Itthon » Közélet

Pártbunkerben várjuk az eredményeket

Már urnazárás előtt beköltözünk a székelyudvarhelyi RMDSZ és az EMNP főhadiszállására.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Parlamenti választások
Közeleg a vég, Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. december 09., 20:32
4 hozzászólás. 

Megnézzük milyen a hangulat, van-e szendvics és nem utolsó sorban megvárjuk az eredményeket. Fotózunk, idézünk, és ha lesz kaja, zabálunk is.

Az RMDSZ főhadiszállásáról Lázár Emese és Csedő Attila, míg az EMNP bunkeréből Katona Zoltán tudósít.

00:45 Közvetítésünk véget ért. Köszönjük a figyelmet.

00:40 Lassan lejár minden, békés beszélgetések zajlanak, elkeseredésnek nyoma sincs. Az Erdélyi Magyar Néppárt székelyudvarhelyi szervezeténél a hangulat jó így éjszaka, az eredményt is úgy kezelik, hogy sokat nyert a szervezet. Parlamenti képviselője, illetve szenátora nem lesz, nem sikerült bejutni Románia parlamentjébe - dr. Zakariás Zoltán így továbbra is orvosi eszközöket forgalmazó céget vezet majd, Székely Kinga Réka pedig továbbra is lelkészként szolgálja gyülekezeteit. A helyhatósági választások óta eltelt néhány hónap alatt erősödött a párt olyan értelemben, hogy több szavazatot szerzett, de meglepetést nem tudott okozni. Élő bejelentkezésünk a Kossuth Lajos utcai EMNP-s pártbunkerből ezzel véget ért, jó éjszakát!

00:30 Egy korondi eredmény jön be, illetve újabb borszállítmány. A településen három szavazókörzet van, a 118-asban a következő, elég sokatmondó eredmény született: szenátus 57 EMNP, 557 RMDSZ, képviselőház 57 EMNP, 544 RMDSZ. Ezen nem lepődnek meg a néppártosok, mert 26 udvarhelyi községből 13-ban van szervezetük. Korondon nincsen.

EMNP

00:15 "Tudjátok mi a baj? Az, hogy mi csak ma este bulizunk, azok pedig négy évig!" - újabb nevetés, közben ismét elindulnak borért. Aztán egy nagy meglepetés - Almáson nyert Kinga! - kiált fel egy hölgy a telefonból. "Nem hiszem el, valamit elszámoltak!" Eufória tíz másodpercig. A valóság azonban más. A számok a következők: szenátus - RMDSZ 478, EMNP 107, képviselőház - RMDSZ 470, EMNP 106. Nem nyert, rossz volt az infó...

23:55 "Megvan a városi végeredmény. Tőletek, az uh.ro-ró"l - jelenti be Jakab Attila. Nem sokan kíváncsiak a részleges eredményekre, nem ugranak rá az asztalokon heverő lapotopokra. Vidéki történetek a téma inkább. "A helyhatóságin 16% volt a városban, most úgy harminc százalék a végeredmény, megduplázódtak a szavazataink." - jelenti ki Jakab a társaságnak. Orosz-Pál Levente megyei tanácsos szerint Udvarhelyszéken is nagyjából ez az eredmény várható.

23:44 "Két helyen nyertünk. Az egyiket nem tudtuk beazonosítani..." - jegyzi meg a terem közepén Jakab Attila. Kicsit már Monty Python-os íze van a dolognak, annyira abszurd a helyzet. "Valószínű, hogy egy román faluban..." - újabb nevetés.

EMNP

23:41 Bendek Árpád Csabától végre megkapjuk a 22 szavazókörzetben leadott szavazatok eredményeit. "Ezek pontos adatok"- fűzi hozzá és visszavonul az irodába. Ide kattintva elérhető.

Eredmények

23:40 Vidéki eredmények jönnek, jegyzőkönyves emberek érkeznek az irodába, a pizza egyre kevesebb lesz, mert mindenki kap egy-egy szeletet. Eredmények Miklósfalváról: szenátus - 42 RMDSZ, 23 EMNP, képviselőház - RMDSZ 42, EMNP 22, USL 1. Egy másik kis településen, Peteken a következők az eredmények. szenátus - 48 RMDSZ, 43 EMNP, 2 USL, 3 ARD, 2 PPD, képviselőház - RMDSZ 49, EMNP 38, USL 2, ARD 1, Romániai Horvátok Szövetsége 1, Német Fórum 1, Roma Egyesület 1, Örmények Romániai Szövetsége 1. Arrafele is színes, érdekes, sokrétű a világ. Ez az igazi többpártrendszer és tolerancia.

