Itthon » Közélet

Diplomás munkanélküliekkel gyarapodunk

Hargita megyében magasabb a munkanélküliségi ráta, mint az országban. Udvarhely a hetedik az itteni városok rangsorában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

3,2%-os a munkanélküliség Udvarhelyen (fotó: illusztráció)
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. augusztus 27., 16:17
1 hozzászólás. 

Az Országos Munkaerő Elhelyezési Ügynökség Hargita megyei kirendeltségétől megtudtuk, hogy térségünkben nem rózsás a helyzet: 6,51%-os munkanélküliségi rátáról beszélhetünk, az országos pedig 5,29%. Az utolsó feldolgozott adat július 30-ról való: ekkor összesen 9 187 személyt regisztráltak, ebből 1 714-en egyetemet vagy főiskolát végeztek. Júliusban minden évben megnő a munkanélküliek száma, a frissen végzett egyetemisták vagy a középiskolát befejezők ebben a hónapban kerülnek az ügynökség nyilvántartásába.

A megyében Székelyudvarhely jól áll, a kilenc város közül hetedikek vagyunk a rangsorban. Az első helyet Szentegyháza foglalja el 5,6%-os munkanélküliséggel. Gyergyószentmiklós, Maroshévíz, Tusnádfürdő, Székelykeresztúr, Balánbánya a további sorrend. Udvarhely (3,2%) és Borszék valamivel rosszabbul áll, mint Csíkszereda.

Bajban a harmincas nők?

A 3,2%-os a munkanélküliség a városban 787 személyt jelent, ebből 382-en nők. Munkanélküli segélyben 127 férfi és 110 nő részesült júliusban. 548 azoknak a száma, akik már nem kapnak munkanélküli segélyt sem. A legtöbb udvarhelyi munkanélküli – kilencven – 30 és 35 év közötti, őket a 35 és 40 év közöttiek követik (75).

A székelyudvarhelyi munkanélküliek közül 72-en felsőfokú végzettséggel (49-en nők), 286-an pedig középfokú tanulmányokkal rendelkeznek.

Eladókat, pénztárosnőket kerestek

A júliusi adatok szerint a Munkaerő Elhelyezési Ügynökség által felajánlott munkahelyek legtöbbje kereskedelmi dolgozói (12), illetve pénztárosi állás (8), ugyanakkor kőműveseket, építészetben jártas munkásokat is kerestek. Esztergályost és lakatost hármat-hármat alkalmaztak volna az említett hónapban. Raktáros, eladó, asztalos, titkárnő, ruhaipari szakképzetlen munkás, takarítónő számára is volt álláslehetőség, mindegyikből 2-2 hely.

Hargita megyében június és július hónapokban összesen 1 742 iskolázott személy került a Munkaerő Elhelyezési Ügynökség nyilvántartásába – Székelyudvarhelyen két hónap alatt 405 fiatal, középiskolát vagy egyetemet végzett fiatal került a munkanélküliségi statisztikába.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
cukivagyok
2013-08-28 09:19:33
Vesszük az Országos Munkaerő Elhelyezési Ügynökség Hargita megyei kirendeltségének statisztikáit, leírjuk, hogy mit látunk, értelmezzük a számokat, azt, hogy elvileg mit kellene jelentsenek. De valójában nem ezt jelentik. A nyilvátartási rendszer hibája, hogy egy idő után kikerülnek nyilvátartásból a munkanélküliek, annak ellenére, hogy nem kapnak munkát, illetve van, aki be sem jelentkezik, így nem csak környékünkön, hanem egész Romániában egy rózsásabb képet kapunk a munkaerőpiacról. Mivel az Udvarhely környéki falvak aktív lakossága is jórészt a városban dolgozik, de közöttük is akad munkanélküli, így az arányt ők is jelentősen rontanák. Persze ez a magas arány kedvez a vállalatoknak. Kedvükre válogathatnak a munkaerőből, megengedhetik maguknak, hogy olyan fizetésekért adjanak munkát, amennyiért a megye határain túl sokan fel sem kelnének reggel.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."