Itthon » Közélet

Székelyföldi mondák és legendák térképe

A Konnert Film gondozásában 132 történet jelenik meg januárban, egyelőre nyomtatott térkép formájában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

szabi
szabi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2009. december 18., 18:43
0 hozzászólás. 


Minden Székelyföldhöz kapcsolódó história legjellegzetesebb mozzanata megjelenik a szóban forgó térképen, pontosan ahol az történt. Az alkotók pályázati pénzek segítségével eljutattják minden I-IV osztályhoz nem csak a térképet, de egy kézikönyvet is.

A rég elkezdett munkában támogatók is voltak, a Hargita Megye Tanácsa, a Szülőföld Alap, a Verestóy Attila Alapítvány, és az Eurotrans volt a segítségükre. A projekt végösszege eléri majd a 40 ezer eurót, amiből egyelőre 8 százalék áll a rendelkezésre, így minden felajánlást szívesen látnak.

Fazakas Szabolccsal, a Konnert Film tulajdonosával, az ötletgazdával beszélgettünk a hosszú projektről, amelynek végén - ha az egyeztetések sikerülnek - akár a világhírű kanadai mozgáscirkusz, a Cirque du Soliel is ellátogathat ennek apropóján Székelyföldre. De erről egy picit később.

Mint megtudtuk a mondatérkép, ami januárban lesz elérhető a nagyközönség (vagy inkább kisközönség, hiszen gyerekeknek szól) számára, csak az első lépést jelenti egy hosszú rögös, ám pontosan ezért egy csodálatos úton, ahol nem csak történelmünket ismerhetik meg, hanem turisztikai vonzásba is kerülnek a mesék.

mondaklegendakterkep
Mínusz huszadik verzió

A térképet egy turisztikai verzió követi, amit februárban szeretnének kiadni panzióknak, illetve turistáknak való eladásra. Harmadik lépésként összekötik a kellemest a hasznossal, azaz a meglevőt az újjal: a www.iranytu.ro oldalon legendaútvonalat lehet majd tervezni a monda- vagy legendatérkép és a felkerült panziók segítségével. Hogy teljes legyen a kép, egy online típust is megtalálnak az érdeklődők a www.legendárium.ro majdani honlapon.

Ezek persze a szó szoros értelmében jövőbeni tervek, mint ahogyan az is, hogy a Cirque du Soleil fellépjen Erdélyben. Távolinak tűnhet, de nem lehetetlennek. A kanadai cirkusszal már két hónapja folynak a tárgyalások, egyelőre a tervezés fázisában vannak a dolgok.

Hogy jön ide A Nap Cirkusza? Ezt a kérdést az ötletgazdának is feltettük, aki így válaszolt: „Zaragozában találkoztam a bámulatos produkcióval, és akkor jött az ötlet, hiszen a székelyföldi mondavilág látvány- és fantáziavilága nagyon talál az ők vizuál koncepciójukkal . Akkor arra gondoltam, miért ne lehetne egy előadás, amit az itteni mondák, legendák ihlettek”.

szabi
Fazakas Szabolcs Zaragozaban


„A fellépés helyéről is vannak ötletek, de még meglátjuk, kell ennek három év” – mondta Fazakas, majd hozzátette: „egy óriási marketingfogás lenne ez Székelyföldnek”.

A munkálatok tehát folynak: a következő év elején megjelenő térképet román és angol nyelvre is lefordítják. Erről magát a fordítót faggattuk, Jánosi Andrást, aki több évig Kanadában élt és dolgozott. Ő a felelős az angol nyelvű kiadásért.

szabisoleil
Cirque du Soleil Zaragozaban


„Úgy kellett beleépítsem a magyarázatokat, hogy ne vonja el az értelmét, és
ez volt a kihívás. Van egy fiam és két lányom, akiknek szívesen bemutatom az én hagyományaimat az ők nyelvükön. Mondok egy egyszerű példát: a Budvár angolul Budfort lesz, hiszen a „fort” szó várat, erődítményt jelent, és így tovább. Eddig 66 történetet írtam át, és a munka folytatódik” – mondta Jánosi András.

Januárban tehát egy legendatérképpel leszünk gazdagabbak, és ez még csak a kezdet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."