23:27 Érkeznek a részeredmények a szavazókörzetekből. Csukott ajtó mögött számolják. Infó nincs. Még reménykedünk, hogy nem ülünk itt potyára és éjfélig elszámolnak velünk is. Narancs nincs, de Bálint Attilától kapunk egy fogyórágót. Köszi.

23:25 Újabb jegyzőkönyv érkezik, miközben mindenki pizzát majszol és bort iszik. "Annyi bort megittunk... Mi lett volna, ha nyerünk, akkor mennyit megittunk volna..?" - hangzik el a költői kérdés. Komolyra fordítva a szót: a 43-as körzetből (Orbán BalázsÁlt. Isk.) jöttek számok. Szenátus: 427 RMDSZ, 176 EMNP, képviselőház: 428 RMDSZ, 172 EMNP. "Annyi pizzaszeletünk van, amennyi szavazatunk!" - megint felharsan a nevetés.

23:18 Csedő reklamál: se kaja, se fotótéma,sztrájkba lép, mára befejezte. Bálint Attila, a hivatal sajtószóvivője érkezik és jelenti, hogy a 44-es (Tábor lakónegyed, Orbán Balázs Általános Iskola) szavazókörzetben lezárult a szavazatok megszámlálása. Adatokat nem, narancsot osztogat. Nem nekünk.

23:15 "Megjött a pizza, Csedő..!" - nevetnek fel az EMNP-nél. Tényleg megjött, neki is ugrik a társaság, Nagy Pál nyitja fel az elsőt. "Mondd meg Csedőnek, jöjjön át!" - mondja. Kacagás, evés. Közben van, aki nem ér rá az evésre, mert gyűjti a vidéki eredményeket.

EMNP pizza

23:10 Megszűnt az internetkapcsolat. Verestóy és Antal elmentek.

Verestoy

23:08 Egy részeredmény, 51.-es szavazókörzet (Móra Ferenc Ált. Isk.): a szenátoroknál 448 RMDSZ, 148 EMNP. A képviselőknél szinte ugyanaz a helyzet, 447 RMDSZ, 143 EMNP, az egykori rendőrparancsnok Ioan Crăciunaș (USL) 12 szavazatot kapott, Timariu Cristina (ARD) 12 voksot. "Ja, az a jó nő..." - jegyzi meg valaki az irodában. Természetesen férfiember az illető, aki elkottyintja.

EMNP

23:05 Jönnek telefonon, illetve sms-ben a vidéki eredmények, de egyelőre nincs olyan a lengyelfalvit leszámítva, ahol EMNP-s jelölt nyert volna. De a városi körzetekből is bejött néhány eredmény. "A városban 25-30% között leszünk, úgy nézem, pár körzetet megnéztem." - mondja Jakab Attila. "Kissolymosban például jól állunk, a szenátorinál nekünk 51 szavazat van, nekik 71. Szerintem ez jó eredmény" - fűzi hozzá rögtön az előzőkhöz, miután kibújt a számítógépből.

22:50 Dögunalom van, szendvics nincs. Minden áron meg akartuk tudni a helyi eredményeket, de Jakab Áron adják.

Jakab Áron Csaba

22:45 A RMDSZ-nél a helyzet változatlan. Mindenki a helyi eredményekre vár, "Lesz-e még valami, vagy menjünk haza? - érdeklődik Jakab Áron Csaba, de választ nem kap. Közben Antal István képviselő benéz hozzánk, gyors bútormustrát tart és távozik. Csedő sérelmezi, hogy az EMNP-nél laza a hangulat, rozét isznak, itt semmi sehol.

22:30 Az EMNP-nél éppen pizzát rendelnek, a mexikói lenne a favorit a többségnél. "Autonóm pizzát, az magától idejön!" - mondja viccesen Nagy Pál.

22:25 Az ajtók továbbra is csukva. Eredmény semmi. Ember sehol. Ásványvizet igen, szendvicset nem kaptunk. A szenátori irodából a tévé hangja szűrődik ki. Bendek Árpád Csabától , a városi RMDSZ alelnökétől érdeklődünk telefonon a helyi eredményekről. " Az adatok még feldolgozás alatt vannak, egyelőre négy körzetben a szenátori, háromban a képviselői szavazatokat összesítették. Ezek még nem releváns adatok, le kell ellenőrizzük"- közölte, hozzátéve, fogalma sincs, hogy mikor lesz kész az összesítés.

