Itthon » Közélet

Elment a hó, maradt a jég

Jelentős havazás már december eleje óta nem volt, mégis számos helyen komoly veszélyt jelent a kijegesedett járda a gyalogosok számára.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

jegesj-02
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. január 14., 16:21
1 hozzászólás. 

Már számtalanszor írtunk a havas, jeges utcák, járdák problémájáról. Többször kérdeztük a hivatal illetékeseit, hogy kinek mit kellene eltakarítania, illetve ki vonható felelősségre abban az esetben ha életveszélyesen havas, jeges maradt a járda.

Elméletben minden rendben működik, a magánházak előtti járdarészek takarítása a lakók feladata, vállalkozások esetében a cég, a közterület és az utak pedig az önkormányzat hatáskörébe esnek. Aki nem takarít, az felszólításra, majd büntetésére számíthat.

jegesj-08

Kisebb-nagyobb sikerrel ez működött is a város forgalmasabb részein, számos járdáról eltakarították a havat, így azok már nem balesetveszélyesek, gyalogosan és babakocsival is jól járhatóak. De nem mindenhol volt eredményes a takarítás.

jegesj-11

A lakók a járdán lévő havat a járdaszegélyre és az úttest szélére gyűjtötték, hogy az olvadáskor a város csatornarendszerébe kerüljön. Amikor a hókotró megkezdte az úttest hótalanítását, több helyen az útról visszalökte a havat járdára, így indult a hó ide-oda lökdösése.

Az nyert, aki tovább bírta idegekkel, köztes megoldásnak pedig létrejött a senkiföldje. Ez a járda az úttest egy-egy részének kettőséből alakult. Végül itt fagyott betonkeménységűre a megmaradt hóolvadék.

jegesj-04

Ez azonban leszűkítette a parkolóhelyek hasznos felületét, így a gépjárművekkel sokszor csak szabálytalanul lehet megállni, vagy előfordul, hogy a jeges felfagyás autócsapdaként működik. Ezért a jeges gödrökből a kiállás sem mindig egyszerű feladat, a sofőröknek nem kis fejtörést okoz.

Az autóból való ki- és beszállás sem veszélytelen és könnyű feladat, a járdán megmaradt jégakadályok pedig továbbra is balesetveszélyessé teszik a gyalogos közlekedését.

jegesj-15

A városban tartott terepszemlénk során több olyan járdaszakaszt is találtunk, ahol az el nem takarított hó több centi vastag jégburokká alakult, és a teljes járófelületet befedi. Feltételezzük, hogy az önkormányzat megtette a megfelelő lépéseket, tehát felszólításokat és büntetéseket osztogatott, de ettől a gyalogosok számára nem lett használhatóbb a járda. A város minden térségében találtunk ilyen szakaszokat, ahol több tíz méteren senkinek nem sikerült eltakarítania a tavalyi havazás eredményét.

Főleg a mellékutcákra és azok járdáira jellemzőek a fenti állapotok, de a város forgalmasabb részein sem idegen a jelenség. Egyes részeken a felfagyott, jeges kupacok betonfalként osztják meg az úttestet, ami balesetveszélyes, és könnyen okozhat jelentős anyagi károkat az autókban.

jegesj-14

Függetlenül, hogy gyalogosan vagy gépjárművel indulunk el, legyünk körültekintőek, és főleg előzékenyek azokkal, akikkel együtt közlekedünk a jeges utakon.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2013-01-14 17:30:58
1. Jobb helyeken a havat már nem lökdösik, hanem elszállítják.
2. A hóeltakarításkor minden évben elmondják amit kell, sőt borítékolom, hogy ameddig ezek az emberek fognak a Hivatalban fizetést kapni ( nem dolgozást írtam, mert az már teljesen más ) addig ez minden évben így is marad: ( figyelmeztetés, büntetés, stb. ), s azzal annyi, hisz aki valamit is kellene tegyen nem megy ki, hisz fázik, na meg minek csúszkáljon ha már van autója.
3. Ilyen alapon meg azokat a járdákat, lépcsőket amit már semmiféle lakosra sem lehet rávarrni, azt ki kell takarítsa / takarítassa? Azokért ki kap büntetést?
4. A fizetéses parkolókért egész télen elvárják, hogy fizessen a sofőr de azokat se hótalanította senki. Pedig az úgy van rendben, hogy fizessen a polgár, de cserébe kapjon is valamit.
Ez a baj az anyavárossal :), hogy akik rendezik, meg akik a rendezőket megválasztják nem néznek kicsit szét a tágabb világban, hogy lássák: nem így a legjobb, hanem lehet jobban is

UI. Hol vannak a kerékbilincsek?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."