Itthon » Közélet

Robogósok: már nincs sok a vizsgáig!

Sok robogós gyalogolni kényszerült az elmúlt fél évben, de megoldódni látszik a helyzet. Hetek kérdése, és lehet vizsgázni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

robogo4
Külön kategóriába került a robogó.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. július 16., 09:01
0 hozzászólás. 

Akadozik a robogós hajtási engedélyek megszerzése. Év elején számoltunk be arról a törvénymódosításról, amellyel nehéz helyzetbe hozták a robogóval közlekedőket. Leginkább azoknak okoztak kellemetlenséget, akik nem rendelkeztek A vagy B kategóriájú jogosítvánnyal.

Az eddig az A kategória alá tartozó robogó új kategóriaként (AM) jelent meg, így a törvény elfogadásától számítva a hajtásiengedély-köteles járművek közé sorolódott. A történet igazi buktatója azonban mégis az volt, hogy a törvény elfogadását követően nem volt rá mód, hogy vizsgázhassanak, akik jogosítványt szerettek volna. Sem az elméleti, sem a gyakorlati felkészülés, illetve a vizsga metodológiája sem volt kidolgozva.

Pár hét még biztosan kell

Július közepén járunk, de minden valószínűség szerint ebben a hónapban még nem lehet vizsgázni, tájékoztatta portálunkat Szilágyi Ferenc igazságügyi közlekedési szakértő.

robogo5

Mostanra megszületett a rendelet, ami szerint fel kell készíteni, és vizsgáztatni a tanulókat, de még kell pár hét, amíg az ügyességi vizsgapályát (poligont) kialakítják, és beszerzik a szükséges engedélyeket.

Nem mindenkinek kell iskola

A legszerencsésebbek azok, akik rendelkeznek A vagy B kategóriájú jogsival, ugyanis ők eddig is vezethettek robogót. Mivel új kategóriáról van szó, a jogosítvány soron következő megújításánál automatikusan belekerül majd a robogó.

Valamivel könnyebb azoknak is, akik rendelkeztek a régebben kibocsátott robogós engedéllyel. Nekik nem kell iskolát végezniük, elég, ha összeállítják a vizsgához szükséges iratcsomót, és elmennek az elméleti vizsgára, majd a sikeres vizsga után az ügyességi pályán ismét bizonyítják gyakorlati felkészültségüket.

Érdemes azonban nekik is felkeresni valamelyik iskolát, hogy az iratcsomó összeállításában, illetve az elméleti és gyakorlati vizsgával kapcsolatosan megfelelő tájékoztatást kapjanak. A gyakorlati vizsgát csak az iskola robogójával lehet tenni, így mindenképp szükséges a vizsgaszándékot is jelezni az adott iskolának.

robogo2

Azok, akik most töltötték be a 16. életévüket vagy nem rendelkeznek semmilyen jogosítvánnyal, el kell, hogy végezzék az iskolát, ami 24 óra elméleti valamint 8 óra gyakorlati képzést jelent. Ennek időtartama nagyjából 3-4 hét, ára 500 lej körül lesz.

Az elméleti és gyakorlati képzést bizonyító tanúsítvány (vagy a régi engedély) mellett az iratcsomónak tartalmaznia kell az orvosi vizsgálatokat igazoló lapot, a pszichológia vizsga eredményét, a 6 lejes vizsgadíj befizetését, illetve a 68 lejes jogosítvány ellenértékét igazoló nyugtát.

Érdemes felkészülten menni, ugyanis a negyedik sikertelen vizsga után már 84 lejbe kerül az alkalmankénti vizsgadíj, hívta fel a figyelmét Szilágyi azoknak, akik nem vennék kellő komolysággal a megmérettetést.

Kötelező városi vezetés a felsőbb kategóriáknak

Az elméleti oktatás, az órák száma, illetve a vizsga is megegyezik az AM, A1, A2 és A kategóriáknál, azonban a gyakorlati részben jelentős változások vannak. A gyakorlati képzés tovább tart, de ennek hosszúságát befolyásolja, hogy az illető milyen alacsonyabb kategóriájú jogosítvánnyal rendelkezik.

robogo

Amíg a robogósoknak gyakorlatból csak az ügyességi pályán kell megfelelniük, addig az A1, A2 és A kategóriájú jogosítványért gyakorlati tapasztalatot kell szerezni a városi forgalomban is. Ezért minden iskolamotoron lesz egy hátsó ülés az oktatónak, aki ha indokoltnak látja, fékezheti majd a motort a számára speciálisan kialakított eszközzel.

Egy vizsgázik, kettő nézi

Érdekes lesz a gyakorlati vizsga is, ugyanis itt két oktatóra is szükség lesz. Egyikük a diák mögött ül majd, hogy felügyelje a motoros közlekedést, miközben egy másik oktató autóval viszi a vizsgáztatót a motoros mellett, aki rádión keresztül adja az utasításokat a vizsgázónak.

Az elméleti vizsgán húsz kérdésből tizenhétre kell helyesen válaszolni az átmenő megszerzéséhez. A gyakorlati vizsgán a robogósoknak (AM) egy kört kell megtenniük (nyolcas, szinusz, egykezes vezetés) az ügyességi pályán két percen belül. A nagyobb kategóriák (A1, A2, A) két kört kell, hogy megtegyenek három és fél percen belül, ahol a gyors kör mellett, a gyorsítást, illetve a hirtelen megjelenő akadály kikerülését is be kell mutatniuk.

robogo6

Szilágyi Ferenc oktatótól azt is megtudtuk: Udvarhelyen egy hivatalos ügyességi pálya lesz kialakítva a terelőúton, a Matrica gyár közelében található garzonlakások szomszédágában. Itt már régebben is volt ilyen pálya, most ezt teszik újból alkalmassá, illetve, ha nagy lesz a jelentkezés, akkor egy további pályát is létrehoznak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."