Szigorú apuka próbál lenni az új KRESZ

Mostantól tizennyolc kategóriában bocsátanak ki jogosítványt Romániában, és egészségünkre is jobban akar vigyázni a törvény.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

kresz-01
Fotó: Kakasy Botond/archív
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. január 21., 21:58
6 hozzászólás. 

Több ponton is módosult a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása, vagyis a KRESZ: a közúton való közlekedésre vonatkozó 195/2002-es törvény 203/2012-es módosításáról és kiegészítéséről szóló miniszteri rendelet 2012. november 12-én jelent meg, és 2013. január 19-én lépett érvénybe.

Ezzel új kategóriába sorolták a robogókat, növelték az egyes kategóriák megszerzéséhez szükséges minimális életkort, valamint mostantól a hajtási engedélyüket meghosszabbító sofőröknek minden alkalommal ki kell váltaniuk az egészségügyi igazolásokat

Két keréken, szép szerényen

A forgalmi szabályozás szerint mostantól hajtásiengedély-kötelesek a robogók és az ATV-k, vagyis azok a járművek, melyek végsebessége nem haladja meg a 45km/h-t, illetve a motor lökettérfogata nem több 50 köbcentinél.

kresz-03

A robogó egyébként eddig általánosan a jármű kategóriába tartozott, akárcsak a bicikli, és a biciklis utakon kellett (volna) közlekedni velük. A most életbe lépett törvénymódosítások szerint átkerült a gépjárművek csoportjába, ezért, mint minden közúton közlekedő gépjármű, ez is hajtási engedély köteles lett.

A robogókra bármilyen más kategóriás jogosítvány is érvényes, ellenben, aki eddig nem rendelkezett semmilyen hajtási engedéllyel, az most köteles levizsgázni.

A kétkerekű járművek új kategóriái

AM – 16 év, robogó, max. sebesség 45 km/h, max. 50 cm3,

A1 – 16 év, max. 125 cm3

A2 – 18 év, max. 35 kW

A – 24 év vagy A2 + két év után vizsga

A motorosoknál annyiban változott a szabályozás, hogy 18 évesen 35 kW-os maximális teljesítményű motorkerékpárra vizsgázhatunk (A2-es kategória), két év régiség után pedig jöhet a vizsga az A kategóriára, ahol már nincs korlátozás, ezzel bármilyen motorkerékpárt vezethetünk.

Ha a leendő motoros betöltötte 24. életévét, nem szükséges a régiség, egyből vizsgázhat az A kategóriára. Az A1-es kategóriára már 16 évesen megszerezhetjük a jogosítványt, akárcsak a robogókra.

Szigorúbban bánnak mostantól a kerékpárosokkal is, hiszen az új szabályozás szerint január 19-től büntetik azokat a bicikliseket, akik nem a bicikliutakat használják. Ha egy adott útszakaszon létezik bicikliseknek elkülönített rész, akkor kötelezően azt kell használniuk, különben szabálysértést követnek el.

El kell menni a dokihoz

A rendelet által hozott egyik legfontosabb változás az ismétlődő, kötelező orvosi vizsga. Ezt csak azoknak a személyeknek kell újból elvégezniük, akik lejárt hajtási engedélyüket hosszabbítják meg. Motorbiciklik és személygépkocsik esetében tízévente, haszongépjárművek és buszok esetén ötévente esedékes a csere.

Az orvosi vizsga nem vonatkozik azokra, akiknek a jogosítványa elveszett, vagy ellopták. Ők a régi jogsi helyett másodpéldányt kapnak, aminek érvényességi ideje nem hosszabbodik, hanem a régi jogosítványét kapja meg.

Hivatásos sofőrök számára a törvénymódosítás nem okozott meglepetést, ugyanis a legtöbb cég évi, esetleg kétévi gyakorisággal kötelező módon előírja sofőrjei számára az orvosi vizsgálatot.

Jelenleg egyébként ugyanazok az egészségügyi vizsgálatok szükségesek mind a férfi, mind a női gépjárművezetők számára. Elsőként a családorvos bocsát ki egy igazolást, miszerint alkalmasak vagyunk a vezetésre (pl. nincs krónikus betegségünk), de ezen kívül hat másik igazolást is be kell szereznünk – ezekért a következő szakrendelőkbe kell elmenni: szemészet, fül-orr-gége, sebészet, belgyógyászat, ideggyógyászat, pszichiátria.

