Itthon » Közélet

Magas a Templom utcai új híd?

Váratlan munkálatok lassítják az új híd elkészülését. Az utca lakóinak kétségeik vannak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

templomutcahid-03
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. augusztus 09., 11:34
2 hozzászólás. 

Nem halad gördülékenyen a Templom utcai új híd építése. Nem egészen két hete számoltunk be arról, hogy július 29-én reggel elbontották a Templom utca alsó felében található hidat.

A gyenge állapotú híd a Szejke-patakon biztosított átjárást az arra közlekedőknek. A hirtelen jött bontás váratlanul érte az utca lakóit, ugyanis többen, csak reggel munkába menet szembesültek, hogy nincs híd, amin átkeljenek.

templomutcahid-10

Utolsó látogatásunk óta komoly változásokon esett át a patakmeder, a régi híd elemei már csak nyomokban lelhetőek fel. A patakmedret azóta kiszélesítették a Viaduct Kft. szakemberei, kiöntötték betonnal a hídelemeket tartó pillérek alapjait, amire az előregyártott tartóelemek fel is kerültek.

A híd egyik részén már a tartóoszlopokat összekötő betonlapok is a helyükön vannak, így gyalogszerrel már lehet közlekedni rajta.

Csövek miatt lassulnak a munkálatok

A papírra vetett terv és a valóság ritkán fedi egymást. Hasonló okok miatt tolódhat ki a híd elkészítésének határideje, ugyanis egy víz- és egy szennyvízvezeték is keresztezi a patakot, ami a patakmeder megnövelésével a későbbi patak vízszintjével került egy vonalba. Ez nem maradhat így, ezért a szakemberek betonaknát öntöttek, majd egy másik cég a patakmeder alá bújtatta a csöveket.

Már felkerülhettek volna a híd elemeinek utolsó darabjai is, ha a váratlan munkálatok ezt nem lassítják. A helyszínen megtudtuk, eddig jól haladtak a munkával, így a váratlan beavatkozás nem feltétlenül változtat a végső határidőn, amit a munka megkezdésekor három hétre becsültek.

templomutcahid-07

Az utcában lakók nincsenek teljesen megelégedve a munkálatokkal. Nehezményezik, hogy túl magas a híd, indokolatlanul robusztusra tervezték. Gyalogosan átkelve, valóban az az érzésünk támad, hogy a szomszédos ingatlan kerítésének a tetején járunk. Sőt, a híd jelenlegi sarka – amire még beton, illetve aszfaltréteg kerül, plusz a széleken járda is – és a kapu közt alig pár méteres távolságon jelentős (kb. 1,5 méter) szintkülönbség van.

A munkálatot végző csoport szakemberei elmondták, hogy ők az elfogadott terv értékeit tartják be, és annak alapján történik a gyakorlati kivitelezés is. Illetve arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az új híd csak egy része a teljes munkának, a felújítás az egész utcát érint, ahol lefolyók, átereszek lesznek, illetve a hídról érkező út is valamennyivel eltolódik a régi útvonalhoz képest. Így a végső állapotig még sokat fog változni a híd környezete is.

Ez a magyarázat cseppet sem nyugtatta meg az ott lakó Jakab urat, aki értetlenül áll az építkezések előtt. Véleménye szerint ingatlanját teljesen kiszolgáltatják az esőzésekkor lezúduló jókora vízmennyiségnek, illetve a magas híd miatt mostantól mindenki a kertje tetején fog járni. Nem utolsó sorban úgy gondolja, hogy ingatlanjának az értéke is esett az új híd miatt.

templomutcahid-08

A lakókat még egy, ugyancsak érthetetlen dolog foglalkoztatja. A híd lábai közti belső szélességet, ahol a patak elfolyik, öt méter szélesre tervezték, azonban amikor a patak a híd lábával határolt mederből kiér, akkor az ott levő teleknek ütközik, mivel a híd jelenlegi szögén is változtattak a régihez képest.

Hogy a patak ne tudja alámosni a telket, valamint rákényszerítsék a szinte 90 fokos kanyarra, egy magas támfalat húznak a kert tövébe. Ami újabb aggályokra ad okot, hogy a kanyar és a támfal miatt a kiáramló pataknak az addig öt méter helyett már csak három méter széles területe marad.

templomutcahid-06

Már az utca lezárásakor is kisebb felháborodást váltott ki az ott lakókban, hogy nem tudják megközelíteni vagy éppen elhagyni lakhelyeiket autóikkal. A polgármesteri hivatal a tűzoltóság irányából megközelíthető Kamilla utcát jelölte ki alternatív megoldásnak, ami magánterületen is áthalad. Akkor ezt a tulajdonossal megegyezve közhasználatra bocsájtotta, arra az időre, amíg tartanak a munkálatok, azonban a kerülőn van egy nagyjából 200 méteres útszakasz, amihez az ott lakó néhány család vásárolta meg a telket és saját költségen építtetett rá utat.

Őket senki nem kérdezte meg, hogy esetleg közhasználatra bocsájtják-e tulajdonukat, mondta az egyik érintett. Attól tartanak, hogy a megnövekedett forgalom miatt a végén a megromlott úttal maradnak. A lakók beadtak egy folyamodványt, amellyel azt szeretnék elérni, hogy az út használatának fejébe a polgármesteri hivatal közművesítse vagy aszfaltozza le az említett részt.

"Ez egy demokratikus államban így kellene működjön, hogy cserébe fejlesztéseket végeznek, nem hogy megkérdezetlenül kétirányú közforgalmat terelnek az ember magántulajdonára" – nehezményezte az egyik lakó, aki jelentős pénzösszeget fektetett az út megépíttetésébe.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kovacskingakovacs
2013-08-09 12:49:28
varakozo pozicio
nem hogy orulnenk, hogy lesz uj hid, lesz uj ut... neeeem, inkabb keressuk a hibat. Szerintem egy referendumot kellett volna kiiratni, hogy akarnak-e az udvarhelyiek uj hidat :))))
avatar
hahaha
2013-08-09 13:17:37
:))))))))))) Ilyen nincs na :)))) Minden baj Udvarhelyen :D Beteg tarsadalom lettunk , komolyan :)) Ha A. akkor miert nem B, s ha B akkor miert nem A ?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."