22:20 "Van egy jó hírem: Lengyelfalván nyertünk!" - mondja Jakab Attila az EMNP-nél. Taps, nevetés, de inkább utóbbi és inkább ironikus, nem komoly. "Hetven-hatvanegy a szenátornál..." - mondja Jakab.

22:16 Megérkeztek a szendvicsek és egyéb finomságok, mi még nem kaptunk belőle. Tudom hogy olvassátok odabent.

22:15 Kötetlen beszélgetés az EMNP irodában. Várakozás, mint megtudjuk, a helyi szavazatszámolás el fog húzódni néhány óráig. Téma az is, hogy az USL holnap már tárgyalna az RMDSZ-szel. Eszegetik az emberek a sós ropit, a kalácsot, fogy a bor is. Egyelőre nem történik semmi, nevetgélés, beszélgetés. Az a kérdés, hogy a riesling jobb vagy a rosé. "Kinek tölthetek?" - most ez a nagy kérdés.

EMNP

22:10 Antal István képviselő: "Az udvarhelyszékiek fele nem kíván rész venni a döntéshozatalban. Ez érvényes a városra is. Ezt tudjuk 96 óta. A városban még mindig túl sokan vannak azok, akik valamilyen ábrándokat kergetnek, és még mindig tényleg elhiszik, hogy azt, ami történt nekünk a Jóistentől járt és nincs szükség arra, hogy túl erősek legyünk. De ugyanazt mondom én is, hogy majd, amikor egyik-másik törvénynél kiderül, hogy az a három-négy szavazat hiányzik amitől most megfosztották a magyarságot, akkor majd mit fognak válaszolni erre a kérdésre? Az, hogy rossz idő volt, valószínű, sokaknak kifogást jelentett, azt hitték, hogy mások majdelmennek és alacsonyabb lesz a részvétel a románság részéről. Az volt megjósolva, hogy lesznek olyan városok, megyék, ahol a részvétel 60-70 százalékos lesz, és sajnos ez nem jött be. 62-65-öt jósoltak és azzal kampányoltak, hogy végre megszabadultak a magyaroktól. Végül nem szabadultak meg, de azok a magyarok, akiknek a közösségi érdek nem jelent semmit, most majd el kell számoljanak saját magukkal szemben is. Mert ha nem így van, akkor 5,6-5,9 százalékkal, amennyi a magyarság összrészvétele volt, egész más lenne az eredmény. Én különösebben nincs amit mondjani, várjuk meg az eredményeket, érhet még meglepetés, akkor pedig egy egészen más helyzet lesz. Tessék megnézni, az összes többi, beleértve azzal is, aki megosztotta a magyarságot összesen három százalékot kapott. Belenézhetnek a tükörbe: ez kinek volt jó? A legtöbbet ezzel ártottak."

21:50 Helyi eredményeket még nem tudunk. A szenátori irodában továbbra is a híreket követik, az RMDSZ irodában pedig az uh.ro közvetítést nézik. A hangulat elég fagyos. "Hogy is van azzal a B tervvel?" - szegezte nekünk a kérdést a szenátor. Hozzátette:" 3 képviselő és egy szenátori helyet veszítettünk, kérdem én, hogy akik ezért tettek, hogyan számolnak el a lelkiismeretükkel? A kampánynak vége. A sajtónak joga van feltenni a kérdéseket, de ez fordítva is igaz. A cirkusznak vége, kár, hogy veszítettünk belőle"- zárta mondanivalóját a szenátor.

RMDSZ

21:31 Székely Kinga Réka mond köszönőbeszédet a csapatnak. "Én sajnos olyan régimódi vagyok, hogy hiszek az ilyen szavakban, hogy őszinteség, kitartás, igazság." Éljen az Erdélyi Magyar Néppárt, erre emeli mindenki a poharát. 1,21%! - kiált fel valaki a teremben, a tévéből közben jött egy eredmény. Jakab Attila is beszél, majd Zakariás Zoltán. "Teljesen pozitívan tudtam végigcsinálni - mondja - a kampánystáb úgy gondolom, hogy végezte a dolgát. Egyértelmű, hogy most nem fogjuk megtudni pontosan a következő öt percben, hogy milyen eredményt értünk el, de azt hiszem, hogy megtettük, amit meg kellett tenni és az eredmény az fogja tükrözni - relatívan a nyárihoz képest és olyan alapot ad majd az építkezéshez. A leglényegesebb, hogy ebben a csapatban továbbra is lehet dolgozni."

