Itthon » Közélet

Lezárták a Márton Áron teret

A tér felújítása és átalakítása miatt legalább egy hónapra lezárják a Patkót. Több utcát is csak kerülővel lehet majd megközelíteni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

patko felujitas
Fotó: Kakasy Botond.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. április 02., 14:04
0 hozzászólás. 

Kétéves huzavona után kedden elkezdődött a Márton Áron tér, ismertebb nevén a Patkó felújítása. A korszerűsítés szükségessége már  2011-ben megfogalmazódott, a munkálatok megkezdését több mint egy évvel ezelőttre, 2012 márciusára tervezték be. Különböző közbeszerzési akadályok miatt a modernizálás idénre maradt.

A felújítás a tavalyi kampányidőszakban kapott nagyobb figyelmet, amikor a Magyar Polgári Párt a Márton Áron teret szemelte ki Nyírő József kegyeleti megemlékezésének helyszínéül. Bunta Levente polgármester a felújítási munkálatokra hivatkozva nem adta meg az engedélyt.

A modernizálás az egyre jobban omladozó kőfal, a teret körbe ölelő kockaköves út romos állapota, valamint a patkó alakot formáló kőfal jobb szárának megdőlése, életveszélyessége miatt vált szükségessé.

A múlt héten tartott rendes havi ülésen a tanácsosok elfogadták a városi költségvetést, így a benne szereplő Márton Áron tér felújítási munkálatok is zöld utat kaptak. Kedden tíz óra körül helyezték ki az első munkavédelmi mobilkerítéseket, amellyel a közforgalom elől elkerítik és lezárják a teret. A munkálatokat a Viaduct Kft. végzi, nehéz munkagépeikkel már ki is vonult a helyszínre.

Patkó

A központi rész nagyobb felújításon, helyenként teljes átalakításon megy keresztül. Bálint Attila városházi sajtószóvivőtől megtudtuk, a patkót formáló kőfalat lebontják és teljesen újraépítik a szakemberek. A kőfal által közrefogott területet most aszfaltréteg borítja, amelyet eltávolítanak és helyére a városi nagy parkéhoz hasonló térköveket tesznek le. A teret körbefogó kockaköves út sem marad érintetlenül.

Felszedik ezeket, hogy új, stabilabb alapot alakítsanak ki az útrésznek. A jó állapotban lévő kockakövek visszakerülnek, míg a megrongálódottakat és a hiányzókat újakkal pótolják. A teret közrefogó épületek előtti járdaszegélyeket és gyalogos felületet is felújítják, ezeken továbbra is aszfaltréteg marad.

Mint megtudtuk, a parkolóhelyek újrarendezése, a teret érintő kisebb szerkezeti változtatásokra vannak elképzelések – a végleges forma még nem alakult ki. „Egyelőre elkezdődtek a munkálatok, amelyek előreláthatóan harminc napon belül befejeződnek. A parkolást és a tér szerkezetét illetően, ha lesz is változtatás, olyan sokban nem fog eltérni az eddigitől, csak átgondoltabb lesz" – nyugtatott meg Bálint Attila.

Patkó

Amennyiben az időjárás kedvez a munkálatoknak, akkor is legalább egy hónapig nélkülözniük kell a sofőröknek az adott útszakaszt. Így, aki a Tamási Áron Gimnázium irányába szeretne menni, az kénytelen lesz a Kossuth Lajos utca alsó részén a Csere majd a Baróti Szabó Dávid utcából megközelíteni azt. Amennyiben az Iskola vagy Rózsa utca megközelítése a célunk, akkor is ugyanez az útvonal marad, majd a gimnáziumtól beereszkedve tudunk az Iskola utcába kanyarodni. Az út lezárása a munkálatok végeztével, várhatóan jövő hónap elején ér véget.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."