Itthon » Közélet

Ötven évre elföldelték a jelent (videó)

Összerakták, lezárták, betették a föld alá, majd 50 év múlva kinyitják az UFF ötlete alapján készült időkapszulát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

idokapszula
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. április 23., 17:55
1 hozzászólás. 

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) tagjai remek alkalomnak találták, hogy a felújítás alatt levő Márton Áron téren egy időkapszulát helyezzenek el. A kezdeményezést a polgármesteri hivatal is felkarolta, és engedélyezte a mintegy negyven centi hosszú és tizenöt centi átmérőjű inox henger elföldelését a most készülő térkövezés alá, a város központjában.

Vass Orsolya, az UFF elnöke elmondta, a Patkó kiemelten fontos a fiataloknak, ugyanis naponta látogatják. Sőt, több, az UFF által szervezett szabadtéri rendezvénynek adott és ad otthont a szervezet működése óta.

Ezért is találták alkalmasnak egy olyan időkapszula elhelyezésére, amibe az udvarhelyi fiatalságot, a jelenlegi diákéletet, az UFF-ot legjobban jellemző, és bemutató tárgyak, esszék, és a jövő nemzedékének szánt üzenetek kerülhettek.

idokapszula

A fiatalok mellett Bunta Levente polgármester üzenete és egy kis székely zászló is belekerült a kapszulába, majd a helyi média képviselői tehették bele sajtótermékük aktuális kiadását. A kapszulában az uh.ro ma reggeli címlapja is bekerült, nyomtatott változatban.

Bunta Levente és Vass Orsolya beszédét követően a fiatal fórum tagjai és a polgármester közösen zárták le a fém időkapszulát, amelynek fedelét több csavarral légmentesen rögzítették. Ezt végül több réteg műanyag fóliába tekerték és úgy helyezték az előre kiásott gödörbe. Ezután a jelenlévők egy-egy lapát homokkal betömték a gödröt, amelyre hamarosan felkerülnek a teret borító díszkövek. A kapszula a térkövek által formált virágmotívum közepénél helyezkedik majd el.

Az elképzelés szerint az időkapszulát ötven év múlva bontják fel, így az akkori fiatalok egy kis betekintést kapnak a mostani korba. A helyszínen viccesen elhangzott, lehet, ha mellékelni kellett volna egy román, esetleg kínai fordítást is, hogy amikor újból felbontják a dobozt, értsék mit tartalmaz.

Hogy az időkapszula helye és jelenléte ne merüljön feledése, az Udvarhelyi Fiatal Fórum egy kis táblát helyez el, vélhetően a téren húzódó díszfalon, amelyre ráírják, hogy 2013-ban az említett helyen egy időkapszulát tettek a fölbde.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
S.K.
2013-04-27 13:25:56
Gratulacionk...
Wow.Szívből gratulálunk,ehhez a csodalatos&uj&modern:"időutazó-történelmi"ötletnek.Jó érzés ,hogy végre pozitív&örökifjú&őszinte varos hangjait&alkotásait bekesen továbbítják,az utókornak...God &Jesus&Protector-Angels;Always Love&Help&Save Us;Now&Forever...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."