Színes » Érdekességek

Elkezdték kihalászni a műanyagot az óceánból

Egy óriási hálóval gyűjtik a szemetet a Csendes-óceán legszennyezettebb területein, majd újra is hasznosítanák.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

szemetazoceanban
Fotó:politicoexplorer.com
szerkesztoÍRTA: UH.RO/444.HU
2018. október 16., 14:43
0 hozzászólás. 

Egy 700 méteres úszó vezetékhez erősítették azt az óriási méretű szemétszedő hálót, ami kedden érkezett a Csendes-óceán legszennyezettebb területeihez, és hamarosan megkezdi a tisztogatást.

A projektet a holland környezetvédelmi start-up, az Ocean Cleanup Foundation hívta életre, és célja a Kalifornia és a Hawaii-szigetek közt 1970 óta gyülemlő, 1,8 trillió darabszámra becsült szemétsziget felszámolása. A legnagyobb úszó szemétdomb, a Great Pacific Garbage Patch (nagy Csendes-óceáni szemétfolt) olyan hatalmas, hogy kétszer kiadhatná Texas állam méreteit.

Az Ocean Cleanup (óceáni nagytakarítás) projekt lényege, hogy egy távirányítású vezetékhez erősített, három méter mély hálóval megpróbálnak annyi szemetet kiszűrni az óceánból, amennyit csak lehetséges. GPS-érzékelőkkel ellátott bólyák és műholdas eszközök is segítik majd a vezeték pontos irányítását.

Egy szemétszedő hajó néhány havonta kihajózik majd a vezetékhez, hogy kiürítse a hálót, és a partra szállítva megpróbálják majd újrahasznosítani a felgyűlt szemét egy jelentős részét.

A projekt 2013-ban indult útjára, és öt év kellett neki, hogy eljusson a megvalósulásig. Az Ocean Cleanupnál abban bíznak, hogy öt év alatt képesek lesznek felére csökkenteni a nagy szemétfolt méretét, és ezzel a technológiával 2040-re ki tudják majd szűrni az óceánokban felhalmozódott összes szemét akár 90 százalékát.

Vannak azért a projektnek kritikusai is, akik szerint a projekt a költségeihez képest nem elég hatékony, ráadásul felboríthatja az óceánok ökoszisztémáját is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."