Itthon » Kék fény

Halottál már fadílerről? Szentegyházán hallottak!

A szentegyháziak egy csoportja újra feltalálta a trójai falovat, ami nem más, mint a kápolnási fadíler.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

A fotók szentegyházi olvasónktól származnak
A fotók szentegyházi olvasónktól származnak
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. február 06., 17:25
2 hozzászólás. 

A szentegyházi erdőtulajdonosok szerint szervezett bűnözéssé nőtte ki magát a szentegyházi falopás. Amióta fogy az erdő, és a tulajdonosok egy aktív csoportja keményebben lép fel a falopás ellen, kápolnási dílerrel lopatják el a szentegyházi fatolvajok a fát – tudtuk meg.

A trükk úgy működik, hogy szánnal, szekérrel kimennek az erdőre, összeszedik a fát, és szólnak a kápolnási dílernek, hogy „megvan az anyag". Ő végig őrködik nekik, jön-megy Szentegyházán és Kápolnáson. Amikor megvan a fa, egy biztos helyre szállítják, ahova perceken belül érkezik a kápolnási traktor, átrakodik az összeszedett fából, a tolvajokat kifizeti, és tovább ő lopja át Kápolnásra az elsőosztályú anyagot. A kápolnási traktor még csak nem is gyanús, hiszen ebben az időszakban osztják ott a közbirtokossági jogok után a fát, és a szentegyházi tulajdonosok is csak a szentegyházi tolvajokat vadásszák – tálalta nekünk a magasabb szintű falopás működési elvét egy szemtanú.

Az egyik ilyen csel azonban nem jött össze. Pénteken este fél nyolc körül értesítették a tulajdonosok egy csoportját, hogy

lopják a fát.

Az értesítés után 25-30 tulajdonos összegyűlt, és elkezdődött az ilyenkor szokásos „vadászat". A tolvajok, akik ezúttal nem a felszegiek voltak, fejlett megfigyelő hálózatukon keresztül értesültek a vadászatról, és gyorsan beugrattak az egyik komájuk kertjébe Kápolnáson.

szentegyhazikapolnasifadiler5

„Értesítettük a rendőrséget, és rendőri kísérettel kiszálltunk a helyszínre, bekerítettük a csűrt, egyezkedtünk, hogy adják vissza a fát. Bele is egyeztek, hogy visszaadják, csak a szekeret ne vigyük el. Egyikünk hazament Szentegyházára, jött a traktorral és a szekérrel. Ők fel is rakták a fát, mi még hozzá se kellett, hogy nyúljunk" – mesélte a résztvevő.

A zetelaki magánerdészet egyik erdésze felmérte a fát, 6,4 köbméter volt, majd a zetelaki magánerdészet lerakatába szállították.

Kedves Endre szentegyházi rendőrparancsnok túlzásnak tartja kijelenteni, hogy dílerről lenne szó, az majd a nyomozás során kiderül, mondta, de megerősítette, hogy péntek este szentegyházi fát koboztak el a szentegyházi erdőtulajdonosok egy csoportjának az értesítése nyomán és a segítségével Kápolnáson.

Erdőtulajdonos forrásunk szerint csak az utóbbi két-három hétben legalább tízszer fordulhatott elő hasonló eset.

Alakul a közbirtokosság

Azért épp a zetelaki magánerdészethez viszik az elkobzott fát, mert az alakulóban levő szentegyházi közbirtokosság elsősorban velük egyezkedik arról, hogy őrizzék majd a közbirtokosság erdejét.

A zetelaki magánerdészet feltétele, hogy az összes szentegyházi erdő több mint fele kerüljön közbirtokossági tulajdonba, legyen egy jó erős tulajdonosi többség.

Körülbelül 30 önkéntes erdőtulajdonos kezdeményezése nyomán múlt héten megtartották az alakuló gyűlést, eddig 260 személy szállt be, és megválasztották a héttagú vezetőséget és a cenzorokat, Konrád Dezső lett az elnök – mondta Lőrincz Csaba, megválasztott jövendőbeli alelnök. A rengeteg papírmunka után, amivel a hivatalos ügyintézés jár, remélik, hogy ezen a héten sikerül beadniuk a dokumentációt a székelyudvarhelyi bíróságon.

