Itthon » Közélet

Szász és Izsák az autonómiára koccintott

Fáklyával, oroszhegyi szilvapálinkával és kürtős kaláccsal fogadta Szász Jenő a makfalvi szekeres karavánt az Emlékezés Parkjában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szász Jenő, Izsák Balázs, fotó: Csedő Attila
Szász és Izsák Székelyföld autonómiájára koccintott. Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 25., 11:36
1 hozzászólás. 

A Makfalváról csütörtökön reggel a Székelyek Nagy Menetelésének angyalosi helyszínére tartó szekérkaraván érkezését aznap este fél hétre harangozták be, de a székely ruhás utasokat szállító hat, piros fehér zöld és székely lobogóval feldíszített szekér csak a nyolcórás harangszót követően érkezett meg Székelyudvarhelyre, az Emlékezés Parkjába.

Makfalvi szekérkaraván. Fotó: Csedő AttilaA park kivilágításáról last minute intézkedett a polgármesteri hivatal.

Öt munkás, három létra és újra lőn világosság a jó ideje kivilágítatlan szoborparkban, ahol a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai, pár civillel, a helyi sajtó munkatársaival és a helyi önkormányzat képviselőivel együtt várták a szekerek érkezését. Bunta Levente polgármester nem jelent meg a fogadáson, egy ideig a parkban várakozott, majd eltűnt a városmenedzser Farkas György. A város elöljárója a feladatot az alpolgármesterre, Benedek Árpád Csabára hagyta.

„Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székelyeknek! – hangzott fel negyed kilenckor a Szombatfalva irányából érkező karavánt vezető kisbusz hangosbemondójából a menetelésre buzdító jelszó.

Ezzel egy időben gyújtotta meg a fáklyákat és osztotta ki a parkban várakozóknak Molnár Miklós, Fráter Olivér, az NSKI, és Orbán Balázs polgári tanácsos.

j-4272Fellobogózott, jelszavakkal és a helységek nevével dekorált szekéren vonult be a város központjába Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és a karaván fogadtatásáról gondoskodó ex-polgármester, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő, aki az eseményre elhozta a székely zászlót lobogtató Ágnes lányát is. A szekéren érkezőket, köztük a karavánhoz csatlakozó kadicsfalviakat és szombatfalviakat, egy pincér és székely ruhás lány kínálta a Pethő Vendéglő kürtős kalácsával és oroszhegyi szilvapálinkájával.

Már csak ezért is megérte

„Isten hozta!"– köszöntötte az érkezőket Szász Jenő és Csaba királyfi mellszobra előtt emelte poharát és koccintott a székely autonómiáért. Elsőként Izsák Balázzsal.

Fotó: Csedő AttilaHa az autonómia is ilyen lesz, mint ez a pálinka, akkor nem lesz rossz"– dicsérte a szilvóriumot egy markáns férfihang, Izsák pedig megjegyezte: „már csak ezért a fogadtatásért is megérte felülni a szekérre, de természetesen itt ennél sokkal többről van szó".

A koccintgatást rövid köszöntőbeszédek követték.

Elsőként, (székely magyar emberként, az NSKI képviselőjeként és a Székely Nemzeti Tanács régi bajtársaként) Szász Jenő szólalt fel. Kihangsúlyozta, hogy az általa vezetett NSKI támogatja a békés demonstrációt és vasárnap az intézet testületileg, azaz mind az 50 (más források szerint 47) munkatársa részt vesz, külön autóbusszal megy a Székelyek Nagy Menetelésére.

Fotó: Csedő AttilaÖrömmel tölti el, hogy itt, Székelyudvarhelyen, az Emlékezés Parkjában „Csaba királyfi szobra előtt tehetünk tanúbizonyságot a székelyföldi autonómia melletti elkötelezettségünkről".

Izsák elismételte, hogy már csak ezért megérte eljönni ide szekéren, majd Makfalvát méltatta, mondván, hogy ott nem kopott ki a székely öntudat. A makfalviak azzal, hogy szekérre ültek, megmutatták, hogy mi is az a székely virtus. Hozzátette: nem 100, hanem 200 ezer menetelőben bízik.

A Szász Jenő jobbján álló Benedek Árpád-Csaba alpolgármester viszont abban bízott, hogy a Székelyek Nagy Menetelése nem az RMDSZ-ről, nem az MPP-ről és nem az EMNP - ről fog szólni, hanem „pártokon felül fog állni" és eredményes lesz, „a menetelők erőt demonstrálnak nem csak önmagunknak, hanem a többségnek is".

Fotó: Csedő Attila„Nagyon szép volt az idő, az út, a táj, a fogadtatás, egy feledhetetlen élmény volt. Látszik, hogy a Jóisten szeret minket" – summázta a 46 kilométer alatt szerzett benyomásait a székely ruhás idősebb hölgy, Kerekes Ibolya, aki az esemény minden mozzanatát lefényképező férjével és két másik hölggyel képviselte a marosvásárhelyieket a szekérkaravánon.

A húsz perces esemény után kiüresedett a szoborpark. A helyszínt tisztes távolságból kémlelő közlekedési rendőrök elballagtak, és felkerekedett a konvoj is: az elfáradt utasokat vacsorával várták.

Fotó: Csedő AttilaA fellobogózott szekereket pénteken délelőtt háromnegyed 10-kor láttuk viszont, amint a vasútállomásnál bekanyarodva indultak Barót irányába, ahonnan vasárnap meg sem állnak Angyalosig.

Izsák Balázsnak a lovak közé kell csapnia, ugyanis ma délután 1 órától már Sepsiszentgyörgyön tart sajtótájékoztatót.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pityipalko
2013-10-28 15:24:39
politikus
ahoz hogy autonimia legyen szekelyfoldon tobb izsakok, tokesek, toro-k, radulyok, tanczosok, borbolyok es kevesebb markok, frundak, verestoyk, kelemenek, szaszok, borbelyok s tarsaik kellenek...kivancsi lennek hogy az udemere szinejava hol volt...aljas mocsok banda...verik a mellukot a valasztasokkor s utana eltunnek mint akik jolvegeztek dolgukot..

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."