Itthon » Közélet

Olyan még nem volt, hogy valakinek fizessenek

Az egykori tulajdonos leszármazottai kárpótlást kérnek a strand és a salakpálya területéért. Járni jár, de nem jut.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

strandsalakpalya1
Összesen 2,71 hektár volt a Daróczy Károly tulajdonában
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. október 29., 18:50
2 hozzászólás. 

A városi salakpályáról írt cikkünket követően jutott tudomásunkra, hogy a pálya, valamint a mellette levő strand terület tulajdonjogi helyzete korántsem tisztázott. Az egykori tulajdonos leszármazottai a törvény szerint járó kárpótlást igénylik, de több mint tíz éve nem igazán történt előrelépés.

„Nem voltam rámenős"

A székelyudvarhelyi, de Svédországban élő Szőke Emese Erika (lánykori nevén Daróczi) 2000. március 10-én indította el a visszaigénylési folyamatot az akkor hatályban levő jogszabály, az 1991-ben megjelent 18-as számú törvény alapján.

A mintegy 2,71 hektárnyi terület (ez a mai salakpálya teljes egészét, illetve a városi strand közel teljes területét magába foglalja) ugyanis nagyapja, Daróczy Dénes tulajdonában volt, mielőtt azt államosították.

Mint Emese portálunknak elmondta, az utóbbi tizenkét évben többször is járt a polgármesteri hivatalban, hiszen az ilyen jellegű visszaigényléseket a hivatal mezőgazdasági osztályán kellett intézni.

Abban reményedett, hogy másutt jelölnek ki egy hasonló értékű területet, ugyanis nem feltétlenül ragaszkodna ehhez a földhöz, de erre mindeddig nem került sor, mindig csak az ígéretekkel maradt. Mivel a terület jelenleg a városé, és építmények is vannak rajta, ezért ezt a részt a törvény szerint egyébként sem kaphatná vissza.

strand

„Nem voltam rámenős, elfogadtam azt, hogy valahogy lesz, hogy egy idő után megoldódik" – emlékezett vissza az örökös. Emese idén is többször hazautazott az ügy tisztázása végett, legutóbb augusztusban járt itthon.

Egyelőre az ígéret nem túl bíztató: hasonló területet nem tudnak felajánlani kárpótlásul, a visszaigénylési dossziét Bukarestbe küldték, és az ottani illetékesek döntenek majd a kárpótlásról.

Még senkinek sem fizettek eddig...

Az ügyben kikértük a polgármesteri hivatal véleményét is – Bálint Attila sajtószóvivő elmondta, hogy az évek folyamán összesen 407 hasonló kérést iktattak a hivatal mezőgazdasági osztályán. Ezekből 67-et meg lehetett oldani úgy, hogy visszaadták az eredeti területet, a többit pedig kárpótlásra javasolták.

Székelyudvarhely ingatlanjainak pontos helyzete egyébként a mai napig sem tisztázott: a városi önkormányzat tulajdonában levő területek felleltározása jelenleg is tart, ez egy hosszú folyamat – közölte Bálint Attila, hozzátéve, hogy ezért is nehéz más területeket felajánlani az örökösöknek.

A 2001-ben módosított visszaigénylési törvény szerint első lépésben hasonló értékű területet kell felajánlani, amennyiben ezt az örökös nem fogadja el, akkor még egy területet fel kell ajánlani – ha ez sem felel meg, akkor az ügyet Bukarestbe kell továbbítani a Központi Visszaszolgáltatási Bizottsághoz.

Ennek szakemberei felértékelik a területet és végül az állam fizeti ki a kárpótlást. A szóvivő információi szerint az udvarhelyi visszaigénylések közt olyan eset még nem volt, hogy valakinek fizessenek.

Bukarestre visszatérve, a Ponta-kabinet döntései sem segítik azokat, akik sok esetben évtizedek óta igyekeznek saját területeik visszaszerzésére: 2012 júliusában megjelent egy olyan kormányhatározat, ami államháztartási, takarékossági okokra hivatkozva felfüggesztett mindenféle ilyen jellegű kifizetést egészen jövő év májusáig.

Ezzel az ilyen ügyek folyamata gyakorlatilag patthelyzetbe került. A jelenlegi helyzet szerint a földtulajdonosok hosszú évek után is beláthatatlan ideig maradhatnak az ígéretekkel, és a tudattal, hogy járni jár, de nem jut.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
siculus07
2012-10-30 11:29:45
kárpótlás
hát volt akinek fizetek: a családomnak
ez a ciki hogy a szóvivőnek halvány segéd fogalma sincs a dolgokról
a legnagyobb nehézséget egyébként az okozta hogy Szász Jenő és hű társa a Fóri család elszabotálták az ügyintézést.mindenféle módszerekkel akadályozták hogy a dokumentáció a bukaresti hivatalokba eljusson (ANRP vagy AVAS) vagy nagyon késve és nagyon akadozva végezték a dolgukat segítségről nem is álmodhatott a szerencsétlen
(az AVAS kért egy igazolást hivatalosan tőlük és ők letagadták hogy az ő feladatuk lenne azt megoldani, egészen addig amíg egy más forrásból az AVAS által nekik elküldött felkérést az orruk alá nem dugtuk).
és ők a nagy magyarok.
szóban...
nem szoboravatással erősödik a magyarság hanem azzal ha jogos örökségét visszakapja. és ezért ők nem tettek semmit sőt akadályozták.
nagyon önző és irigy rosszindulatú társaság
hál' Istenek eltűntek a közéletből
avatar
cristinaberger
2012-10-31 00:29:12
Solution
Ummm, I have 4 words for you Emese: European Court of Human Rights. Don't let these bastards get money from what is yours. Why do you think they are delaying a solution? They get tax collected from activities. Not to mention that the pool owner might actually paid them off.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."