Itthon » Közélet

Tekerj a Hargitán

Hamarosan több, okos telefonra is letölthető útvonalon tekerhetünk a Madarasi Hargitáról a hegy lábánál levő településekre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

bringas
Jelzett és karbantartott utakon tekerhetünk.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. augusztus 26., 13:51
0 hozzászólás. 

Több bicikliút építését kezdeményező egyesület is pályázatot nyert, akik a Hargitán és környékén alakítanának ki kerékpáros utakat. A Hargitáról lefele vezető, két kerékpárút pályázatát is pozitívan bírálták el, így hamarosan jelzett és karbantartott utakon ereszkedhetünk kerékpárjainkon. A kápolnási Gazdák Egyesülete és a Madarasi Hargitáért Egyesület is egy-egy 20 kilométeres szakasz kiépítését pályázta meg eredményesen és kezdte el az utak feltérképezését és előkészítését.

Sipos Zoltán a Madarasi Hargitáért Egyesület tagja és a két kerékpárút kialakításáért felelős személytől megtudtuk, hogy a két szervezet bár külön nyerte meg a pályázatot a két útszakaszra, közösen dolgoznak rajtuk. Sőt a térségben még más egyesületek is sikeresen pályázták meg bicikliutak kiépítését, így most velük is megkezdődik az egyeztetés, hogy a kerékpárutak mentén kihelyezett jelzések és információs táblák az egész térségben egységesek legyenek.

Egy hónap múlva kerekezhetünk

Jelenleg az útvonalak terepfelmérése zajlik, ugyanis ezek a hegyi utak több helyen is nagyon rossz állapotban vannak. A jelzések és információs táblák felfestése-kihelyezése mellett több helyen szükség lesz földmunkálatokra, úttisztításra, illetve csapolásra, vízelvezető sáncok kialakítására. A Hargita Megyei Tanács által is támogatott projekt előreláthatóan egy hónap múlva készül el.

Ha kedvünk támad a hegyi kerékpárutak kipróbálásához, akkor azt saját vagy bérelt biciklivel is megtehetjük – tudtuk meg Sipos Zoltántól. A kerékpárutak a sípályákhoz hasonlóan itt is nehézségi szint alapján lesznek kategorizálva. A Hargita változatos terepének köszönhetően, a könnyű tereptől a nehézig minden megtalálható lesz. A nehézségi fokok fel lesznek tüntetve az információs táblákon, így már indulás előtt megtudjuk, mire számíthatunk. Igaz, bármerre indulunk, elkerülhetetlen, hogy ne legyen benne néhány száz méter veszélyes ereszkedő vagy embert próbáló emelkedő. Azok a kerékpárosok, akik nincsenek a terepnek megfelelő kondícióban vagy nem elég magabiztosak, kerékpárjaikat áttolhatják a fekete jelzésű szakaszokon.

Telefonra tölthető térkép

Az említett két szakasz közül az egyik az Aszalón keresztül érkezik Kápolnás faluba, amíg a másik Súgó völgye, Deság hát és végül Zetelakára fut be. Ezek az útvonalak nemsokára okos telefonra is letölthetőek lesznek a Madarasi Hargita illetve a Súgó panzió honlapjairól, ugyanis a pályák digitális bejelölése már folyamatban van – tájékoztatott Sipos.

Az ereszkedés után több útvonalon is visszakapaszkodhatunk az 1600 méter körüli magasságba, de aki nem vállalja az emelkedő adta kihívást, azt a Sugó panzió autója előzetes egyeztetés után a biciklivel együtt visszaszállítja. „Hogy mennyibe kerül a szállítás, arra még nem tudok pntos választ mondani, de meg tudjuk oldani egy vagy több személy, csoportok szállítását is. Előtte mindenképp jelezzék szándékukat a Súgó panziónál" – hangsúlyozta ki Sipos Zoltán.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."