Megnehezíti a folyamatot, hogy sok esetben azok a tulajdonosok sem tudják az összes erdőjüket betenni a közösbe, akik már jelentkeztek közbirtokossági tagnak, mert az erdőtulajdonosok egyesületének elnöke önkényesen nem akarja visszaadni a tulajdoni lapjaikat. Emiatt vannak olyan tulajdonosok, akik azt sem tudják, hogy pontosan mennyi erdőjük van.

Fiatal erdőt visznek Kápolnásra

Lőrincz Csaba szerint az anyagi kárnál kétségbeejtőbb az erdőben okozott seb, ugyanis fiatal fákat lopnak fiatal erdőről, amiknek még nőniük kellene. Hét köbméterhez le kell vágni megközelítőleg 20 darab fát, ezt ha megszorozzuk tízzel, ahány esetről sejteni lehet, az már 200 darab fát jelent.

szentegyhazikapolnasifadiler4

Amellett, hogy pénzben kifejezve megközelítőleg 25 000 lejes kárt okoztak, tönkretettek körülbelül 5 hektár erdőt is, csemetéket, fiatal fákat, otthagyták a mocskot. Kell tíz év, amíg ez a seb begyógyul. Elmondta, a kápolnási feketefabiznisznek is véget kell vetni, hiszen jelentős mértékben ők éltetik a szentegyházi fatolvajokat, a kápolnási feldolgozók veszik át a szentegyházi lopott fát.

Lőrincz arra buzdítja a szentegyházi erdőtulajdonosokat, minél hamarabb társuljanak a közbirtokossághoz, hogy annál hamarabb legyen erdészet, és megmenthessék a maradék erdőt.

Faőrség Szentegyházán

Addig is, amíg a magánerdészet átveheti az erdők őrzését, önkéntes erdőőrséget hoznak létre Szentegyházán. Két közbirtokossági tag még visz magával két-három jó ismerőst, és együtt járják az erdőt a gyanús helyeken a gyanús időpontokban. Azt remélik, hogy ebből a kezdeményezésből távlatilag kifejlődik majd a szentegyházi polgárőrség.

Kedves Endre rendőrparancsnok is támogatja az akciót, örül, hogy végre a tulajdonosok is belátják, hogy az erdők megőrzéséhez rájuk is szükség van, és szerveződött egy tulajdonosi mag, amelynek tagjai nem csak elvárásokat támasztanak a rendőrség iránt, és „mutogatnak a dombra", hanem maguk is aktívan részt vesznek a tulajdonuk megvédésében. A rendőrök munkaidejét és programját figyelembe véve biztosítanak hatósági segítséget az önkénteseknek.

A közbirtokosság megválasztott vezetői arra kérik az embereket, hogyha bármi gyanúsat észlelnek, értesítsék a rendőrséget és őket. A közbirtokosság szervezésében főleg olyan személyek vesznek részt és dolgoznak nagyon sokat teljesen önkéntes alapon, akiknek nincs is sok erdőjük, viszont sok konfliktust vállalnak magukra, és rengeteg időt, energiát áldoznak erre, ezért kérik a szentegyháziak támogatását – mondta Lőrincz Csaba.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Bunta Levente
2017-02-07 17:43:50
:(
Lopas, lopast kovet.
avatar
jutacs
2017-02-09 20:51:22
Hogy ne lopjanak az oláhfaliak, kétféleképpen lehet megszűntetni:
1. A teljes Hargitát, Térbükköt le kell tarolni, 5 centi magasra.
2.A teljes lakosságot ki kell telepíteni legalább 100 km távolságra.
Tovaras Bunta!
Bármelyik klaviatúrán lehet magyar betűket írni.
Továbbképzést vállalok bukott politikusoknak.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."