"Ha egy százalék felett vagyunk, akkor az nyolcvanezer szavazatnál több - mondja Orosz-Pál Levente megyei tanácsos. Az udvarhelyszéki eredményektől azt várom, hogy jobb eredmények lesznek, mint a helyhatóságin. Én azt mondom, nagyon jó pályán vagyunk."

EMNP

21:30 Eredmény még sehol. Csedő: Én úgy vagyok Băsescuval, hogy utálom, mert ő találta fel a populizmust."Milyen a hangulat?" "Nyugodt" - válaszolja a szenátor irodájából kilépő Kulcsár és rágyújt. Szilvapálinkát hozott, a hájas tésztát holnapra ígéri. Közben a női szekció Nemes Melindával, a Dr. Verestóy Attila Alapítvány ügyvezető igazgatójával bővül.

RMDSZ

21:16 Csedő meglátogatja az önkénteseket, akik a tanácsteremben jó hangulatban teáznak és megörvendtek Csedőnek, mert azt hitték, hogy megérkezett a partifotós.

21:15 Nagy taps az irodában - de ez nem a pártnak szól, hanem az egyik munkatársnak (néhány napja megszületett a fia). Közben készül az ünnepi asztal, a borospoharak is előkerültek. "Ki ért a bornyitáshoz?" Itt minden van, csak keserűség nincs. "A szenátor úrnak s a képviselő asszonynak töltsetek először... Műanyagpohárba töltjük, de ha megerősödünk, majd kristálypohárba töltjük."

EMNP

21:14 Megérkezik Demeter Attila, Verestóy szenátor bukaresti irodavezetője, jogi tanácsadója.

RMDSZ iroda

21:11 Dr. Verestóy Attila Antal Istvánnal, Bíró Barna Botonddal, Bendek Árpád Csabával a szenátor irodájában együtt nézik a Pro TV-s, Antena 3-as híreket. Dr. Verestóy szenátor Csedőhöz: "Várjon, míg oda kapcsolom a tévét, ahol az RMDSZ a legnagyobb százalékon van." "Ezek összevissza számok, nem hiszem el". Benedek megsúgja, este 8 órakor 42, 3 százalékos volt a helyi részvételi arány, a következő eredményt kb. fél óra múlva tudjuk meg, egyelőre összesítik.

21:10 Se öröm, se bánat nincs az EMNP-nél - az exit pollok egyelőre nem mutatnak számot róluk, még nincs szó a tévében az RMDSZ-ről sem, Antonescu osztja a győztes észt a Realitateán. "Ha már it vagyunk, s itt vannak a jelöltek is, akkor egy pár üveg bort nyissunk meg, me végülis a munkát megcsináltuk!" - emelkedik szólásra Jakab Attila. Udvarhelyen 38,77%-os a becsült részvétel nyolc órakor. Rosébor kerül az asztalra. Valaki dugóhúzót kellene hozzon. Megtudtuk azt is, hogy az irodát egy szűk folyosó köti össze egy szomszédos kocsmával...

EMNP

21:00 Kilenc óra pontosan. "Udemeré öt százalék..." Csend van az irodában. "Mindket nem mutatnak?" Ebben a pillanatban lép be az irodába Székely Kinga Réka képviselőjelölt, illetve Jakab Attila önkormányzati képviselő.

20:58 Csipognak az sms-ek a telefonokon az EMNP irodában, mindenki a Realitatea tv-n csüng. Üdítő, ásványvíz, mákos kalács, alma (üzleti), sós rágnivaló.

Antal István és Jakab Áron Csaba

20:55 A Communitas irodájában kaptunk helyet. A Székelyudvarhelyi Városi RMDSZ irodába bemenni nem lehet. Az iroda előtti folyóson a választási hírekről folyik a purpárlé. Kulcsár kifejti: babonás. Közben dr. Verestóy Attila szenátorjelölt kisétál az irodájából, szétnéz, hozzászól a témához. „Jobban szavaztunk mint négy évvel ezelőtt" – mondja. Megérkezett Antal István.

20:50 "Ki tudunk egyenlíteni, na!" - hangzik el az EMNP-irodában. De ezt a kézilabdára értik, nem a választásokra. Össze is jön!

