Itthon » Közélet

Hőerőmű a Szejkén? Döntsön a nép!

Ezernél több aláírást gyűjtött össze, és népszavazást szorgalmaz a hőerőmű ügyében az MPP önkormányzati frakciója.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Sajtót tájékoztat a székelyudvarhelyi MPP
Több mint ezer aláírást gyűjtöttek össze | Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. augusztus 08., 16:35
2 hozzászólás. 

Egyetlen személy tiltakozott csupán, hogy kézjegyét adja, összesen 1017 székelyudvarhelyi írta alá azt a petíciót, amellyel a Magyar Polgári Párt önkormányzati frakciója tiltakozását fejezte ki a Szejkefürdőre tervezett hőerőmű miatt.

Jelképes, de jelzés-értékű

A négy-öt napig tartó aláírásgyűjtő akció – amelyben természetvédő önkéntesek is részt vettek – sikeres volt, s bár folytathatnák a gyűjtést, de nem teszik, mert véleményük szerint az ezernél több kézjegy jelképesen is bizonyítja, hogy az udvarhelyiek zöme ellenzi, hogy a Szejkén épüljön meg az erőmű.

Ugyanakkor pedig arról, hogy legyen vagy sem népszavazás, nem az aláírások száma dönt, hanem a városi tanács tagjai hoznak határozatot, már amennyiben az erre vonatkozó határozattervezetet a polgármester tanácsülésen előterjeszti - számoltak be az eredményről és a célokról az augusztus 8-i sajtótájékoztatón Gálfi Árpád, Balázs Árpád, Orbán Balázs és Mike Levente.

A Magyar Polgári Párt július 18-án iktatta a városházán a népszavazást indítványozó határozattervezetet, ehhez csatolják az aláírt ívek másolatát. Bár tudják, hogy a 11 tulipános városatyával szemben a kisebbség aligha nyerheti meg a fele plusz egyes csatát, azt remélik, hogy a városvezetés és a polgármester is megérti a jelzést: a turisztikai zónába tervezett hőerőmű ügyét újra kell gondolni, és a városlakókkal is egyeztetni kell.

Mike Levente tanácsos szerint a tervezett hőerőmű helyszíne ellen szól – bár ez nem szerepel a dokumentációban –, hogy vészesen közel van a természetvédelmi területként nyilvántartott tőzegláphoz. Mike szerint van még esély arra, hogy érdemben lépjenek a helyszín megváltoztatását illetően. Balázs Árpád hozzátette: a szombatfalvi vállalkozók is kihallgatást kértek a polgármestertől a hőerőmű-témában.

Szejke helyett szeméttelep

Újságírói kérdésre, hogy tett-e az MPP konkrét, a hőerőmű helyszínére vonatkozó javaslatot, Orbán Balázs igennel válaszolt.

A bezárt szeméttelepet javasoltuk. Ezzel három legyet lehetne ütni egy csapásra. A terület az önkormányzat tulajdona, tehát akár a városnak is lehetne tulajdonrésze a beruházásban, így akár olcsóbb is lehetne az előállított hőenergia és a beruházás apropóján lehetne pénzt kérni a szeméttelep rekultivációjára.

szemettelep

Ez nem kis összeg, viszont egy ekkora beruházásnál ez is megérné a befektetőnek. Az már technikai kérdés, hogy a hűtéshez használt víz forrása, a Küküllő is közel van. A fenti szempontok alapján ez egy tökéletesen megfelelő helyszín lenne"- sorolta a pro érveket Orbán.

A sajtótájékoztató végén Balázs Árpád megjegyezte: az aláírásgyűjtés során az is kiderült, hogy sok városlakó nem is értesült arról, hogy mi készül a Szejkén. „Ez akkora horderejű dolog, ami meg fogja határozni a város arculatát a jövőben, ezért az a véleményem, hogy a döntést nem kéne elpolitizálni" – summázta Mike Levente.


Előzmények


A polgáriak július 23-án ismertették a Szejkére tervezett 30 millió euró értékű magánberuházással kapcsolatos kifogásaikat. Hangsúlyozták: nem a hőerőmű építését, hanem annak helyszínét kifogásolják, és azt, hogy a városvezetés ez ügyben nem konzultált sem a tanácsban levő ellenzékkel, sem a városlakókkal.

Az aláírásgyűjtést figyelemfelkeltő és tiltakozó jelleggel indították el és azért, hogy a városvezetést rábírják: írjon ki népszavazást a hőerőmű helyszínével kapcsolatosan.

 



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mzolee
2013-08-08 23:16:59
A boldogfaliak fognak a legjobban orvendeni...
avatar
persze
2013-08-09 11:09:30
az otlet azeert megfontolando...persze ha nincsen mas terve a varosnak a szemetteleppel.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."