Itthon » Közélet

Virágosra pofozzák a Patkót

Közel félmillióért patkolják újra a várost. Már a héten megkezdik a térkövek lerakását.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Patkó
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. április 16., 15:57
2 hozzászólás. 

Egyelőre az időjárás is a Márton Áron tér – közismertebb nevén, a Patkó – felújításának kedvez. A teljes tér átépítésével megbízott Viaduct Kft. április 2-án fogott neki a munkálatoknak. A teret azóta teljesen lezárták az autós forgalom elől, ez a munkálatok befejezéséig így is marad, ugyanis a téren áthaladó útszakaszt is újrarakják kockakővel. Előtte megerősítik az alapot, hogy az tartósabb legyen.

Jelen pillanatban a felújítási munka több területen párhuzamosan történik. Eddig eltávolították az úttestet és a parkolót borító kockaköveket, illetve felszedték a tér közepét borító aszfaltot.

A patkó alakzat jobb szárát teljesen visszabontották és újrarakták, megerősített alappal. A bal oldali száron csak javító munkálatokat végeztek, ugyanis a szakemberek úgy vélték, nem szükséges a teljes újraépítés. A tér közepén már elvégezték a földmunkálatokat, felkerült a száraz beton. A tervek szerint csütörtökön érkeznek a térkövek, amelyek 10x10 centiméteresre vágott terméskőből formált kockakövek lesznek.

patkoterv

A tér felújítását az előzetes tervek alapján 400 ezer lejre becsülték, de a teljes összeg a végső elszámolásnál derül ki – tájékoztatott Bálint Attila a városháza sajtósa.

„Többen érdeklődtek a Patkóban felállított kopjafák sorsa felől. Azokat szeretném megnyugtatni, hogy mind az öt visszakerül a helyére, csak előtte tisztítási és kezelési folyamaton esnek át. A kopjafák is a tér részét képezik, így miután elvégezték a szakszerű munkálatokat, azok eredeti helyükre kerülnek vissza. Egyelőre még nem tudjuk, ki fogja elvégezni ezek kezelését, de mindenképp szakcégre bízzuk" – hangsúlyozta Bálint.

Új villanyoszlopok és föld alatti kábelek

Ezek még csak ötlet szintjén fogalmazódtak meg, de a városháza szakemberei ezt a lehetőséget sem zárták ki. Tény, hogy a tér körül felgyűlt kábelrengeteg rontja a központ összképét. A kábelek egy részét szeretnék a föld alatt elvezetni, a jelenlegi oszlopokat a térhez jobban illő,  kovácsoltvas oszlopokra cserélni.

A munkálatok vége május elejére várható, így a május elsejére tervezett Edda koncert a városi minifocipályán lesz megtartva.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
laboda
2013-04-16 19:32:13
Vazee:
" A teljes téret átépítésével megbízott Viaduct Kft. április 2-án fogott..."
avatar
Krisztián
2013-04-17 09:12:28
Tessék már megkérdezni, hogy mit jelképez a Patkó-ba került rózsa? Új villanyoszlopok az ötlet szintjén fogalmazódtak meg!!! Ötletelünk,dogozom, dogozunk- lesz valahogy. Ez aztán a munkamenet.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."