Itthon » Kék fény

Részegen, ész nélkül biciklizünk, vagy hajtjuk az autót, mint az őrültek

Ez derül ki a közlekedési rendőrség múlt évei adataiból. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

biciklisbalesetek
Ha szeretünk gyorsan menni, legalább tegyünk sisakot. Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2018. február 01., 13:29
0 hozzászólás. 

Elkészült a rendőrségi statisztika a 2017-es év közlekedési dolgairól – számba lehet tehát venni, hogy Udvarhelyszék területén, illetve a városban mi volt jobb, vagy rosszabb ebből a szempontból. A sok-sok számadat tényeket közöl, sajnos nem a legjobbakat.

Az elmúlt évben is képtelenség volt felfogni nagyon sok embertársunk számára például azt, hogy ittasan nem azért nem szabad biciklit vagy autót vezetni, mert elkap a rendőrség, hanem azért, hogy saját magunkban és másokban ne tegyünk kárt.

Megint öten haltak meg 

Udvarhelyszék területén 2017-ben 55 súlyos kimenetelű közlekedési baleset történt, ezekben öten életüket vesztették, hatvanan súlyosan, 18-an könnyebben megsérültek.

Az egy évvel azelőtti adatok „csak" 49 súlyos balesetről szólnak, azokban is öten haltak meg, a súlyosan sérültek száma 50, a könnyebbeké pedig 23 volt – így azt jelenthetjük ki, hogy sajnos nőtt a balesetek és a súlyos sérültek száma és ez a legszomorúbb. A súlyos sérülések általában a vérveszteséggel járó izomroncsolódást, bármilyen csont törését, illetve az ennél súlyosabb eseteket jelentik.

A könnyebb balesetek száma 73 volt, ezekben 96 ember sérült meg. Biciklisek 13 alkalommal, gyalogosok 9-szer okoztak közlekedési balesetet. Az okoknál a toplistát a rendőrség szerint a sebesség, a kerékpárosok és a gyalogosok figyelmetlensége, valamint az elsőbbség meg nem adása vezetik.

Udvarhelyszéken tavaly 483 gépkocsivezető egy bizonyos ideig nem lehetett boldog (legalábbi ezért nem...), ugyanis elvették a gépjárművezetői engedélyét – ezeket bűncselekményekért, elsőbbség meg nem adásáért, ittas vezetésért, gyorshajtásárt tették. Azok, akik ennek ellenére is autót vezették és megint elkapták a rendőrök, többek között abba a 180 esetbe tartoznak, amelyekben a rendőrök megállapították a bűncselekmény tényét. 

Az rendőrség nyilvántartása szerint 37 gépjárművezetői engedéllyel kevesebbet kellett felfüggeszteni 2017-ben (483), mint 2016-ban (520), ez azért jó irányba mutat.

A bicajosok okozzák a legtöbb balesetet

Székelyudvarhely területén egy halálos közlekedési baleset történt, júliusban a II. Rákóczi Ferenc utcában egy kerékpáros elesett, később belehalt a sérüléseibe. Összesen 17 súlyos kimenetelű baleset volt a város utcáin, ezekben 19-en súlyosan, 7-en könnyebben sérültek. Egy évvel korábban a város területén 12 súlyos kimenetelű baleset történt. 2017-ben 26 könnyű sérüléssel járó balesetben 29 személynek esett valamilyen könnyebb sérülése.

Bármennyire is hihetetlen, a rendőrség adatai szerint a legtöbb balesetet a kerékpárosok és a gyalogosok okozzák: a kerékpárosok hat súlyos balesetet okoztak, ezekben egy ember meghalt és öt súlyosan sérült, a gyalogosok közül pedig nyolcan önhibájukból sérültek meg súlyosan. Öt olyan eset volt, amikor a gyalogosnak elsőbbsége lett volna, de elgázolták őket és súlyos sérülést szenvedtek.

A könnyebb sérülésekkel járó balesetek okainál szintén a biciklisek vezetnek, hét ilyen eset volt. A gyalogosok négy ilyent okoztak, négyszer pedig úgy gázoltak el gyalogost, hogy utóbbi megúszta könnyebb sérüléssel.

Szóval, csak óvatosan, mert magunknak és másoknak is bajt okozhatunk – a törvény, a szabály nem csak azért van, hogy betartsuk, hanem azért is, hogy vigyázzunk egymásra.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."