Itthon » Közélet

Válságos helyzetben a Hargita megyei vállalkozók

Néhány iskola felújítási munkálatait állították le, a kivitelező cégek kerültek emiatt nehéz helyzetbe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Borboly_FerenczS_Ladanyi
Borboly_FerenczS_Ladanyi
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. január 22., 12:21
1 hozzászólás. 


2006-2007-ben kezdték meg egyes iskolák felújítási munkálatait, ám ezeket 2008-ban és 2009-ben leállították, ezzel kimondottan válságos helyzet elé állítva a kivitelező vállalkozókat. Az ügyben a csíki térséget a Tectum Comany Rt., a gyergyóiakat az Exbeton Kft., míg az udvarhelyi térséget a Macops Kft. képviseli, ők kérték fel a megyei tanácsot, hogy lépjenek valamit a megoldás érdekében.

A megbeszélésen részt vett Ladányi László Zsolt, Hargita megye prefektusa, Birtalan József, Hargita Megye Tanácsának megyemenedzsere, Bondor István megyei tanácsos, Szép Róbert, a megyei tanács fejlesztési igazgatóságának igazgatója és Ferencz S. Alpár főtanfelügyelő. Az építkezési cégek képviselői elmondták: nem elég, hogy elapadtak a pénzalapok, a már elvégzett munkálatok ellenértékét sem térítették meg a megrendelő iskolák.

Borboly_FerenczS_Ladanyi

A probléma abból ered, hogy nem tűnt fel a „rendszer” bizonytalansága mindaddig, amíg a 2008-as év végéig eléggé rendszeresen érkeztek a kormány részéről a pénzek a különböző iskolai beruházásokra. Így annak érdekében, hogy minél hamarább elkészüljön egy-egy iskola vagy óvoda, valós pénzügyi fedezet nélkül is végeztettek munkálatokat iskolaigazgatók és polgármesterek. Esetenként szóbeli ígéretek, utasítások alapján kiviteleztek több milliárd régi lej értékben munkálatokat a cégek, amiért legtöbbjük a mai napig nem kapta meg a pénzt, és semmi biztosítéka nincs arra, hogy megkapja. Kialakult Hargita megyében egy „körbeadósodási spirál”, amely nemcsak a kivitelező cégeket, hanem azok beszállítóit is érinti, jelentősen növelve a megyei munkanélküliségi arányt, hiszen a cégek nem tudták bér-, anyagi és különféle banki hitelköltségeiket fedezni.

A közvetlen és közvetett veszteség csak a 2008-as évre közel 2 millió euró értékű, amihez a 2009-es évben elvégeztetett fedezetlen munkálatok is hozzáadódnak. Az építkezési szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a be nem fejezett munkálatok állapota az idő múlásával romlani fog, és kijavításukhoz még több pénzre lesz szükség, ezért a megye elöljárói közbenjárását kérték a szükséges alapok előteremtéséhez.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: a probléma ezen oldala eddig talán nem volt eléggé ismert, és nem jártak el megfelelően, hisz az egyetlen cél az volt, hogy a gyerekek számára minél több településen kényelmes és biztonságos körülményeket biztosítsanak a tanulásra. Eközben egy-egy beruházási munkálat megfelelő jogi és pénzügyi szabályozása, követése és főként a vállalkozókkal való őszinte párbeszéd sok esetben elmaradt. „Ezen változtatni kell, hisz a megye gazdasági életének motorját a vállalkozók kell képezzék” - mondta Borboly Csaba.

A megyei tanács elnöke arra kérte a vállalkozókat, beszéljék át a problémát a megyei tanács RMDSZ-frakciójával, az RMDSZ megyei vezetőivel, a polgármesterekkel és az iskolaigazgatókkal azért, hogy jövőben hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

A megbeszélés eredményeként a résztvevők közös bizottság felállítását határozták el, amelyben képviselteti magát a prefektusi hivatal, a megyei tanács, a helyi önkormányzatok, az iskolák és a megyei tanfelügyelőség.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2010-01-22 12:51:44
????
"Esetenként szóbeli ígéretek, utasítások alapján kiviteleztek több milliárd régi lej értékben munkálatokat a cégek" hogy lehet kozpenzeket szobeli igeretekkel versenytargyalas nelkul odaigerni???? valaki meselje el nekem is.... , mit kell ahhoz tenni hogy csak ugy munkat kapjal licit nelkul???? csak nem korrupt kell lenni ???? es meg el is mondjak basszus

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."