Itthon » Közélet

Agresszív kutya harapott a központban

Feltehetően egy otthonról elcsatangolt, utcára került eb harapott meg több embert is. Egyelőre nem sikerült befogni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Időnként agresszív kutya Székelyudvarhely központjában
Valószínűleg ez a kutya harapott meg több embert is az utóbbi napokban
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. szeptember 17., 15:21
3 hozzászólás. 

Munkatársunknak fényképzett le hétfőn délelőtt fél tizenegy előtt néhány perccel egy fekete színű, közepes termetű kutyát a bírósággal szembeni zöldövezetben, illetve annak a környékén. A gazdátlan állat a járdán és az ottani kávézó környékén járkált.

Az udvarhelyi kutyatartókat egyesítő Póráz Klub Facebook-oldalán csütörtökön jelezte egy hölgy, hogy egy fekete kutya a Bethlen Gábor utcában rátámadt és a hüvelykujjába harapott – a hölgy hétfőn délben az általunk közzétett fotón felismerte a támadó kutyát.

A kórházban érdeklődve dr. Lőrinczi Csaba orvos-igazgatótól megtudtuk, hogy nem ez volt az egyetlen eset, az elmúlt két hétben összesen négyen jelentkeztek kutyaharapással a sürgősségi osztályon, közülük ketten múlt szombaton. Utóbbi két személyt állítólag ugyanez a kutya harapta meg, szintén a Bethlen Gábor utcában estefele.

Időnként agresszív kutya Székelyudvarhely központjában

Napokig ott volt a fekete kutya

A kóbor kutyák általában nem maradnak egy helyen, hanem folyamatosan változtatják a helyüket. Kodolányi Enikő, az Ebremény Egyesület vezetője portálunknak elmondta, hogy szerinte feltehetően egy hazulról elűzött kutyáról van szó.

Információi szerint az agresszív, támadó kutya napokig ott volt a Bethlen utcában, ami arra enged következtetni, hogy a közelben élhetett, mielőtt „elcsapták" otthonról. Az egyesület folyamatosan gazdátlan kutyák és macskák számára keres gazdát, több állat azután kerül az egyesülethez, hogy az utcán megtalálják és befogják őket.

Ami az agresszív kutya támadását illeti, többféle módszer van ennek kivédésére: ebben a videóban egy magyarországi szakember mondja el a véleményét, korábbi cikkünkben pedig egy udvarhelyi állatorvos.

Nem könnyű befogni

Habár munkatársai többször is a helyszínen jártak a hét végén, nem sikerült befogniuk a kutyát – közölte Tóth László, a szemétgyűjtéssel és a kóbor kutyák befogásával is foglalkozó AVE Hargita udvarhelyi kirendeltségének vezetője. Tóth szerint az állat a bíróság mellett, a Tompa László utcában „lakik", onnan szokott elkóborolni. Mint mondta, többször is volt a környéken olyan problémájuk, hogy a kóbor állatba altatólövedéket lőttek, ám az hazafutott, s így nem tudták begyűjteni.

Időnként agresszív kutya Székelyudvarhely központjában

Az állat az elalvás előtt még 3-4 percen át fut, ilyenkor a gazdához menekül. Az altató hatása kb. fél órát tart. Többször is megtörtént, hogy az utcán kóborló ebet befogta a munkatársuk, a gazdája pedig felháborodva ment utána.

A román képviselőház néhány napja nagy többséggel fogadta el azt a törvényt, ami arról rendelkezik, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a kóbor kutyákat, amelyeket a befogásuktól számított tizennégy napon át nem fogadnak örökbe. Az ügynek az az előzménye, hogy szeptember elején egy négyéves fiút Bukarestben állítólag kóbor ebek támadtak meg, a kisgyerek pedig belehalt a kutyák harapásai által okozott sérülésekbe.


Tíz kutya van a menhelyen


Benedek Árpád Csaba alpolgármester kérdésünkre azt közölte, hogy őt vasárnap reggel 9-kor értesítették a Bethlen utcai esetről. Azonnal szólt az AVE Hargitának, hogy fogják be a kutyát, ám később azt az információt kapta, hogy az állat már nem volt ott, bár a szakemberek kétszer is kimentek a nap folyamán.

Hétfőn szerkesztőségünk is értesítette az alpolgármestert a Bethlen utcában általunk lefényképezett kutyáról, ám korántsem biztos, hogy ugyanarról az ebről van szó.

Bálint Attilától, a városháza sajtószóvivőjétől azt tudtuk meg, hogy jelenleg tíz kutya van a II. Rákóczi Ferenc utcai menhelyen, aminek a befogadóképessége az állatok testméretétől függően közel harminc egyedre elegendő.

 



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Pety
2013-09-17 16:35:17
Kutya, kutya de Pui Beluska ujra garazdalkodik !
Pui Bela a bethlen utcai lakopark udvarann utotte fel a fejet ahol rendorok es egy neni tarsasagaban erossen magyarazkodott .... tud valaki valamit az esetrol ? ? ?
Irjatok infokat ha valaki tud a dologrol ! Biztos valakinek keresztbe tett a szemet !
avatar
lucácska
2013-09-18 11:43:11
Jancsika
Eleg szomoru, hogy felnevelnek egy allatot es utana elkergetik otthonrol. Sajnos nem lehet minden befogott kutyanak uj gazdat talalni, de megis tenni kellene mar valamit a sok koborlo ebbel, amig sulyosabb serulest nem okoznak valakinek !
avatar
vogul
2013-09-18 14:42:45
tükröm, tükröm, mondd meg nékem ...
Most már van törvény is, csak lépni kellene, nem magyarázkodni, hogy miért nem lehet ...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."