásozzunk autóval a zebra közelében. A gyalogos pedig vegye a fáradságot, és nézzen szét átkelés előtt nagyon figyelmesen még akkor is, ha a gyalogátjárón halad át.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2014-05-16 10:56:14
Ha ennyire ismerik a rendőrök is a szabályokat, akkor miért nem ellenőrzik a lakónegyedekben ennek a betartását. Sokszor a gyalogátjárón vannak az autók megállva.
Ha elütnek valakit, akkor ki a hibás: aki vezetett ( 40 km/ h, vagy aki nem megengedett helyen parkolva lehetetlenné tette, hogy a gyalogost észre lehessen venni.
Megértem, hogy nehéz parkoló helyet találni, de ha 5 hely van akkor 5 hely van és nem 6.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."