A vizsgálatok összesen nagyjából 120 lejbe kerülnek Székelyudvarhelyen és környékén – tudtuk meg Szilágyi Ferenc igazságügyi közlekedési szakértő.

kresz-02

A B kategóriás hajtásival rendelkező sofőröket még egy módosítás érinti, ez a vontatható össztömegre tejed ki. Eddig a legfeljebb 3 500 kg súlyú gépjármű után könnyű utánfutót köthettünk, ami rakománnyal együtt nem haladhatta meg a 750 kilogrammot.

A maximális összsúly továbbra is 4 250 kg maradt, de az eloszlás aránya már nem kötött. A törvény értelmében a jármű, az utánfutó és a rakomány együttese nem haladhatja meg 4,25 tonnát. Így például, ha van egy 2,5 tonnás autónk, akkor azzal vontathatunk olyan könnyű utánfutót, ami rakományával együtt 1 750 kilót nyom.

Kamionosok sem lehetünk már olyan fiatalon, mint eddig: megemelték a C kategória életkori küszöbét is: 18 év helyett 21 évesen lehet megszerezni a hajtási engedélyt. 18 éves korban a C1 (legfeljebb 7,5 tonnás haszongépjárművek) és C1E (maximum 12 tonnás járművek) kategóriák érhetőek el.

A buszvezetésre feljogosító engedély megszerzésénél is emelkedett a korhatár, ebben az esetben 24-ik életévük után vizsgázhatnak a tanulók.

A vizsga, amiről a vizsgáztatók sem tudnak

Bár a törvény változott, de a vonatkozó alkalmazási szabályzat még nem jelent meg, így sem az elméleti, sem a gyakorlati vizsgák metodológiája nincs még kidolgozva.

„Ha valaki most szeretne robogóra vizsgázni, azt sem tudnám, hogy miből kell vizsgáztatni vagy például kell-e műszaki vizsga, vagy elsősegély-nyújtás. Még a kérdések sincsenek meg, nem lehet tudni hány kérdésből áll a vizsga, vagy, hogy hány helyes válasz az átmenő. Az is lehet, hogy az oktatóknak robogókat is be kell szerezniük, amik vizsgáztatásra alkalmasnak kell, hogy bizonyuljanak" – tájékoztatott az új problémákról Szilágyi Ferenc.

A vizsgák gyakorlati menetét meghatározó szabályzatot a szakminisztériumnak a törvénymódosítás Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 90 napon belül meg kell hoznia. Ha mindez rendben lezajlik, legkésőbb február közepéig minden felmerült kérdés letisztázódik.

Másképp néz ki a jogsi

A hajtási engedély formai változásokon is átesett, igaz, az új típus már egy ideje használatban van, folyamatosan bocsátják ki, ahogy megszerzik, vagy újítják a sofőrök. A plasztikkártya mérete maradt a régi, ám információtartalma már egy új, európai modellt követ. Ha még a régi típusú jogosítvánnyal rendelkezünk, nem kell fejvesztve rohanni, hiszen a korábbi modell is érvényes maradt.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
vasrobi
2013-01-22 10:58:34
Hat en tudtam,hogy ki fogjak talalni azt a bizonyos AM=Apam megengedte kategoriat, hat ez mar evek ota mukodik meg csak most jutott el Bukarestbe :)))
avatar
hunikovacs
2013-01-22 11:21:07
Egyéb sincsen ebben a geci országban, csak megszorítás a szegény embereknek. Ha így tudjuk 89-ben, szépen otthon ült volna mindenki.
avatar
olvaso
2013-01-22 11:44:54
Helyeslem, hogy robogora keljen konyv.
Akinek van B az vezethet robogot is, nem kell kulon AM-re vizsgazzon.
Valamilyen szintig ismerni kell a torvenyeket a kozutakon.

Janos bacsinak xar, aki azzal jart kapalni a mezore.
avatar
eeedddyyy
2013-01-22 15:50:26
Csak,hogy egyertelmu legyen...
f) categoria B:
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

(3) Persoanele care poseda permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevazute la lit. f) pct. 3 din anexa 1, in cazul in care ansamblul depaseste 3.500 kg, numai daca fac dovada ca au absolvit un curs de formare in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de vehicule."
avatar
eeedddyyy
2013-01-22 15:52:57
Ja es hivatataso soforoknek (3.49 t felett) 1 evente orvosi ill. 3 evente pshiologia vizsaga kotelezo.
avatar
eeedddyyy
2013-01-22 17:22:49
Es meg 3.49 t felett limitator,tachograf,aruszallitoi engedely,licensz stb. is kell. Nehany kivetel mentesul ez alol

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."