Itthon » Közélet

Játszótér: kicsit szemetes, de a miénk

Néhány hét alatt felújítják Székelyudvarhely játszótereit. Nagyobb rongálás nem történt, de van kijavítanivaló. És szemét is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

jatszoter4
Nagy baj nincs, de szemét van
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. június 13., 14:10
0 hozzászólás. 

Összesen 26 játszótér van a város területén, ezek közül főleg a népszerűbbeken van javítanivaló. A polgármesteri hivatalból megtudtuk, a szakemberek ezen a héten megkezdték a hibás, elromlott, megrongálódott játékszerek leltározását. Javítanivaló van, habár nagyobb rongálás szerencsére nem történt az elmúlt hónapokban.

Tettünk egy sétát, szétnéztünk néhány játszótéren. Az valóban megállapítható, hogy súlyosan károsodott, megrongált játékszer nincs, de annál több a szemét.

Fa, fém, papír

Idilli képet mutat még délelőtt is a Dávid Ferenc téri játszótér: nyugdíjasok és kismamák játszanak a gyerekekkel.

jatszoter1Vannak elég nagy számban, s gondtalanul: a fából készült játékszerek épnek, veszélytelennek látszanak. Köztudott, az ilyen típusú játékokból van kevesebb, a város játszótereinek nagy részén még mindig a fémből készült hinták, csúszdák, forgók vannak többségben.

A Kós Károly utcai játszótéren még mindig ott van az eléggé balesetveszélyes kőcsúszda, generációk tudnának mesélni arról, hogy mekkorákat lehet róla esni.

jatszoter2Közelében vezetékeket fektetnek le, s nem tudtuk nem észrevenni, hogy a játszótér területe kiválóan alkalmas az új csövek tárolására. Amellett sem tudtunk szó nélkül elmenni, hogy eldobott sportcipő és egyéb szemét is van a játszótéren.

Csöveznek a tereken

A Téglavető bejárat játszótere is jól néz ki, de a szemetet rég üríthették, mert a tároló mellett sok a szétszórt papír: a játszótéren elfogyasztott édességek, fagyik csomagolóanyaga. Vannak olyan játszóterek is, ahol egy-egy játékszerből csak a tartóvas maradt meg, ilyen például a Tábor-lakótelepen a Virradat bejárat játszója, ami kellemes, füves, árnyékos, de egy vasdorong áll ki a földből.

jatszoter5Hasonlóan szép, inkább parknak illik be a II. Rákóczi Ferenc utcai játszótér. A félkész kazánház szomszédságában – az egykori, homokkal borított kis focipálya területe mára befüvesedett, csak hinta és csúszda van rajta, de így is kellemesnek tűnik. Nem állnak ki gázcsövek a földből, mint például a Béke utcai játszótéren.

A város leglátogatottabb játszótere a városi parkban van. Itt is fából vannak a játékszerek, s jól látszik rajtuk annak a sok javítgatásnak a nyoma, amit az évek alatt kénytelenek voltak elvégezni a karbantartók.

jatszoter3 Több játszótérre jellemző, többek között erre is, hogy pocsolyák vannak a területén, illetve sáros a játékszerek közvetlen környéke. A szemét itt is jellemző, néha képtelen az ember felfogni, hogy a gyerektől egy-két méterre levő szemetet miért nem veszi fel a nagymama vagy a szülő? Vagy miért dobja el.

Azonban nem csak erre nem árt az odafigyelés, hanem arra is, hogy a gyerek hogyan használja a különböző játékszereket – a legfontosabb a kellemes időtöltés mellett az esetleges balesetek elkerülése.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."