"Zaki, te nem fogadsz?" - kérdezik Zakariástól. "Ezzel én nem játszom!" - jön a válasz, majd a nevetés. A meccs lejárt, a magyarok kikaptak, azonban jönnek az exit-pollok.

20:45 Megérkeztünk. A cigarettázóban várjuk az eredményeket. Az irodába nem lehet bemenni. Gyújtót kapunk a szenátorjelölt sleppjétől, Bíró Barna Botondtól. Egyelőre nincs áramforrás. Benedek Árpád Csaba idegesen fel-alá rohangál, az iroda ajtó nyitva. Jakab Áron Csaba, Kulcsár Székely Attila, Bíró Barna Botond, Antal Lóránt is eredményre várnak. Próbálnak felvillanyozni, de egyelőre áramforrás nélkül ülünk. Csedő szerint konnektort az RMDSZ-nek.

 

20:41 A kézilabdameccs egyre izgalmasabb, rászegeződnek a szemek a képernyőre. Megérkezik Zakariás Zoltán szenátorjelölt, belesétál a képbe.

Zakariás Zoltán

20:30 Éppen fogadás zajlik az EMNP-nél - ennek tárgya az, hogy mennyi szavazatot szerez az RMDSZ, illetve az EMNP országos szinten, illetve hány képviselői és szenátori hely jut majd a két magyar szervezetnek. Az itteniek papírra írják a számokat, névvel, a cetlik egyelőre borítékba kerülnek.

EMNP

20:20 Megkezdjük élő közvetítésünket az EMNP helyi szervezetének Kossuth utcai irodájából. A tévében megy a Montenegró-Magyarország női kézilabdameccs, az Eb-n sem állnak jól a magyarok, mint a romániai választásokon, már ami a részvételt illeti. Az EMNP embereinek többsége még terepen van, az irodában ismerős arcok, akik a júniusi helyhatósági választásokkor is dolgoztak. Az iroda helye változott, az arcok nem.

Elhangzik a kérdés:

- Hogy állunk?

- Ülünk. – jön a válasz.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
esemes
2012-12-09 21:20:38
Vélemény és hozzászólás!!!
Mivel engem nem köt semmilyen kampánycsend élni szeretnék egy másik, a szólásszabadságom jogával így a véghajrában:
...Kissé megalázónak érzem a helyzetet,hogy minden negyedik évben a tisztelt Politikum felkap egy-egy népszerű témát, aztán meg fölsorakoztat mellé bizonyos politikusokat innen-onnan amonnan,épp az jön el hírtelen ide hozzánk Erdélybe, aki éppen ráér és mond valami buzdtó propaganda szöveget,most épp egy múzeum házelnöknője tette ezt meg.
Megalázó,mert amíg nem voltunk EU-s tagállamok lehetett a jobbnál jobb ügyekért harcolni magunkban.
Majd megoldjátok - mondván- hisz ti vagytok az Ősmagyarság és lehett hivatkozni a székely-őserőre és a helyi virtussal helyretett ügyekre,mint 1000 év óta mindig , számíthattatok ránk kedves összmagyarság.
Most, hogy kezdünk az önerőnkből kivívott jogainkkal élni, ilyesztő ez a megfélemlítés és ez a "jó nagybácsi" szerepkörben tisztelgő hozzáállás. Főleg 2005 december 5-e óta.
avatar
esemes
2012-12-09 21:21:19
csend?és kevés?
Most hagyni kellene minket magunknak megválasztani akit éppen akarunk vagy nem akarunk,talán senkit. Érdekesebb otthon melegedni akár még sötétben is a fűtőtestek,kemencék, kályhák melegénél és egészségesebb is testnek és léleknek, minthogy kiállni egy olyan vezetőség mellett aki nem volt hajlandó időben lépni a ránk zúduló"hó" eltakarításáért sem.Ez így van rendjén nemdebár?!...
avatar
sacce
2012-12-09 23:42:44
:)
szegény Emese és Csedő, meg is értem, hogy zúgolódnak, legalább egy narancs, vagy egy forró tea, ebben a hideg időben. ha már Katona pizzázik, borozik, ők legalább narancsozzanak és teázzanak. lécci
avatar
Ro11 Anett
2012-12-10 00:20:07
pontosság
Csak finoman megjegyzem, hogy a Pisis alpolgármester úr féle táblázat annyira pontos mint amennyire megbízható az RMDSZ. Lásd pl. 48, 49 körzet.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."